Pariskunnan päätös: Kasvatamme sukupuolettoman vauvan

Odottavalta naiselta kysellään lähes tauotta, onko hän saamassa tytön vai pojan. Eräs kanadalainen pariskunta päätti olla kertomatta vauvansa sukupuolta kenellekään.

Kathy Witterick, 38 ja David Stocker, 39 kasvattavat nelikuisesta Stormi-vauvasta sukupuolentonta. He eivät kerro lapsen sukupuolta uteliaille. Ainoastaan perheen muut lapset, Jazz, 5, ja Kio, 2, ja kätilöt tietävät sen, kertoo parentcentral.ca.

Stormissa ei ole fyysisesti mitään erikoista, vaan päätös sukupuolettomuudesta on vanhempien päätös.

– Jos todella haluat oppia tuntemaan jonkun, et kysy ensimmäisenä, mitä hänellä on jalkojensa välissä, Stocker toteaa.

"Kunnianosoitus vapaudelle rajoitusten maailmassa"

Stormin synnyttyä perhe ilmoitti suvulle ja ystäville sähköpostitse, ettei aio toistaiseksi jakaa vauvan sukupuolta. Kirjeen mukaan päätön on "kunnianosoitus vapaudelle rajoitusten maailmassa".

Tieto otettiin aluksi vastaan hiljaisesti, mutta sitten kritiikki alkoi: myös kahden muun perheen lapsen kasvatus joutui suurennuslasin alle. Isovanhemmat tukevat päätöstä, mutteivät halua selittää sukupuolettomuutta ystäville tai työtovereille. Moni pelkää, että perheen lapsia kiusataan; ystävien mukaan pariskunta rasittaa vauvaa omilla poliittisilla ja ideologisilla arvoillaan.

Witterick ja Stocker uskovat antavansa lapsilleen valinnanvapauden sen suhteen, keitä heistä tulee. He eivät rajoita lapsiaan "miehen" ja "naisen" normeilla.

– Olemme huomanneet, miten paljon päätöksiä vanhemmat tekevät lastensa puolesta. Se on ällöttävää, Stocker kuvaa.

Perheen pojat Jazz ja Kio ovat 18 kuukauden ikäisestä asti saaneet valita omat vaatteensa sekä poikien että tyttöjen osastolta. He saavat myös päättää, leikkaavatko hiuksensa, vai antavatko niiden kasvaa. Jazzin suosikkiväri on pinkki, ja hän pitää hiuksistaan pitkinä. Kion suosikkiväri on violetti.

"Kaikki kyselevät, koska tämä loppuu"

Perheen ollessa lomalla Espanjassa Witterick ja Stocker tekivät kokeen: koska tilanteen selittäminen espanjaksi olisi liian hankalaa, he päättivät kolikolla, kumpaa sukupuolta kertovat Stormin olevan. Espanjanloman ajan Storm oli poika, jolle vieraat puhuivat kuin pojalle: häntä kutsuttiin isoksi ja vahvaksi. Tytöille puhutaan aivan eri tavalla.

Parin mukaan miesten ja naisten erottelu vain lisääntyy iän myötä, kertoo parentcentral.ca.

– Koska en kerro kallisarvoisen lapseni sukupuolta, sanon maailmalle: kiltit, voitteko antaa Stormin valita, mitä hän haluaa olla? Witterick kirjoitti.

Pari aikoo pitää Stormin sukupuolen salaisuutena niin kauan kuin se tuntuu hyvältä perheen lapsista. Kysymys siitä, käyttääkö Storm miesten vai naisten vessaa, odottaa toistaiseksi tulevaisuudessa.

– Kaikki kyselevät, koska tämä loppuu. Me käännämme kysymyksen ympäri: koska tämä todella loppuu, koska elämme maailmassa, jossa ihmiset voivat olla keitä vain haluavat? Witterick toteaa.

Pariskunnan päätös ja sen eettisyys on herättänyt vilkasta keskustelua Internetissä.


MTV3/Helmi

Lähde: Healthland.time.com, parentcentral.ca

Kuvat: Shutterstock, kuvien henkilöt eivät liity juttuun

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja