Uudellamaalla enemmän lunta kuin Lapissa, pääkaupunkiseudun ruuhkat alkavat hellittää – MTV seuraa lumimyräkkää

3:52
Sakea lumipyry valtasi jälleen pääkaupunkiseudun – viimeisimmät liikennetiedot

MTV seurasi maanantaina ja tiistain lumimyräkkää tässä artikkelissa.

Osuitko hurjaan myräkkään ja bongasitko jotain poikkeuksellista talvituiskeen keskellä? Lähetä ottamasi kuva tai video MTV Uutisiin!

Seuranta on päättynyt. 

Tiistai 13. joulukuuta:

23.55: Kaukojunaliikenteen myöhästymisten odotetaan jatkuvan

Kaukojunaliikenteen myöhästymisiä on odotettavissa myös tulevina päivinä etenkin, jos haastavat sääolosuhteet jatkuvat, kertoi Merja Tuunanen VR:n viestinnästä STT:lle tiistaina.

Matkustajia kehotetaan varaamaan hieman enemmän aikaa matkustamiseen ja seuraamaan tietoja junien aikataulumuutoksista VR:n sivuilta.

Runsas lumisade aiheutti tiistaina useita liikenneonnettomuuksia ja -ruuhkia.

Espoon Matalajärventiellä kolme ihmistä loukkaantui nokkakolarissa tiistaiaamuna. Päivystävän palomestarin mukaan heidän vammansa olivat alustavan arvion perusteella vakavia. Palomestarin mukaan ajokeli oli turmapaikalla yhteenajon sattuessa liukas.

Vantaalla yksi ihminen loukkaantui kuorma-auton ja pakettiauton peräänajossa Kehä III:lla Tuupakan liittymän kohdalla.

20.22: Lunta on selvästi enemmän Uudellamaalla kuin Lapissa 

Uudellamaalla on tällä hetkellä selvästi enemmän lunta kuin Lapissa, kertoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Sorsa STT:lle tiistaina. Suomen suurin tämän hetken lumikertymä mitattiin Vihdin Hiiskulan havaintoasemalla, jossa kinos oli kasvanut 64 sentin korkuiseksi.

Samaan aikaan Lapin lumikertymät taas olivat laajalti noin 20–30 senttiä.

–  Lunta on tullut kovan tuulen saattelemana, eli havaintoasemien lumikertymät ovat tosi epätasaisia sen takia, meteorologi kuvaili eteläisen Suomen lumikertymiä.

Kuluvan talven tähän mennessä alin lämpötila mitattiin tiistaiaamuna Utsjoella Kevojärven havaintoasemalla, missä pakkanen kiristyi –34,2 asteeseen, kerrottiin Ilmatieteen laitokselta.

Meteorologi Sorsan mukaan Lapissa paukkuneet pakkaset kuitenkin lauhtuvat keskiviikkona, kun pakkaslukema asettuu 15 asteen tuntumaan yön aikana.

–  Lämpötilat ovat (keskiviikkona) yleisesti aika tasaisia, koko maassa ollaan pitkälti suunnilleen 10–15 pakkasasteen välillä. Lännessä on vähän lauhempi alue, jossa pakkasta on noin viisi astetta. Sää on enimmäkseen poutaista, pääosin pilvistä mutta pilvipeite rakoilee ehkä vähän etelässä, Sorsa kertoi.

Heikkoja lumikuuroja saattaa vielä paikoitellen esiintyä, mutta niiden ei Sorsan mukaan pitäisi enää haitata liikennettä.

18.54: Kaukojunaliikenteen myöhästymisiä odotettavissa myös tulevina päivinä

Runsaan lumisateen aiheuttamat kaukojunaliikenteen myöhästymiset saattavat jatkua myös tulevina päivinä, kerrotaan VR:n viestinnästä STT:lle. Myöhästymisiä on odotettavissa myös tulevina päivinä etenkin, jos haastavat sääolosuhteet jatkuvat.

Matkustajia kehotetaan varaamaan hieman enemmän aikaa matkustamiseen ja seuraamaan tietoja junien aikataulumuutoksista VR:n sivuilta.

VR:n viestinnän mukaan myöhästymisiä on tällä hetkellä tasaisesti koko maassa. Tieliikennekeskus Fintrafficin mukaan vain noin kolmasosa kaukojunista oli tänään alkuillasta aikataulussa.

