Panu Rajala viis veisasi kielloista ja sytytti juhannuskokon palamaan – avautuu poliisin ja palokunnan saapumisesta: "Vain musta perusteellisesti ruiskutettu palopaikka katsoi syyttävästi silmiini"

27:04

Panu Rajalan "kevään luomistyön tulos", juhannuskokko, ei saanut palaa johtuen metsäpalovaroituksesta ja avotulentekokiellosta.

Kirjailija ja tutkija Panu Rajala, 73, kirjoittaa blogissaan juhannuksesta. Juhannuskokon nousu ja tuho -nimisessä postauksessa Rajala avautuu kokonpolttosuunnitelmistaan, jotka eivät menneet suunnitelmien mukaan.

Rajala sytytti kokon palamaan metsäpalovaroituksesta ja avotulentekokiellosta huolimatta. Kirjailijan mukaan kokkoa on poltettu heidän rannassaan yli neljäkymmentä vuotta ja nyt vasta se onnistuttiin "väkivalloin sammuttamaan".

Väkivalloin sammuttamisella Rajala viittaa palokuntalaisiin, jotka suihkuttivat kokon sammuksiin.

– Kokko on koko kevään luomistyöni tulos. Viimein se kohtaa kypsyytensä ja poltetaan poroksi. Ensimmäisen kerran rannallamme vierailivat arvokkaasti sekä poliisi että palokunta, Rajala kirjoittaa.

Rajala toteaa tekstissä intialaisen vieraansa saapuneen tutkimaan suomalaisia perinnäistapoja ja saaneen näin niistä "hyvin kouriintuntuvan kuvan".

– Me muut katselimme hävitystyötä voimattomina. Marja (Rajalan puoliso) tarjosi makkaraa myös pelastusmiehille, mutta he eivät ehtineet syventyä nautintoihin, sillä virkavelvollisuudet kutsuivat uusille kokkotanhuville. Poliisille olisi pitänyt tietysti tarjota sahtia, mutta sekin siinä hämmennyksessä unohtui, kirjailija ja tutkija sanailee.

– Ennen vanhaan juhannusaamuni herkin elämys oli vaeltaa paljasjaloin sahtimuki kourassa ihailemaan hyvin sammunutta, vielä lempeästi savuavaa kokonrauniota rantaan. Nyt menetin senkin nautinnon. Vain musta perusteellisesti ruiskutettu palopaikka katsoi syyttävästi silmiini. Voi menetettyjä onnen aikoja!

Sosiaalinen media tyrmää

Sosiaalisessa mediassa Rajalan avautuminen on lytätty kautta linjan.

– Oikea otsikko: Panu Rajala tuhlasi pelastustoimen aikaa – oli aloittaa maastopalon, irvailee yksi tviittaaja.

– Panu Rajala haaskasi typerillä nuotioleikeillään pelastuslaitoksen aikaa ja veronmaksajien rahoja, toteaa toinen.

– Voi, voi! Onhan se kurja, kun säännöt koskevat Panu Rajalaakin. Oi aikoja, kun hän merkittävänä ihmisenä sai toimia aivan oman päänsä mukaan! Poliisi ja palokunta pilasivat professori Rajalan juhannuksen. Miksi, oi miksi? Twitterissä ihmetellään.

– Panu Rajala, samat säännöt koskee kaikkia. Metsäpalovaroitus on voimassa ja avotulen teko on kielletty. Luulisi tuonkin ymmärtävän kun noin kauan kokkoja poltettu, toteaa yksi kommentoija.

Panu Rajala on kirjojen kirjoittamisen lisäksi työskennellyt pitkän uransa aikana muun muassa Helsingin yliopiston assistenttina, MTV Oy:n teatteripäällikkönä sekä Tampereen yliopistossa teatterin ja draaman tutkimuksen professorina.

Rajala on naimisissa Marja Norhan kanssa. Ensimmäisestä avioliitostaan malli ja juristi Elina Ylivakerin kanssa hän jäi leskeksi 1988. Kyseisestä liitosta Rajalalla on kolme lasta.

Vuosina 1997–2004 Rajala oli naimisissa iskelmälaulaja Katri Helenan kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja