Paperimassakehys

Paperimassa on luonnonselluloosapohjainen itsestään kovettuva, riittoisa massa veteen sekoitettavan pulverin muodossa. Keveytensä ansiosta se soveltuu erinomaisesti mm. erilaisiin muotoiltaviin töihin, jolloin sen tukena voidaan käyttää metalliverkkoa, pahvia, massapalloja ym. Paperimassalla pinnasta saa helposti elävän ja aidon näköisen. Kuivuneen paperimassatyön voi maalata esim. silkkiväreillä tai askartelumaaleilla.

Tarvikkeet:
- paperimassajauhetta
- mitta-astia ja vettä
- minigrip-pussi
- paksua kartonkia, esim. puupahvia
- terävä kaavio- tai mattoveitsi ja viivoitin
- silkkiväriä ja sivellin

Ohje:
1. Leikkaa terävällä veitsellä viivoitinta apuna käyttäen paksusta kartongista haluamasi kokoinen ja muotoinen pohja kehykselle. Kehyksen voi tehdä myös pelkästä paperimassasta ilman kartonkista pohjaa.

2. Sekoita paperimassa. Kaada minigrip-pussiin paperimassajauhe (200 g) ja kaada jauheen päälle n. 2dl vettä. Sulje pussi ja puristele jauhe sekä vesi tasaiseksi massaksi. Anna massan vetäytyä noin vuorokauden. Sekoita massaa vielä ennen käyttöä puristelemalla sitä pussin läpi.

3. Kun massa on valmista, päällystä kartonkinen kehyspohjan toinen puoli kauttaaltaan paperimassalla. Tasoittele massa haluamasi paksuiseksi ja siisti kehyksen ulkoreunat ja kuva-aukon reunat. Laita kehys painon alle kuivumaan. Kehyksen massapuolta vasten kannattaa laittaa huokoista paperia, joka edistää paperimassa kuivumista. Anna kehyksen kuivua kunnolla. Paperimassan kuivumisaika on esineen paksuudesta riippuen päivästä viikkoon.

4. Maalaa kuivunut kehys haluamasi värisellä silkkivärillä.

Ohjeet ja tarvikkeet Sinooperi, Vantaa 09-3484466

(t.i.l.a. osa 28, 2.11.2003)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja