Paras päivä miehenmetsästykseen

Käykö sinkkunaisilla parempi flaksi ja kiinnostaako seksi enemmän tiettyyn aikaan kuukaudesta? Jos tutkimuksiin on uskominen, kannattaa kumppaninhakuun lähteä kierron puolivälissä. Ihmeaine feromoni houkuttelee silloin miehet apajille…

Tuttu juttu kaikille narttukoiran omistajille: kiimassa oleva lemmikki saa iltalenkillä äkkiä useita ihailijoita vastakkaisen sukupuolen karvaturreista. Uroskoirat haistavat nartun kiiman ja ovat heti kiinnostuneita tekemään lähempää tuttavuutta. Pitkään on vallinnut se käsitys, että ihmisillä vastaavaa ilmiötä ei ole. Naisten kun ei tarvitse ovulaation ajaksi sulkeutua kotiin liian innokkaiden ihailijoiden pelossa.

Viimeaikaiset tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että myös naiset erittävät tietynlaista hajuainetta eli feromonia ovulaation aikana eli munasolun irrottessa. Tämän hajuaineen tehtävänä on viestittää miehille, että nainen on hedelmällisimmässä tilassaan ja suvunjatkaminen olisi mahdollista. Viestinviejän tehtävä käy ilmi jo itse feromoni-termistäkin: se tarkoittaa kreikan kielessä sanansaattajaa.

Kierron puolivälissä kannattaa siis lähteä miehenmetsästykseen, koska silloin todennäköisesti saa vastakkaisen sukupuolen huomiota keskimääräistä enemmän!

Naisen tuoksu nostattaa testosteronitasoa

Feromonit ovat hajuaineita, joita vastakkainen sukupuoli erittää.Ihmiset eivät pysty varsinaisesti haistamaan feromoneja, mutta nenässä on elin, joka pystyy tunnistamaan feromonit. Tutkimusta tästä feromoneja tulkitsevasta elimestä on kuitenkin vielä melko vähän.

Feremonien vaikutuksesta on pystytty todentamaan kokeellisesti se, että feromonit ohjaavat miehen kierron keskivaiheessa olevan naisen luo. Kokeissa on havaittu esimerkiksi se, että mies valitsee tyhjässä teatterissa istumapaikakseen mieluiten sellaisen tuolin, jolla on aiemmin istunut ovuloiva nainen.

Naisista huokuva feromoni vaikuttaa miesten hormoneihin. Miesten testosteronin määrä nimittäin nousee, kun mies aistii naisen ovulaatiosta viestivän feromonin.

Feromoni saa miehet näyttämään paremmilta

Myös miehet erittävät naisia houkuttelevia feromoneja. Erityisesti hien mukana erittyvät feromonit vetoavat naisiin. On mahdollista, että esihistoriallisena aikana parinvalinta perustui pitkälti hienhajuun, niin rajulta kuin se tänä päivänä kuulostaakin.

Samoin kuin miesten on havaittu valitsevan tuolin, jolla on istunut ovulaation aikaista feromonia erittänyt nainen, on myös naisten huomattu olevan kiinnostuneempia tuoleista, joille on suihkautettu miesten feromonia. Miesten feromoni vaikuttaa myös käsitykseen miehen ulkonäöstä: kokeessa naiset pitivät feromonilla suihkittuja valokuvia vetävämpinä.

Feromoneihin ei kyllästy!

Kertooko feromoni sitten halukkuudesta hypätä sänkyyn? Ilmeisesti näin ei ole, sillä naisten feromoni viestittää pääasiassa siitä, että kuukautiskierto on sopivassa vaiheessa jälkeläisten tuotantoa ajatellen. Feromonia ei siis ala erittyä seksuaalisen innokkuuden seurauksena, vaan se on biologinen viesti otollisuudesta suvunjatkamiseen.

Ihanaa feromonissa on se, että sen teho ei laannu. Ihmisten ei ole mahdollista kehittää vasta-ainetta feromoniin eikä siihen voi turtua. Feromoni ylläpitääkin sukupuolten välistä seksuaalista kiinnostusta. Jos epäilee omien feromoniensa toimintakykyä, voi nykyisin apua hakea purkista: tarjolla on synteettisiä feromoneja, joiden avulla voi pyrkiä lisäämään vetovoimaansa vastakkaisen sukupuolen keskuudessa.

Feromonia voi ehkä ajatella biologisena Amorina, sillä se on tietynlainen rakkaudenlähettiläs, jonka tarkoituksena on herättää vastakkaisen sukupuolen kiinnostus. Seuraa hakevien sinkkunaisten kannattaakin ajoittaa baari-iltansa siihen aikaan, kun feromoni-Amor on suotuisimmillaan – siis kierron puoliväliin. Jotkut tutkimukset ajoittavat huipun kierron 18. päivän kohdalle. Varmuuden vuoksi kannattaa tietenkin juhlia kierron puolivälissä monta päivää peräkkäin.

Teksti: Tiina Pohjois-Koivisto

Lue lisää: Jorma ja Leena-Maija Palo: Rakkaudesta seksiin. WSOY

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja