Suomalaiset rakastavat leipää, mutta saavat silti edelleen liian vähän kuitua ruokavaliostaan. Mistä kuitua parhaiten saa?
Suomalaisten rakkaus leipään ei ole hiipunut: söimme vuonna 2023 reilut 40 kiloa leipää henkeä kohden, kertoo Leipätiedotus ry. Jokainen suomalainen syö siis noin neljä leipäviipaletta päivässä.
Kahvileipä ja konditoriatuotteet maistuivat myös, mutta niillä herkutellaan maltillisesti: vuosittain suomalainen syö vajaa 8 kiloa kahvileipää. Tämä tarkoittaa yhden pullan tai muun leipomoherkun nauttimista joka kolmas päivä.
– Leivän kulutus on säilynyt melko tasaisena koko 2010-luvun, kertoo tilastoinnista vastaava projektikoordinaattori Terhi Virtanen Leipätiedotuksesta tiedotteessa.
Parhaiten suomalaisille maistuvat viimekin vuonna kotimaiset leipomotuotteet. Virtasen mukaan jokainen suomalainen söi viime vuonna reilu 33 kiloa kotimaista leipää.
Lue myös: Leivän ainesosaluettelosta on syytä tarkistaa yksi raaka-aine: "Kannattaa olla tarkkana, jos on terveyshaasteita"
Suomalaiset saavat edelleen liian vähän kuitua
Vaikka leipää syödäänkin kiitettävästi, suomalaiset saavat ruokavaliostaan edelleen liian vähän kuitua. Kuidun terveysvaikutusten saavuttamiseksi sitä suositellaan syötävän vähintään 25–35 grammaa päivässä. Harvalla suomalaisella tämä kuitenkaan Leipätiedotuksen mukaan toteutuu.
