Panu Rajala kiistää häirintäsyytökset MTV:lle: "Osoitin vain omalla tavallani fyysistä hyvän olon tunnetta"

Uusimman Suomen Kuvalehden artikkelissa nostetaan esiin Panu Rajalaa kohtaan esitetyt syytteet seksuaalisesta häirinnästä ja siitä, että hän ei puuttunut teatterin ja draaman tutkimuksen oppiaineessa ilmenneisiin ongelmiin. Kirjailija ja tutkija Rajala kommentoi syytöksiä MTV:lle.

Suomen Kuvalehti uutisoi eilen torstaina, että Tampereen yliopiston entiset teatterin ja draaman tutkimuksen opiskelijat syyttävät entistä opettajaansa seksuaalisesta häirinnästä. Viime syksynä uutisoitiin saman opettajan syyllistyneen häirintään helsinkiläisessä Kallion ilmaisutaidon lukiossa.

Lehden mukaan viisi entistä opiskelijaa on koonnut muistion vuosituhannen vaihteessa tapahtuneesta häirinnästä. Opiskelijoiden mukaan oppiaineen silloinen professori, kirjailija ja tutkija Panu Rajala, 72, syyllistyi itsekin häirintään eikä puuttunut mainitun opettajan käytökseen, vaikka sitä häneltä pyydettiin.

– Olen seurannut uutisointia happaman huvittunein mielin. Kuulin tänään iltapäivällä, että on olemassa tällainen muistio, jossa mukana on anonyymejä henkilöitä esiintymässä ja vieläpä tilanteissa, jotka on aika epämääräisesti siinä hahmoteltu, puhelimitse tavoitettu Rajala kommentoi
MTV.fille.

Näytöt eivät antaneet syytä erityisiin toimiin

Suomen Kuvalehden haltuunsa saaman muistion mukaan teatterin ja draaman tutkimuksen oppiaineessa vallitsi ilmapiiri, jossa seksuaalinen häirintä "kuului asiaan".

– Se voi juontaa juurensa siihen, että mainittu lehtori jo silloin kehitteli ihailemansa gurun Jouko Turkan opetusmenetelmiä, jossa on tarkoituksena tutkia kokonaisvaltaisesti tällaista ruumiillista harjoitustapaa teatterissa ja sen harjoittelemisessa, Rajala kertoo.

– Siihen kuuluu sellainen tietty ruumiillinen läheisyys ja käsiksi käyminen, jonka Turkka oikeastaan toi teatteriopetukseen ja josta häntä silloin kovasti ihailtiin. Joten, koska mainittu opettaja oli Turkan hengenheimolaisia, hän on hyvin voinut perustella menetelmänsä kuuluvan asiaan. Kyllä minä varmaankin olen sen silloin siunannut. Jos hän halusi sellaista menetelmää kehittää. Kuka tahansa on voinut lähteä muihin tehtäviin. Se on ollut vapaaehtoista.

Asiat nousivat nyt pintaan 18 vuotta tapahtumien jälkeen. Panu Rajala muistaa teatterin ja draaman tutkimuksen opiskelijoiden käyneen kerran puhumassa aiheesta hänelle.

– Heidän kertomansa esimerkit ja näytöt olivat niin lieviä, etteivät ne antaneet syytä erityisiin toimiin. Kyllä me varmasti syytetyn opettajan kanssa kahvilassa keskustelimme asiasta ja oli puhetta, että nyt on tällaista ilmassa, Rajala kertoo.

– Saatoin jopa sanoa hänelle, että hillitsisi vähän joitain menetelmiään. En voi muistaa niin tarkkaan. En ryhtynyt mihinkään kurinpidollisiin ulostuloihin, sillä se ei minusta sopinut teatterialan opintoihin.

"Vaikea erottaa, mikä oli ohjaajan intentiota ja mikä näyttelijän keksimää pientä lisäystä"

Lehden artikkelissa yksi haastatelluista opiskelijoista kertoo syksyllä 2000 Tampereella toteutetusta opetusteatteriproduktiosta Ilveilijöiden talo, jossa oli vieraileva ohjaaja sekä muutama ammattinäyttelijä. Haastateltu kertoo joutuneensa ahdistelun kohteeksi.

– Rajala istui katsomossa kaiket päivät. Hän olisi voinut puhaltaa pelin poikki milloin vaan. Laittaa näyttelijän vaihtoon. Hän ei kuitenkaan tehnyt mitään opiskelijan suojelemiseksi, tuolloin teatterin ja draaman tutkimusta opiskellut Erika Itäranta sanoo artikkelissa.

Panu Rajala itse kertoo MTV:lle muistavansa, että lavalla miesnäyttelijät saattoivat kouria naisnäyttelijöitä rinnoista.

– Sehän on ennenkuulumatonta ja tavatonta. Ethän sinäkään ole varmaan nähnyt moista suomalaisen teatterin lavalla? Tämä on hiukan hyllyvällä pohjalla. Sekin liittyi varmasti ruumiilliseen harjoitteluun, Rajala sanoo.

– Minun oli vaikea erottaa, mikä oli ohjaajan intentiota ja mikä ehkä näyttelijän itsensä keksimää pientä lisäystä tuottaakseen itselleen huvia. Varmasti sellaistakin oli.

Rajala kieltää häirintäsyytökset

Rajalan kerrotaan Suomen Kuvalehden artikkelissa syyllistyneen itsekin seksuaaliseen häirintään.

– En ole ahdistellut ketään, sen kiellän kyllä. Mutta varmasti olen halaillut tai kosketellut ja ollut euforisessa tilassa jonkun esityksen jälkeen, kun on oltu hirveän hyvällä tuulella. En pidä sitä yhtään erikoisena enkä tietoisesti ketään ahdistellut, Rajala toteaa.

– Osoitin vain omalla tavallani fyysistä hyvän olon tunnetta, lämpöä ja ihailua ehkä joitain opiskelijoita kohtaan. 

Millaisia ajatuksia Suomessakin levinnyt Me Too -kampanja on herättänyt Panu Rajalassa?

– Kaikki tämähän on amerikkalaisen kampanjan jälkiaalloilla tapahtuvaa. Kyllähän se on selvästi yliampuvaa ja hysterisoitua, Rajala sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat