Pakomatka kuin Bond-elokuvasta: Autojätti Nissanin talousrikoksista syytetyn ex-johtajan epäillään paenneen Japanista kontrabassokotelossa

Autovalmistajan entinen toimitusjohtaja oli Tokiossa kotiarestissa ja ympärivuorokautisessa valvonnassa. Silti hän ilmestyi uudenvuodenaatonaattona Libanoniin.

Isona tekijänä autoteollisuudessa vuosien ajan tunnettu Nissanin entinen toimitusjohtaja Carlos Ghosn on tällä hetkellä Libanonin pääkaupunki Beirutissa, uutisoivat lukuisat kansainväliset mediat, muun muassa brittimedia BBC.

Ghosnia epäillään Japanissa useista talousrikoksista, joista häntä vastaan on nostettu syytteitä. Brasilialaissyntyinen mies oli määrätty kotiarestiin ja hän oli ympärivuorokautisessa kameravalvonnassa kotonaan Tokiossa.

Ex-Nissan-pomon yhteydenpitoa Japanin ulkopuolelle oli rajoitettu ja passi takavarikoitu.

Häntä epäillään yhtiön varojen väärinkäytöstä sekä veronkierrosta, joita käsitellään keväällä alkavassa oikeudenkäynnissä.

"Muusikoilta" apua

Maanantaina uudenvuodenaatonaattona Carlos Ghosn ilmestyi yllättäen Libanonin pääkaupunki Beirutiin. Libanonilaisen tv-kanava MTV:n mukaan Ghosn olisi paennut Japanista ison soitinkotelon, mahdollisesti sello- tai kontrabassokotelon sisällä.

Daily Mailin mukaan kyseessä olisi ollut nimenomaan kontrabassokotelo.

Joka tapauksessa soitinkotelo on ollut iso, sillä Carlos Ghosn on mediatietojen mukaan hieman alle 170 senttiä pitkä.

Ghosn sai tv-kanavan mukaan apua yhtyeeltä, joka oli esiintynyt hänen kotonaan. Yhtyeen muodostivat muusikot, jotka olivat naamioituneita puolisotilaallisen joukon jäseniä.

Tuon ”esiintymisen” jälkeen Ghosn kuljetettiin kanavan mukaan soitinkotelossa lentokentälle, josta hän päätyi yksityislentokoneeseen, joka lensi Turkin kautta Libanoniin.

– Pakenin epäoikeudenmukaisuutta ja poliittista vainoa, Ghosn totesi antamassaan lausunnossa.

BBC painottaa uutisessaan sitä, että libanonilaiskanava ei ole esittänyt pakoväitteilleen todisteita.

Libanonin ja Japanin välillä ei ole luovutussopimusta. On siis epätodennäköistä, että Ghosnia saataisiin enää oikeuden eteen Japanissa.

Ghosn tavannut jo Libanonin presidentin

Ghosnin vaimo Carole Ghosn on kiistänyt uutistoimisto Reutersille, että hänen miehensä olisi paennut Japanista sellokoteloon piiloutuneena. Vaimo ei ole kertonut mitään miehensä paosta.

Reutersin mukaan Ghosn olisi jo tavannut Libanonin presidentin saavuttuaan maahan.

Useissa medioissa kerrotaan, että pakoa olisi suunniteltu jo pitkään. Carlos Ghosnin Carole-vaimon uskotaan olevan onnistuneen suunnitelman takana.

Myös Ghosnin japanilaisten tukijoiden epäillään osallistuneen tapahtumiin. Japanissa paikalliset poliitikot ovat epäilleet sekä Japanin että Libanonin auttaneen ex-Nissan-pomon paossa.

Ghosn on yrittänyt ennenkin toimia agenttielokuvamaisesti. Maaliskuussa 2019 mies yritti karistaa häntä seuranneen toimittajat jäljiltään.

Ghosn poistui vankilasta pukeutuneena rakennustyöntekijäksi. Hänet kuitenkin tunnistettiin pian.

Kolmen maan kansalainen

Carlos Ghosnin vanhemmat ovat Libanonista. Mies on asunut maassa lapsuusvuosinaan.

Ghosn on kiistänyt kaikki häntä vastaan nostetut syytteet ja hän on syyttänyt Nissanin johtoa salaliitosta.

Entinen toimitusjohtaja on kolmen maan kansalainen: Japanin, Ranskan ja Libanonin. Lähteiden mukaan hän ei olisi luovuttanut kotiarestiin joutuessaan kaikkia passejaan, vaan päässyt yhden passin avulla pois Japanista.

Reutersin uutisoi, että Interpol on antanut Carlos Ghosnista kansainvälisen pidätysmääräyksen.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja