Paksusuolen tähystys peruttiin kolmesti pandemian vuoksi – lopulta Lindy sai huonoja uutisia: "Pelottavaa tässä on se, että..."

Nelikymppinen Lindy kertoo Today.comin haastattelussa, kuinka hänellä koronapandemian vuoksi kesti päästä paksusuolen tähystykseen. Kun hän viimein sai ajan, hänellä todettiin suolistosyöpä.

Vuoden 2020 alussa yhdysvaltalainen uutisankkuri Lindy Thackston, 40, alkoi kärsiä vatsakrampeista. Lisäksi ulosteessa oli verta, ja hänellä oli paineen tunnetta alaselässä.

Aiemmin mainittujen oireiden lisäksi Lindysta tuntui, että hän oli myös paljon väsyneempi kuin ennen. 

– Olen aamulähetysten uutisankkuri. Nousen puoli kolmen aikaan aamulla. Tuolloin poikani oli 4-vuotias. Lisäksi toimin selostajana Indiana Pacersin peleissä, joten joskus pelit tulivat yöllä ja minun oli todella vaikea huomata, olinko uupunut.

Hän alkoi kiinnittää asiaan huomiota sen jälkeen, kun hänen aviomiehensä Chris mainitsi lomamatkalla, että Lindy vaikutti paljon uupuneemmalta kuin ennen. 

– Loukkaannuin kovasti, koska ajattelin, että no, minähän nousen puoli kolmelta aamuyöllä.

Lääkärit epäilivät syyksi paksusuolentulehdusta, ja Lindy sai lähetteen paksusuolen tähystykseen. Hänen sukulaisillaan ei ole todettu suolistosyöpiä ja tietokonetomografiassa näkyi merkkejä tulehduksesta. Lääkäri kuitenkin vaati, että hän menisi tähystykseen.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Koronaviruspandemian vuoksi seulontatutkimus peruttiin kolmesti. Kun Lindy viimein pääsi tähän rutiinitutkimukseen, hän sai kuulla, että hänellä oli suolistosyöpä.

– Se on kuin paino harteilla, jota ei voi sanoin kuvailla. Oli rankkaa katsoa poikaani, koska mietin, kuinka paljon aikaa minulla on jäljellä.

Vuoden hoitojen jälkeen Lindyn todettiin parantuneen

Kaikeksi onneksi Lindy parantui. Hoitoprosessi kaikkinensa kesti vuoden. Hoitoon kuului muun muassa kasvaimen poistaminen ja kemoterapiaa. Hänelle jouduttiin tekemään muun muassa leikkaukset suolitukoksen ja sisäisen verenvuodon takia. Häneltä on poistettu imusolmukkeita, sappirakko sekä osa paksusuolesta.

Facebookissa hän kertoi 12. huhtikuuta aikovansa palata töihin, kunhan on toipunut kemoterapian sivuvaikutuksista. 

Tunnista oireet ja mene lääkäriin!

Lindy halusi kertoa oman tarinansa, jotta muut hoksaisivat mennä epäilyttävistä oireista lääkäriin. 

– Pelottavaa tässä on se, että kolorektaalisyöpien seulontatutkimusten määrä putosi noin 90 prosentilla pandemian aikana. Niinpä sitten kun ihmiset menevät tutkimuksiin, on paljon niitä, joilla se on edennyt pitkälle.

Lindy kiittää lääkäriään siitä, että tämä vaati häntä menemään kolonoskopiaan, vaikka tutkimuksia lykättiin kerta toisensa jälkeen. 

– Hän pelasti henkeni, koska hän etsi, kunnes löysi jonkun tekemään sen minulle ja tuo tutkimuksen tekijä sattui olemaan suolistosyöpiin erikoistunut kirurgi.

Katso myös: Näin suolistosyöpä oireilee

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44

Lue myös:

    Uusimmat