Panttilainaamossa voi käydä omalta kotisohvalta

Panttilainaamot ovat siirtäneet toimintaansa vauhdilla nettiin. 

Perinteisesti panttilainaamot ovat sijainneet suurten kaupunkien keskustoissa, mutta nyt Suomeen on avattu pelkästään netissä toimiva panttilainaamo. 

ePantti hamuaa syrjäseutujen asiakkaita tai niitä, jota eivät halua itse astua panttilainaamon ovesta sisään.  Panttauksen voi hoitaa netin välityksellä lähettämällä kuvan ja jos hinta tyydyttää, niin lähettää tavaran myöhemmin postissa.

– Meillä on jo asiakkaita kaikista tuloluokista.  Pantiksi on annettu esimerkiksi Chanelin käsilaukkuja, maalauksia ja erilaisia taide-esineitä. Kukaan ei ole vielä pantannut autoa, mutta sekin käy, toteaa operatiivinen johtaja Maria Ekman-Kolari ePantista.

Helsingin Pantilla on hallussaan 70 prosenttia panttimarkkinoista.

– Netti on tätä päivää ja meilläkin netissä huutokaupat ja vintage-myymälä, josta asiakkaat pystyvät ostamaan suoraan koruja.  Toki me olemme huomanneet, että esimerkiksi meidän live-huutokauppa täällä pääkaupunkiseudulla on yhä edelleen vetonaula, sanoo toimitusjohtaja Ritva Kuntonen Helsingin Pantista.

Myös Hakaniemen Pantti on avannut oman nettihuutokaupan.

Arvopantin toimitusjohtaja Mika Ollilan mukaan he uskovat, että panttilainaamot tulevat säilymään vielä pitkään kivijalkamyymälöinä.

–  Panttimarkkinat ovat hitaat. Me emme ole juurikaan lähteneet siirtämään toimintaa nettiin. Ei tämä ala nettiin kaadu, toteaa Ollila.

Suomalaiset varovaisia panttaajia

Taantuman aikana panttilainaamon ovi avataan entistä harkitummin. Suomalaiset ovat varovaisia lainanottajia.  Lainasummat ovat hieman pienentyneet, koska kullan hinta on laskenut.  Panttilainat lunastetaan yhä 90 prosenttisesti. 

Suomen suurimmasta panttilainaamosta Helsingin Pantista otettu laina on keskimäärin vain pari sataa euroa. 

– Taantuman aikana lainasummat ovat huomattavasti pienempiä kuin ennen. Nyt lainataan vain välttämättömiin arkisiin menoihin ja ekstrakuluttaminen on jäänyt vähemmälle, valottaa toimitusjohtaja Ritva Kuntonen Helsingin Pantista.

Suomessa on tapahtunut "Sammon ryöstö"

Arvopantin toimitusjohtaja Mika Ollilan mukaan romukultayritykset ovat tyhjentäneet suomalaisten kultakätköt.

– Vertaisin tätä kullan tyhjennystä "Sammon ryöstöön". Se tulee näkymään vuosia panttilainaamoissa, veistelee Ollila.

Helsingin Pantin mukaan lainakanta on heillä laskenut, kun kullan hinta on pudonnut viime aikoina. 

– Toisaalta monet ovat huomanneet, että panttilainaamot maksavat kullasta grammalta selvästi enemmän kuin romukultayritykset. Jotkut asiakkaat ovat siksi,  jopa luopuneet koruistaan, kun ovat saaneet meiltä niin hyvän hinnan sanoo, Kuntonen Helsingin Pantista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja