Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tutkijat havaitsivat pekonin ja makkaroiden lisäävän dementiariskiä – syö sen sijaan näitä

2:16THL:n tutkimus: Runsas punaisen lihan ja lihavalmisteiden kulutus yhteydessä lihavuuteenKATSO MYÖS: THL:n tutkimuksen mukaan runsas punaisen lihan ja lihavalmisteiden kulutus on yhteydessä lihavuuteen.
Julkaistu 11.08.2024 13:25

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Prosessoitu punainen liha liitettiin tutkimuksessa kognitiiviseen rappeutumiseen.

Runsas prosessoitujen lihatuotteiden syönti voi lisätä dementiariskiä. Tutkimuksessa seurattiin yli 130 000 aikuista vuosikymmenten ajan, kertoo NBC News. Tutkimustulosta esiteltiin Philadelphiassa Alzheimer-järjestön konferenssissa. 

Tutkimuksessa osanottajat esimerkiksi kertoivat, miten usein söivät yhden annoksen prosessoitua punaista lihaa, ja miten usein annoksen pähkinöitä ja palkokasveja.

Lue myös: Alkoholi lisää syöpäriskiä, ja yksi juoma on erityisen "kova myrkky" – tässä syy

Kaksi annosta prosessoitua punaista lihaa nosti riskiä

Tutkijat havaitsivat, että jos henkilö söi viikossa ainakin kaksi annosta prosessoitua punaista lihaa, hänen dementiariskinsä nousi 14 prosenttia verrattuna niihin, jotka söivät alle kolme annosta kuukaudessa.

Yksi päiväannos oli noin 28 grammaa, kertoo CNN.

Seuranta kesti 43 vuotta; prosessoiduiksi lihatuotteiksi laskettiin esimerkiksi nakit, salami ja pekoni.

Jokainen päivittäinen lisäannos prosessoitua punaista lihaa oli yhteydessä 1,6 vuoden kognitiiviseen ikääntymiseen erityisesti aivoalueella, joka liittyy esimerkiksi kielellisiin kykyihin.

Pavuilla riskiä alemmaksi

Jos yhden liha-annoksen korvasi pähkinöillä tai pavuilla, kognitiivisen rappeutumisen riski laski 20 prosenttia. Pähkinöitä ja palkokasveja olivat tutkimuksessa esimerkiksi maapähkinät ja muut pähkinät, linssit, pavut, tofu ja myös maapähkinävoi.

Tutkimustuloksia ei ole vielä vertaisarvioitu. Tutkimus oli seuranta, eikä se voi todentaa syy-seuraussuhteita.

– Yhteys kuitenkin on hyvin todennäköisesti kausaalinen, koska suurimmat Alzheimerin taudin ja kognitiivisen heikkenemisen riskitekijät ovat myös sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä, joihin prosessoidun lihan nauttiminen on vahvasti yhteydessä, ennaltaehkäisevän lääketieteen asiantuntija David Katz kuvaili CNN:lle. 

Katz ei ollut mukana tutkimuksessa.

Lue myös: Uskaltaako grillissä palanutta ruokaa syödä? Kaksi syöpäriskin kannalta olennaista asiaa

Jauheliha ja pihvi eivät lisänneet riskiä

Ei-prosessoidut lihat, kuten jauhelihat tai pihvit, eivät liittyneet kognitiivisiin haittoihin.

Tutkimus vahvistaa aiemmin saatuja tuloksia. Ultraprosessoidut ruoat voivat olla yhteydessä suurentuneeseen diabetesriskiin ja jopa lisätä ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Ruokavalio, jossa on paljon punaista ja prosessoitua lihaa, puhdistettuja viljoja ja sokerisia juomia, voi lisätä riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Terveellistä ruokavaliota noudattamalla voisi tutkimuksen mukaan pidentää elinikäänsä jopa yli vuosikymmenellä. 

Yli 70 prosenttia uusista tyypin 2 diabetes tapauksista johtuu epäterveellisistä ruokailutottumuksista.

Aiemmin on havaittu, että punaisen lihan vaihtaminen kasviperäisiin proteiineihin voisi pienentää sydänsairauksien riskiä. THL:n mukaan punaisen lihan syöminen yhteydessä lihavuuteen.

Lue myös: Tästä tuotteesta ravintoterapeutti pysyisi kaukana – antoi myös 5-20-vinkin ruokakauppaan

Lue myös: Suolistosyöpien määrät kasvussa etenkin alle 50-vuotiailla suomalaisilla – näin voit laskea riskiä

Katso myös: Punainen liha vähenee lautasilta! Näin ravitsemussuositus ohjaa syömistämme

10:20Punainen liha vähenee lautasilta – Näin tuore ravitsemussuositus ohjaa syömistämmeAsiantuntijat kertovat, miten suositukset tulevat näkymään suomalaisten arjessa.

Lähteet: NBC News, CNN

Lisää aiheesta:

Tutkimus: Prosessoitu punainen liha yhteydessä dementiariskiinSyötkö jo? Pähkinät voivat auttaa ehkäisemään dementiaaHarvardin tutkijat: Teelusikallisella oliiviöljyä päivässä voi olla merkittäviä terveysvaikutuksiaHarvardin tutkijat: Diabeteksen riski voi kasvaa, jos syöt tätä ruokaa kahdesti viikossaTällainen ruokavalio voi suurentaa riskiä sydänperäiseen kuolemaan – havainnot vahvistuivat entisestäänSuklaapatukka välipalaksi? Mieti vielä – tutkimuksessa jälleen huolestuttava havainto
DementiaMuistisairaudetTutkimustuloksetRavintoRuokaUutisohjelmien aiheetTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Dementia
  • 30.9.12:06
    Alzheimer

    Työelämästä vetäytyminen voi liittyä Alzheimerin tautiin: "Voi olla ensimmäinen merkki sairauden alkamisesta"

  • 18.8.12:37
    Alzheimer

    Tutkimus: Kissoille voi kehittyä dementia kuten ihmisille

  • 31.7.07:44
    Muistisairaudet

    Näin kauan dementia ehtii keskimäärin oireilla ennen kuin se diagnosoidaan

  • 9.7.06:26
    Aivoterveys

    Kolme oiretta, jotka voivat ennakoida dementiaa – yksikään ei liity muistiin

  • 17.6.15:15
    Muistisairaudet

    Tutkimus: Dementia todennäköisempää naimisissa olevilla kuin naimattomilla