18.26: Pääkaupunkiseudun ruuhkat alkavat hellittää – Kehillä 1 ja 3 hajonneet raskaat ajoneuvot ruuhkauttavat liikennettä

Pääkaupunkiseudun liikenneruuhkat alkavat hiljalleen hellittää, kertoo tieliikennekeskus Fintraffic STT:lle. Ruuhkaisia paikkoja on kuitenkin vielä jonkin verran.

Kehä 3:lla liikennettä hidastaa itään päin kulkeville kaistoille hajonnut raskas ajoneuvo. Tieliikennekeskuksen mukaan liikenne kuitenkin kulkee yhtä kaistaa pitkin.

Myös Kehä 1:llä idän suuntaan kulkevilla kaistoilla on jumissa kolme raskasta ajoneuvoa, jotka ruuhkauttavat liikennettä.

Tieliikennekeskuksen mukaan ajoteillä on edelleen erittäin liukkaita paikkoja.

18.09: Liikenne sujuu Mannerheimintiellä

MTV Uutisten toimittajan Valtteri Kykkäsen mukaan liikenne Helsingin Mannerheimintiellä kulkee sujuvasti.

Liikenteessä on ollut melko paljon onnettomuuksia lumimyräkän vuoksi. Erityisesti raskaalla liikenteellä on ollut suuria ongelmia.

Myös raitiovaunuilla on ollut myräkän aikana ongelmia, mutta nyt nekin näyttävät Kykkäsen mukaan kulkevan hyvin.

Poliisin mukaan vakavilta henkilövahingoilta on vältytty, mikä on Kykkäsen mielestä ihme.

3:45

17.25: Useat lennot myöhässä

Finavian verkkosivuilta ilmenee, että useat lennot ovat myöhässä aikataulustaan. Oman lentonsa aikataulun voi tarkistaa Finavian sivuilta.

17.19: Junaliikenteessä myöhästymisiä ja perumisia

VR:n mukaan useat kaukojunat ovat myöhässä aikataulustaan. Lisäksi lähijunaliikenteessä on ollut myöhästymisiä ja vuorojen perumisia. Junaliikenteen häiriöstä lisää tietoa voi lukea VR:n verkkopalvelussa tämän linkin takaa.

16.46: Liikenne kulkee jälleen kahta kaistaa Hämeenlinnanväylällä

Liikenne kulkee jälleen Vantaalla Hämeenlinnanväylällä etelän suuntaan kahta kaistaa pitkin, kertoo tieliikennekeskus Fintraffic STT:lle. Poliisi on paikalla ohjaamassa liikennettä.

Liikenne jumiutui iltapäivällä, kun kaksi henkilöautoa kolaroi Hämeenlinnanväylällä Kivistön liittymän ja Kehä 3:n liittymän välillä. Hätäkeskus sai ilmoituksen asiasta hieman ennen kello 14:ää.

Itä-Uudenmaan poliisi taas tviittaa, että Hämeenlinnanväylällä on sattunut useamman auton ketjukolari. Pelastuslaitokselta kerrotaan STT:lle, että noin 500 metriä etelämpänä sattui viiden auton peräänajo.

Pelastuslaitokselta sanotaan, että nyt ei kannata lähteä liikenteeseen, ellei se ole ehdottoman välttämätöntä.

16.39: Haitaribussi jämähti risteykseen

Urheilutoimittaja Juha Kanerva julkaisi Twitterissä kuvan Helsingin keskustan läheisyydestä, jossa haitaribussi oli jäänyt jumiin kadunkulmaan Aabrahaminkadun ja Eerikinkadun risteykseen. Katso kuva alta.

16.27: Ylikomisario kehuu suomalaisia maailman parhaiksi kuljettajiksi

Helsingin liikennevalvontatoiminnon johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein hehkuttaa Twitterissä suomalaisten ajotaitoa. Ylikomisarion mukaan esimerkiksi Kalliossa on useita katuja auraamatta, ja autoja on luisunut ajoradalta, mutta vakavia onnettomuuksia ei ole tapahtunut.

“Hakamäentie pahasti jumissa, Kalliossa useita katuja auraamatta, autoja luisunut ajoradalta, mutta mitään vakavampia onnettomuuksia ei ole onneksi tapahtunut. Suomessa on mielestäni maailman parhaat kuljettajat!”

