Paloturvallista mökkeilyä – tarkista nämä perusasiat!

Varmista turvallinen mökkeily pitämällä mielessäsi muutaman perusasian.

Mökkikausi on alkanut, ja kaikki mökkiläiset toivovat poutaisia mökkikelejä. Sadepilvien lisäksi kesäasuntoa saattaa kuitenkin uhata myös savupilvet.

– Muutaman perusasian tarkistamalla voidaan varmistaa paloturvallinen mökkielämä, vinkkaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön turvallisuusasiantuntija Jari Pouta.

Toimi näin:

– Perille saavuttaessa tarkistetaan ensimmäiseksi palovaroittimien kunto. Paristo on saattanut hyytyä talven aikana, joten tuoreet paristot on hyvä ostaa etukäteen. Toimiva palovaroitinhan tarvitaan jokaiseen tilaan, jossa yövytään, muistuttaa turvallisuusasiantuntija Pouta.

– Grillatessa on oltava huolellinen sytytysnesteiden ja tulen kanssa. Kannattaa varata alkusammutuskalustoa saataville, vaikkapa iso ämpärillinen vettä. Kaasugrillin liitosten ja letkujen kunto kannattaa myös tarkistaa heti grillauskauden alussa.

– Jos aikoo polttaa oksia, on varmistettava, tarvitseeko asiasta ilmoittaa pelastuslaitokselle. Lisäksi on tietenkin varmistuttava siitä, että tuli ei karkaa maastoon. Tänä keväänä on ollut niin kuivaa, että avotulen tekeminen on muutenkin kiellettyä suuressa osassa maata, muistuttaa Pouta.

Turvallisuusasiantuntija ei suosittele uskomaan vanhan kansan viisauksiin peltien sulkemisesta.

– Tulisijojen pellit laitetaan kiinni vasta sitten, kun on täysin varmistuttu siitä, että hiillos on hiipunut täysin. Jos mökki on ollut koko talven kylmillään, lämmitys aloitetaan pikkuhiljaa ja pienillä pilkkeillä.

Myös poistumisturvallisuus on osa turvallista mökkielämää.

– Varmistetaan myös se, että rakennuksesta pääsee turvallisesti vähintään kahta kautta ulos.

LUE MYÖS:

Katso myös Pientä mökkiremonttia:

(MTV LIFESTYLE – STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja