Mainos

Paljonkos niitä suomalaisia Nobel-palkittuja olikaan? Vastaus on laskutavasta riippuen viiden ja reilun 20 000 välillä

Suomalaisia Nobel-palkinnon saajia on nyt yksi enemmän. Tänään selvisi, että taloustieteen Nobel-palkinnon saavat tänä suomalainen taloustieteen professori Bengt Holmström ja Britanniassa syntynyt taloustieteen professori Oliver Hart sopimusteoriasta. Mutta ketkä suomalaiset ovatkaan saaneet kyseisen palkinnon aiemmin?

Frans Emil Sillanpää palkittiin kirjallisuuden Nobelilla 1939. Hän sai palkinnon ”syvällisestä ymmärtämyksestään” maansa maalaisväestöä kohtaan ja tavasta, jolla hän kuvasi heidän elämäntapaansa ja luontosuhdettaan.

Artturi Ilmari Virtanen sai kemianpalkinnon 1945. Virtanen sai sen nimikirjaintensa mukaan nimetyistä aiv-rehusta ja aiv-voisuolasta. 1920-luvun puolivälissä kehitetty voisuola esti voin maun pilaantumisen, kun sitä vietiin Englantiin huutokaupattavaksi. Aiv-rehu puolestaan mahdollisti maidontuotannon lisäämisen.

Suomalaissyntyinen Ragnar Granit sai lääketieteenpalkinnon vuonna 1967 yhdessä yhdysvaltalaisten Haldan Keffer Hartlinin ja George Waldin kanssa. Ruotsin kansalaisuuden myöhemmin saanut Granit palkittiin silmän fysiologista toimintaa koskevista tutkimuksista.

Vuonna 1988 Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin YK:n rauhanturvaajille. Palkintoa oli noutamassa silloinen YK:n pääsihteeri sekä kolme rauhanturvaajaa, joista yksi oli suomalainen kapteeni Timo Kattelmäki. YK:n ohjeiden mukaan palkinto kuului silloisille ja sitä edeltäville YK:n rauhanturvaajille, joita oli puolisen miljoonaa 53 maasta, Suomesta yli 20 000.

Vuonna 2007 Nobelin rauhanpalkinnon sai Al Gore ja hallitusten välinen ilmastopaneeli ICPP. Jälkimmäisestä palkinnon ottivat vastaan paneelin puheenjohtaja sekä 25 muuta, joiden joukkossa suomalaistutkija Riitta Pipatti.

Martti Ahtisaari sai rauhan Nobelin vuonna 2006. Valintaa perusteltiin Ahtisaaren useilla mantereilla ja yli 30 vuoden aikana tekemällä työllä kansainvälisten konfliktien ratkaisemiseksi. 

Jutun kuvassa esiintyvän kuvan tekstiä muutettu klo 17.07 Ahtisaaren palkintovuoden osalta.

0:36

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.