Tiesitkö? Tästä syystä keittiössäsi ei ole palovaroitinta!

Liesi on tilastojen perusteella kotien ylivoimaisesti merkittävin paloturvallisuusuhka ja se nousee ykköseksi myös tuoreessa kyselyssä. Silti valtaosalla ei ole keittiössä minkäänlaisia paloturvallisuuslaitteita.

Liesi on kodin selvästi suurin turvallisuusriski. Perinteistä palovaroitinta ei voi sijoittaa keittiöön sillä ne hälyttävät jatkuvasti turhaan ruuanlaiton yhteydessä. Palovaroitin myös varoittaa vasta, kun tulipalo on jo syttynyt ja vaarallisia palokaasuja on alkanut muodostua.

Joka toisen suomalaisen lähipiirissä on kyselyn mukaan kokemuksia läheltä piti -tilanteista lieden käytössä. Kyselyn toteuttaneen TNS Gallupin tutkimusjohtajan Sakari Nurmelan mielestä kyselyn tuloksissa on yksi mielenkiintoinen ristiriita:

– Ihmiset näkevät selvästi, että liesi on kodin suurin turvallisuusriski ja heillä on myös omakohtaista kokemusta läheltä piti -tilanteista lieden kanssa. Silti he sanovat, että oma keittiö on nykyisellään riittävän paloturvallinen, vaikka liettä ei ole turvattu mitenkään.

Liesiturvalaitteet yleistymässä

Liesihälytin havaitsee lieden poikkeavan toiminnan ja ennen palon syttymistä. Esimerkiksi lieden levyn unohtuminen päälle aiheuttaa hälytyksen, vaikkei mitään alkaisikaan palaa. Liesivahtijärjestelmä katkaisee tällaisessa tilanteessa lisäksi liedestä virran.

Tärkein puute on kyselyn perusteella ihmisten tietoisuudessa.

– Liesiturvalaitteet ovat nopeasti yleistymässä Euroopan eri maissa, mutta Suomessa tullaan jälkijunassa. Liesiturvalaitteilla on mahdollista parantaa kodin paloturvallisuutta merkittävästi. Tästä mahdollisuudesta olisi kerrottava ihmisille aktiivisesti, sanoo liesiturvalaitteita valmistavan Innohomen toimitusjohtaja Pertti Haavisto.

Liesivahdit ovat Norjassa laissa vaadittuja joka kodin turvalaitteita. Iso-Britannian Walesissa palolaitokset asentavat älykkäitä liesivahteja ihmisten koteihin, sillä tulipaloilta suojautumisessa tärkeintä on niiden ennaltaehkäisy.

Mitä ”älykkäämpiä” liesiturvalaitteet ovat, sitä paremmin ja nopeammin ne tunnistavat normaalista poikkeavat tilanteet. Ne myös oppivat käyttäjän ruuanlaittotyylin, jolloin tavallinen ruuanlaitto ei häiriinny turhien hälytysten takia.

Liesihälyttimet maksavat vain joitakin kymmeniä euroja, liesivahdit muutaman sadan euron verran.

Lähde: ePressi

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat