Pakkanen paukkuu ja sisäilma kuivuu – helpota näillä nikseillä

Iho, silmät ja nenä kutisevat talvipakkasella kun sisäilman kosteus laskee.

Kun ulkona on pakkasta ja ilma kuivaa, kuivattaa ilmanvaihtokanavien kautta tuleva kylmä ja kuiva ilma myös sisäilmaa. Tilannetta pahentavat patterit jotka hohkaavat kuumana.

Ilmankostutin on helpoin ratkaisu. Ilmankostuttimista höyrystävä kostutin on hygieenisin. Käytä kostutinta siellä missä eniten oleskelet.

Ilman ilmankostutintakin voi selvitä. Esimerkiksi pyykinkuivaus lisää sisäilman kosteutta. Kuivata pyykit vaikka makuuhuoneessa missä tulee vietettyä kotona ollessa suurin osa ajasta.

Laita kosteita pyyhkeitä patterin päälle. Kastele pyyhe ja purista siitä ylimääräinen vesi pois, pyyhkeen pitää olla kostea, ei märkä.

Suihkun jälkeen jätä kylpyhuoneen ovi auki, että kostea höyry pääsee muuallekin asuntoon.

Laske lämpötilaa, etteivät patterit hohka täysillä kuivattaen sisäilmaa enempää. Sopiva lämpötila on 21-22 astetta. Lämpötilan laskeminen nostaa suhteellista ilmankosteutta.

Hanki suhteellisen ilmankosteuden mittari, näin voit seurata sisäilman kosteutta, ettei se nouse liikaa. Sisäilmankosteus ei saa nousta yli 45 prosentin, sillä tällöin kosteus tiivistyy kylmiin rakenteisiin. Rakennusmateriaalien kosteusvaurioiden estämiseksi ilman suhteellinen kosteus ei saisi kohota yli 60-70 prosentin.

Lähde: Tohtori.fi

Lue myös:

    Uusimmat