Paljonko tykyttää? Sydämesi syke voi paljastaa, elätkö pitkään

Sami hiihti sydänsairaiden lasten puolesta 90 kilometriä lumiukoksi pukeutuneena 0:22
Huikea teko sydänten vuoksi! Sami hiihti sydänsairaiden lasten puolesta 90 kilometriä lumiukoksi pukeutuneena

Noin 20 vuotta kestänyt koe paljasti jotakin tärkeää leposykkeestä.

Sydämesi syke saattaa määrittää, miten kauan elät. Tähän tuloksen tulivat ruotsalaisen yliopiston tutkijat, jotka havainnoivat miesryhmää yli kahden vuosikymmenen ajan, kertoo WebMD.

Sykettä tutkittiin vuosikymmenten ajan

Göteborgin yliopiston tutkijat seurasivat 800:aa vuonna 1943 syntynyttä, Ruotsissa elävää miestä. Vuonna 1993 miehet täyttivät kyselyn liittyen elämäntyyliinsä ja terveyteensä, ja heille tehtiin lääketieteellinen testaus.

Miesten sykettä mitattiin taas vuosina 2003 ja 2014 niiden osalta, jotka eivät olleet menehtyneet testiaikana ja halusivat vielä ottaa osaa tutkimukseen.

Tietty syke tuplasi kuoleman riskin

Tutkimuksessa selvisi, että jos miehen leposyke oli 75 lyöntiä minuutissa, hänen ennenaikaisen kuoleman riskinsä tuplaantui. Näin tapahtui siitä huolimatta, että normaaliksi leposykkeeksi lasketaan laskentatavasta riippuen noin 40−90 lyöntiä minuutissa.

Jokainen lisäsykähdys minuuttia kohden lisäsi kuoleman riskiä kolme prosenttia, ja sydänsairauden riskiä kaksi prosenttia.

Syy-seuraussuhdetta ei voida varmistaa 

21 vuoden aikana 15 prosenttia miesryhmästä kuoli ennen kuin täytti 71 vuotta. 30 prosenttia miehistä puolestaan sai sydän- ja verisuonitaudin.

Jos leposyke oli koholla vuonna 1993, sydänsairauden aiheuttaman kuoleman riski nousi verrattuna miehiin, joiden leposyke oli 55 lyöntiä minuutissa.

Tutkimusraportti julkaistiin Open Heart -lehdessä. Tutkijat muistuttavat, että aitoa syy-seuraussuhdetta ei voida varmistaa tämän tutkimuksen perusteella, koska kyseessä oli seurantatutkimus.

Leposyke voisi kuitenkin antaa vihjeitä tulevista terveysongelmista.

Lue myös:

    Uusimmat