Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö tätä hapankorpusta? Leipäasiantuntijat muistuttavat tärkeästä seikasta

1:42Onko ruisleipä terveellistä? – "Jos yksi asia pitäisi valita, mitä katsoisin ruisleipäpaketista…"KATSO MYÖS: Onko ruisleipä terveellistä ja mikä tieto leipäpaketin kyljestä kannattaa ehdottomasti aina tarkistaa? Asiantuntija vastaa.
Julkaistu 06.05.2024 10:00

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomalaiset rakastavat leipää, mutta saavat silti edelleen liian vähän kuitua ruokavaliostaan. Mistä kuitua parhaiten saa?

Suomalaisten rakkaus leipään ei ole hiipunut: söimme vuonna 2023 reilut 40 kiloa leipää henkeä kohden, kertoo Leipätiedotus ry. Jokainen suomalainen syö siis noin neljä leipäviipaletta päivässä.

Kahvileipä ja konditoriatuotteet maistuivat myös, mutta niillä herkutellaan maltillisesti: vuosittain suomalainen syö vajaa 8 kiloa kahvileipää. Tämä tarkoittaa yhden pullan tai muun leipomoherkun nauttimista joka kolmas päivä. 

– Leivän kulutus on säilynyt melko tasaisena koko 2010-luvun, kertoo tilastoinnista vastaava projektikoordinaattori Terhi Virtanen Leipätiedotuksesta tiedotteessa.

Parhaiten suomalaisille maistuvat viimekin vuonna kotimaiset leipomotuotteet. Virtasen mukaan jokainen suomalainen söi viime vuonna reilu 33 kiloa kotimaista leipää.

Lue myös: Leivän ainesosaluettelosta on syytä tarkistaa yksi raaka-aine: "Kannattaa olla tarkkana, jos on terveyshaasteita"

Suomalaiset saavat edelleen liian vähän kuitua

Vaikka leipää syödäänkin kiitettävästi, suomalaiset saavat ruokavaliostaan edelleen liian vähän kuitua. Kuidun terveysvaikutusten saavuttamiseksi sitä suositellaan syötävän vähintään 25–35 grammaa päivässä. Harvalla suomalaisella tämä kuitenkaan Leipätiedotuksen mukaan toteutuu.

– Kun leivän valitsee runsaskuituisena vaihtoehtona, saa päivän kuiduista kasattua jo 7–22 grammaa leivän kuitupitoisuudesta riippuen, vinkkaa Virtanen.

Runsaskuituiseksi leiväksi saa kutsua leipää, jossa kuitua on vähintään 6 prosenttia, eli 6 grammaa sataa grammaa kohden. 

"Hapankorppu on oikea kuitupommi"

Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtaja ja elintarviketieteen maisteri Kaisa Mensonen suositteli aiemmin MTV Uutisten haastattelussa tarkistamaan leipäpaketista aina tuotteen kuitupitoisuuden. 

– Usein sen kuidun kanssa tulevat mukana ne kaikki muutkin hyvät asiat. Muun muassa suolistosyöpään nimenomaan kuidulla on merkitystä. Ruisleivän hyödyt tulevat kuidun ja täysjyvän kautta, Mensonen totesi. 

Leivistä nimenomaan täysjyväruisleipä on usein hyvä kuidun lähde. Valinnanvaraa kuitenkin löytyy muistakin tuotteista.

– Hapankorppu on oikea kuitupommi ja sisältää kuitua jopa 20 grammaa sataa grammaa kohden, Leipätiedotuksesta muistutetaan. 

Yksi hapankorppu painaa noin 10 grammaa eli siinä on noin 2 grammaa kuitua. 

Näistä ruoista saat kuitua

Määrät ilmoitettu per 100 grammaa tuotetta.

Ruislese: 39,0 g
Vehnälese : 37,5 g
Pellavansiemen: 30,6 g
Hapankorppu: 20 g
Hasselpähkinä: 17,5 g
Kauralese: 17,5 g
Vehnäalkio: 14,0 g
Ruishiutale: 13,9 g
Ruisjauho: 13,9 g
Vehnähiutale: 12,9 g
Näkkileipä, ruis: 12,8 g
Jälkiuunileipä: 11,5 g
Kaurahiutale: 10,0 g
Ruislimppu: 9,9 g
Rusina: 9,7 g
Ohrahiutale: 9,1 g
Mysli: 8,7 g
Papu, ruskea, keitetty: 7,0 g
 

Saat kuidun tarpeesi täytettyä päivän aikana esimerkiksi näin:

  • 1/3 kuidun tarpeesta saat puolesta kilosta kasviksia, marjoja ja hedelmiä
  • 1/3 kuidun tarpeesta saat neljästä viipaleesta kuitupitoista täysjyväviljaleipää
  • 1/3 kuidun tarpeesta saat lesepuurosta, johon on lisätty siemeniä ja pähkinöitä

Lue myös: Hometta yhdessä leivässä – kannattaako saman pussin muita leipiä enää syödä?

Lähde: Leipätiedotus

Lisää aiheesta:

Tarkista tärkeä asia, kun ostat leipää – vaikuttaa terveyteesiYleinen harhaluulo leivästä ja kasviksista – moni sortuu terveysmokaan!Tarkista yksi asia, kun ostat leipää – olennainen vaikutus terveyteenSuomalaiset popsivat neljä leipäviipaletta päivässä – asiantuntija muistuttaa hyödyistä: "Hapankorppu on oikea kuitupommi"Toteutuuko kohdallasi? Näin paljon kuitua pitäisi päivässä syödä – pelkillä kasviksilla vaikea onnistua: "Alin kuitutavoite täyttyy syömällä kolme kiloa sekasalaattia"Yksi tärkeä asia, joka pitää vatsasi kylläisenä ja polttaa rasvaa – vaalea leipä voikin yllättää
LeipäRuokaRuokavalioMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 21.10.08:18
    Ruoka

    Kumpi on oikeasti terveellisempää, näkkileipä vai hapankorppu?

  • 13.10.17:26
    Ruoka

    "Yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää" – oletko maistanut?

  • 26.9.07:45
    Ruoka

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • 12.9.07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • 10.9.10:31
    Ruoka

    Hyviä uutisia ruisleivästä