Palsternakkasosekeitto

  • 4 isoa palsternakkaa
  • 4 perunaa (soseutuva l. jauhoinen lajike)
  • 1 iso sipuli
  • 1 rkl öljyä
  • mustapippuria rouhittuna
  • 1 l kana- tai kasvislientä (2 kuutiota TAI 3 rkl fondia + 1 l vettä)
  • 2 tl omenaviinietikkaa
  • 1 dl kermaa TAI 100 g (vuohenmaito) tuorejuustoa
  • Päälle:
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 50 g meetvurstia
  • 100 g siitakesieniä
  • tuoretta kirveliä

Kuori ja leikkaa palsternakka ja peruna lohkoiksi. Tarkista, että juureksia tulee yhteensä noin 1 litra. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota siinä sipuli ja lisää juureslohkot. Pyöritä niitä hetki öljyssä ja mausta mustapippurilla. Lisää neste. Kypsennä juurekset pehmeiksi kiehuvassa liemessä. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi keitoksi. (Halutessasi voit vielä siivilöidä sosekeiton, jolloin siitä tulee tasaisen samettinen juhlaruoka.) Tarkista maku ja lisää piristykseksi tilkka omenaviinietikkaa. Pehmennä keiton makua halutessasi tilkalla kermaa tai nokareella tuorejuustoa. Kuumenna kuiva teflonpannu. Lisää pannulle auringonkukansiemenet, ohueksi suikaloitu tai hienonnettu meetvursti ja halkaistut siitakesienet. Paahda kunnes, rasva irtoaa meetvurstista, siemenet saavat väriä, noin 2-3 minuuttia. Anna sieniseoksen jäähtyä ja tarjoa keiton kanssa. Koristele tuoreella kirvelillä.

Vinkki: Voit jättää sieniseoksesta meetvurstin pois. Tarjoa sen sijaan keiton päällä sieni-siemenseoksen lisäksi kylmäsavustettua kirjolohta.

Resepti: Kotimaiset Kasvikset

Lue myös:

    Uusimmat