Pane hyvä kiertämään – ideoita pieniin, kauniisiin eleisiin!

Haluaisitko aloittaa ketjureaktion, joka ehkä pelastaa monen ihmisen päivän? Kun huomioi toiset, tulee itsekin paremmalle tuulelle. Ehkä hyvä myös palaa luoksesi.

Lausu kohteliaisuus

Tekeekö kahvilan tarjoilija loistavaa lattea, piristääkö jumppatunnin ohjaaja sinut joka kerta tai jaksaako lähikaupan kassa aina hymyillä ystävällisesti? Kerro se heille!

Kiitä postinjakajaa

Postinjakaja tuo meille postin joka päivä, mutta harvoin näemme tai varsinkaan kiitämme häntä. Mitä, jos jättäisitkin hänelle lapun, jossa kiität hyvästä työstä? Postilaatikkoon mahtuu hyvin kiitokseksi myös vaikka ilahduttava purkkapaketti tai pastillirasia.

Tarjoudu valokuvaamaan

Huomaatko turisteja tai vaikka pariskunnan, jotka yrittävät itse ottaa itsestään valokuvaa? Tarjoudu sinä kuvaajaksi – näin he mahtuvat kaikki kuvaan hyvin ja saavat hienon muiston.

Anna tilaa liikenteessä

Sen sijaan, että et ole huomaavinasikaan autoilijaa, joka yrittää päästä kaistallesi, hidasta ja anna hänen tulla väliin. Ehkä teostasi kiitetään käden heilautuksella. Jos ei, voit lohduttautua sillä, että sinulla on parempi päivä kuin heillä.

Päästä toinen jonottaja edelle

Onko sinulla ruokakaupan jonossa ostoskärryllinen tavaraa ja takana tulevalla asiakkaalla vain hedelmäpussi tai sulava jäätelö? Päästä hänet edellesi – sinä voit sillä aikaa latoa ostoksia hihnalle.

Maksa tuntemattoman parkkimaksu

Huomaatko kadulla, että jonkun parkkiaika on loppunut? Osta heille vähän lisää aikaa.

Jätä kolikkoja jälkeesi

Kuinka paljon välipala-automaatin seuraava asiakas ilahtuukaan, kun paikalle on jätetty kolikoita maksuvälineeksi! Voit jättää kolikoiden kera myös kivan viestin.

Anna liput eteenpäin

Oletko saanut tarjouskuponkeja tai ilmaislippuja paikkaan tai tapahtumaan, jonne et itse aio mennä? Mieti, kuka perheenjäsen tai ystävä voisi ilahtua niistä ja toimita ne hänelle.

Ilahduta lapsia ”aarteella”

Käy jättämässä kolikoita lasten leikkipaikalle. Lapset ilahtuvat löytäessään ”aarteet” myöhemmin ja saavat kivan lisän viikkorahaansa.

Vie posti oikeaan osoitteeseen

Onko naapurille tai samassa rakennuksessa työskentelevälle kollegalle tarkoitettu kirje toimitettu vahingossa sinun postilaatikkoosi? Vie se henkilökohtaisesti oikeaan osoitteeseen.

Kerro erehdyksestä

Saitko viestin, joka on selvästi tullut väärään numeroon? Ilmoita siitä lähettäjälle. Muuten toisille tärkeä asia ei ehkä koskaan tule hoidetuksi tai lähettäjä ja viestin vastaanottaja jäävät ihmettelemään, miksi eivät ole kuulleet toisistaan.

Palauta ostoskärryt paikoilleen

Ei ole suuri vaiva viedä kärryjä auton luota niille tarkoitettuihin pisteisiin. Jos kärryt jättää vain lojumaan, ne ovat muiden parkkiruutuun pyrkivien tiellä ja vievät kaupan henkilökunnan työaikaa.

Siisti ympäristöä

Onko vaatekaupassa pudonnut vaatteita henkareilta alas? Nosta ne ylös. Vaikka henkilökunnalle maksetaan paikkojen siistinä pitämisestä, näin heille jää vaatekasojen siistimisen sijaan aikaa asiakaspalveluun.

Puhuttele nimellä

Keskity uuden ihmisen tavatessasi painamaan hänen nimensä mieleen. Täten voit puhutella häntä nimellä, kun keskustelette – se saa ihmisen ilahtumaan ja tuntemaan itsensä erityiseksi.

Kysy kuulumisia

Lähetä tekstiviesti ystävälle, jonka kanssa ette ole ollut yhteydessä pitkään aikaan. Kerro, että ajattelet häntä. Odottamaton tervehdys voi olla todella piristävä.

Kirjoita kirje

Ihmiset ilahtuvat valtavasti, kun postiluukusta tulee muutakin kuin mainoksia ja laskuja.

Soita isovanhemmalle

Lapsenlapsen yhteydenotto on varmasti mieluinen asia. Ota itsekin kaikki irti heidän kanssaan puhumisesta ja ajan viettämisestä – se tuntuu myöhemmin vieläkin arvokkaammalta.

Hymyile tuntemattomille

Vilpitön hymy voi todella pelastaa jonkun päivän: sanomatta sanaakaan kerrot, että näet hänet ja että hänellä on väliä. Ihmiset haluavat tulla huomatuiksi ja arvostetuiksi.

Anna istumapaikkasi vanhemmalle ihmiselle

Saat hyvän mielen ja annat erinomaista esimerkkiä muille.

Lähteet: Randomactsofkindness.org, Glo.msn.com

Kuvat: Colourbox.com

Pienillä teoilla voi olla suuria vaikutuksia. Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen vieraili Studio55.fi-ohjelmassa syyskuussa 2012. Katso video alta.

Pienillä teoilla suuria vaikutuksia. 32:00

Lue myös:

    Uusimmat