Parsakaalista kastiketta ja juustoista keittoa

Maukas ja kevyt parsakaali on monien tutkimusten mukaan erittäin hyvä vitamiinien, flavonoidien, kivennäisaineiden ja kuidun lähde. Parsakaali käy mainiosti keittoihin, kastikkeisiin, piirakoihin sekä uuni- ja wokkiruokiin. Siitä on helppo valmistaa myös nopea kastike pastalle, riisille tai perunoille. Kastikkeeseen voi lisätä esimerkiksi palvikinkkua, joka sopii maultaan hyvin parsakaalin kanssa. Keitettynä lisäkkeenä parsakaali maistuu niin kalan kuin lihankin kanssa, todetaan Kotimaisista Kasviksista.

Juustoinen parsakaalikeitto

1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
4 perunaa
1 sipuli
3-4 parsakaalia
1 pieni punainen paprika
1 pieni keltainen paprika
1-2 valkosipulin kynttä
100 g viherpippurisulatejuustoa
(1 dl kuivattuja suppilovahveroita)
lehtipersiljaa

Kuori ja kuutioi perunat ja sipuli. Leikkaa parsakaali sopiviksi nupuiksi ja paprikat suikaleiksi. Lisää perunat ja sipulikuutiot ja kasvisliemikuutio kiehuvaan veteen. Jos haluat lisätä keittoon suppilovahveroita lisää liotetut sienet tässä vaiheessa. Anna kiehua noin 12 minuuttia. Lisää joukkoon hienonnettu valkosipuli, viherpippurisulatejuusto, parsakaalin nuput ja paprikasuikaleet. Anna kiehua vielä 5 minuuttia. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja koristele lehtipersiljalla.

Marinoidut parsakaalit

200 g parsakaalia
Marinadi:
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 valkosipulinkynttä
1/2 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 tl timjamia
1 dl öljyä

Paloittele parsakaali ja kypsennä puolikypsäksi höyrykattilassa. Huuhdo kylmällä vedellä. Sekoita marinadi, kaada parsakaalinpalojen päälle ja anna maustua muutama tunti.

Parsakaalikastike pastalle

500-600 g parsakaalia
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1/2 dl kylmäpuristettua
öljyä
2 rosmariininoksaa tai 1 dl hienonnettua basilikaa
1 mieto tai keskivahva chili
suolaa, pippuria
parmesaania

400 g pastaa

Paloittele parsakaali pienemmiksi nupuiksi. Keitä suolalla maustetussa vähässä vedessä kypsäksi. Ota keitinvesi talteen ja soseuta parsakaali sauvasekoittimella. Poista chilistä siemenet ja valkoiset osat ja hienonna. Kuumenna öljy kattilassa, lisää valkosipuli, chili ja rosmariininoksat. Lisää parsakaalisose öljyn joukkoon ja sen verran keitinvettä, että soseesta tulee juoksevaa. Hauduta hetken aikaa. (Lisää basilika kastikkeeseen) Poista rosmariininoksat ja sekoita kastike keitetyn pastan joukkoon. Ripottele parmesanjuustoa annoksen päälle.

Lue myös:

    Uusimmat