Pääsiäiseksi mökille? Aloita mökkikausi turvallisesti

Moni suuntaa pääsiäisenä mökille ensimmäistä kertaa talven jälkeen. Mökin lämmittäminen kannattaa aloittaa varovasti, jotta tuli ei yllätä kylmää hormia. Tarkkaile vesiputkia jonkin aikaa sen jälkeen, kun olet laittanut vedet päälle.

Pääsiäisen pitkät pyhät ovat hyvää aikaa rentoutua mökillä ja laittaa mökki kesäkuntoon. Kun otat kylmillään olleen kesämökin käyttöön, aloita mökin lämmittäminen ja veden käyttäminen harkiten.

Ifille ilmoitetaan joka kevät mökkien palo- ja savuvahinkoja. Tyypillisesti kylmillään olleen takan reipas lämmittäminen aiheuttaa savuvahinkoja, sillä kostea ja kylmä hormi ei välttämättä vedä totuttuun tapaan. Pahimmassa tapauksessa liian äkillinen lämmittäminen voi johtaa hormin halkeamiseen.

– Tulisijaan ei kannata laittaa heti sylillistä puita, koska äkillinen lämpeneminen voi aiheuttaa kylmään ja kosteaan hormiin halkeamia ja tuli voi levitä mökin rakenteisiin. Hormin lämmittely vaatii malttia, korvauspäällikkö Mikko Vaitomaa Ifistä opastaa.

Keväällä kannattaa kurkistaa katolle

Jos mökille tulee vesi, talven jälkeen kannattaa tarkastaa, että vesiputket ovat kunnossa. Jos putkiin on jäänyt vettä talveksi, jäätyessään laajentunut vesi on saattanut halkaista putken.

– Kun kytket vedet päälle, pysy mökin sisällä jonkin aikaa ja tarkkaile, kuuluuko putkistosta esimerkiksi poikkeavaa sihinää. Samalla kannattaa tarkistaa, että allaskaappi on kuiva ja että näkyvillä olevista liitoksista ei tihku vettä.

Mökkiä käyttöön ottaessa kannattaa vilkaista myös katolle. Savupiipun päälle on saattanut ilmestyä linnunpesä, joka haittaa hormin toimintaa. Kevät on paras aika tarkastaa katon yleiskunto.

– Jos vesikatto alkaa vuotaa vanhuuttaan, se tulee useimmiten esille keväällä lumien sulettua. Lisäksi jää, lumi ja katolle pudonneet oksat ovat voineet vaurioittaa kattoa talven aikana.

Vuotava vesikatto päästää kosteuden rakennuksen lämmöneristeisiin ja rakenteisiin. Myös välikatto on hyvä tarkastaa, sillä vuotojäljet paljastavat yleensä vesikaton vauriot.

Näin estät tulipalot mökillä:

• Aloita mökin lämmitys varovasti ja polta takassa ensin vain pieniä määriä puuta. Näin estät savuttamisen ja kylmän hormin halkeamisen.

• Kutsu nuohooja paikalle, jos huomaat vaurioita hormissa tai edellisestä nuohoojan käynnistä on kulunut kolme vuotta. Vastuu nuohouksesta huolehtimisesta kuuluu mökin omistajalle, ei kunnalle.

• Varmista, että mökin palo- ja häkävaroittimet toimivat, ja vaihda niiden paristot uusiin. Uusi palovaroittimet kymmenen vuoden välein.

• Huolehdi, että saunalta ja takan lähistöltä löytyy sammutuspeite ja käsisammutin. Alkusammutus on erityisen tärkeää mökillä, sillä avun saapuminen kestää todennäköisesti kauemmin kuin kaupungissa.

• Anna mökin sähkölaitteiden kuivua ja lämmetä rauhassa. Tutki niiden johdot. Jos laite on viallinen, älä käytä sitä. Ainoastaan ammattilaiset saavat korjata sähkölaitteita.

• Tarkista kaasupullojen ja kaasukäyttöisten laitteiden letkut ja liitoskohdat. Eihän kaasua vuoda?

• Tuhka pysyy kuumana yllättävän pitkään. Yli vuorokaudenkin levännyt tuhka voi vielä leimahtaa. Paras säilytyspaikka tuhkalle on kannellinen metalliastia riittävän kaukana rakennuksista.

• Usealla paikkakunnalla on ollut viime aikoina ruohikkopalovaara – harkitse, voiko risuja ja haravointijätettä polttaa pihalla turvallisesti.

Näin estät vuodot mökillä:

• Jos mökkiin tulee vesi, tarkkaile mökin putkistoja, kun kytket vedet päälle. Eihän pakkanen ole vaurioittanut niitä? Tarkista veden laatu.

• Laita päävesihana tai kaivopumppu pois päältä aina, kun lähdet mökiltä pois useammaksi päiväksi. Sulje päävesihana myös siinä tapauksessa, että jätät mökkiin peruslämmityksen.

• Jätä mökkiin riittävä peruslämpö pois lähtiessäsi, jotta putket eivät jäädy. Yöpakkasia voi olla vielä luvassa lämpimistä päivistä huolimatta.

LUE MYÖS:

Pientä mökkiremonttia on alkanut – katso ensimmäinen jakso:

(MTV LIFESTYLE – DESKI)

Lue myös:

    Uusimmat