Palsternakka-taatelisalaatti, appelsiini-punasipulisalaatti ja fenkoli-endivisalaatti 21.12.2001

Toim.Kati Nappa

Joulupöydän kevennykseksi salaatteja

Palsternakka-taatelisalaatti

salaatinlehtiä esim.rapeaa- tai jääsalaattia
1-2 palsternakka
1/4 tl suolaa
6-8 (tuore)taatelia
vähän raastettua appelsiinin tai sitruunan kuorta
1 appelsiinin mehu
1-2 rkl sitruunamehua
1 tl juoksevaa hunajaa
mustapippuria

1. Kuori palsternakka ja raasta se meheväksi. Jos haluat voit kypsentää sitä hetken aikaa mikrossa tai höyryssä. Jäähdytä. (tämä salaatti ei sovi niille, jotka ovat ristikkäisallergia ja koivuallergia). Palsternakan asemesta voit käyttää esim.retikkaa.
2. Ripottele suola palsternakan sekaan ja anna mehustua sillä aikaa kun suikaloit taatelit, raastat hyvin pestyn appelsiinin kuoren, puristat mehun ja huuhdot salaatin lehdet.
3. Sekoita mehu, juokseva hunaja ja taatelissuikaleet palsternakan joukkoon. Voit antaa raasteen mehevöityä kylmässä muutaman tunnin.
4. Asettele revityt salaatinlehdet laakealle vadille ja nosta päälle palsternakkkasalaatti. Koristele halutessasi appelsiinikuorisuikaleilla.

Appelsiini-punasipulisalaatti


2 appelsiinia
6-8 (tuore)taatelia tai liotettua luumua
1-2 punasipulia tai lohko punakaalia
½ - 1 dl sitruunan tai appelsiinin mehua (tilkka öljyä)
mustapippuria
persiljaa, korianteria tai tilliä

1. Leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Kaada siivilään lähes samantien ja valuta päälle kylmää vettä. Sipulin maku pehmenee ja miedontuu.Jos käytät punakaalia, suikaloi se hienoksi ja kypsennä hetken aikaa mikrossa tai höyryssä. Jäähdytä.
2. Suikaloi tai puolita luumut tai taatelit.
3. Leikkaa kuoritut appelsiinit ohuiksi viipaleiksi.
4. Asettele appelsiiniviipaleet ja sipulit vadille ja pirskota päälle appelsiinimehu ja öljy, jos käytät sitä. Jauha päälle mustapippuria ja ripottele pinnalle vihreää.

Fenkoli-endivisalaatti

1 fenkoli
2 salaattisikuria eli endiviä
1 rkl balsamiviinietikkaa
3 rkl hyvää rypsi- tai oliiviöljyä
ripaus suolaa
mustapippuria
kokonaisia rosepippureita
hassel-, saksan- tai pekaanipähkinöitä

1. Leikkaa huuhdotut fenkoli ja salaattisikuri hyvin ohuiksi viipaleiksi. Salaattisikurin voit myös kypsentää hetken aikaa mikrossa tai höyryssä.
2. Sekoita balsamietikka, suola ja öljy ja kaada kasvisviipaleiden päälle. Sekoita hyvin. Anna marinoitua mielellään yön yli.
3. Nosta tarjoiluvadille, mausta mustapippurilla ja ripottele päälle pähkinöitä ja rosepippureita.

Lue myös:

    Uusimmat