16.24: ”Miten tässä taas näin kävi?”

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala on tunnettu humoristisista some-päivityksistään. Tällä kertaa sen Twitter-tilillä pohditaan, miten talven kanssa kävikään.

"Kokouksessa kuultua: "Täksi vuodeksi tilattiin tosi leuto ja lähes lumeton talvi. Miten tässä taas näin kävi??""

15.47: Pelastuslaitokset: Useita onnettomuuksia pääkaupunkiseudun liikenteessä, välttäkää liikkumista

Helsingin kaupungin pelastuslaitos ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos varoittavat Twitterissä hankalasta liikennetilanteesta pääkaupunkiseudulla. Helsingin kaupungin pelastuslaitos tviittaa, että pääväylät ovat täysin tukossa, välttäkää liikkumista.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos tviittaa, että liikennetilanne pääkaupunkiseudulla on haastava. Pelastuslaitoksen mukaan on sattunut useita onnettomuuksia isommilla väylillä, kuten valtatie 1 eli Turunväylä, valtatie 3 eli Hämeenlinnanväylä, tie 101 eli Kehä 1 ja tie 50 eli Kehä 3. Pelastuslaitos neuvoo tarkistamaan liikennetilanteen esimerkiksi Fintrafficin liikennetilannekartasta ennen liikkeelle lähtemistä. (STT)

15.35: Pelastuslaitoksella vaikeaa päästä turmapaikalle

Vantaalla Hämeenlinnanväylän eli valtatie 3:n liikenne on poikki etelän suuntaan, kerrotaan Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Pelastuslaitoksen mukaan Kehä 3:n risteyksen alueella on tapahtunut usean auton kolari. Hätäkeskus sai ilmoituksen asiasta hieman ennen kello 14:ää.

Pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Jorma Alho sanoo, että pelastuslaitoksella on ongelmia päästä onnettomuuspaikalle, koska "liikenne seisoo vähän joka puolella".

–  Missä on rekkaa poikittain ja tällaista, Alho sanoo STT:lle.

'15.24: "Turhaa liikkumista tulee välttää"

Myös Ilmatieteen laitos varoittaa erittäin huonosta ajokelistä.

– Etelärannikon tuntumassa lunta pyryttää yhä voimakkaasti ja ajokeli on erittäin huono. Turhaa liikkumista tulee välttää erityisesti pääkaupunkiseudulla!

15.10: Pelastuslaitos: Nyt ei kannata lähteä liikenteeseen

Vantaalla Hämeenlinnanväylän liikenne on poikki etelän suuntaan, kerrotaan Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Pelastuslaitoksen mukaan kaksi henkilöautoa on kolaroinut Hämeenlinnanväylällä Kivistön liittymän ja Kehä 3:n liittymän välillä. Hätäkeskus sai ilmoituksen asiasta hieman ennen kello 14:ää.

Pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Jorma Alho sanoo, että kolareita voi olla useampia. Hänen mukaansa pelastuslaitoksella on ongelmia päästä onnettomuuspaikalle, koska "liikenne seisoo vähän joka puolella".

– Missä on rekkaa poikittain ja tällaista, Alho sanoo STT:lle.

Itä-Uudenmaan poliisi tviittaa, että Hämeenlinnanväylällä on sattunut useamman auton ketjukolari. Liikenteen sujuvuuden vuoksi poliisi kehottaa autoilijoita nousemaan Hämeenlinnanväylältä jo Klaukkalan kohdalta.

Mahdollisista henkilövahingoista ei toistaiseksi ole tietoa.

Pelastuslaitoksen mukaan nyt ei kannata lähteä liikenteeseen, ellei se ole ehdottoman välttämätöntä.

– Ihan oikeasti nyt ei kannata lähteä liikenteeseen. Siellä kaikki liikenne melkein seisoo. Ja nyt kun liikennettä siirretään pikkuteille, niin se seisoo kohta sielläkin, Alho sanoo.

Hänen mukaansa Kehä 3 on nyt ruuhkainen eli siellä on todella pitkät jonot.

14.08: Henkilöauto törmäsi tien sivuun pysähtyneen tukkirekan perään Nurmeksessa

Tukkirekka oli pysähtynyt tien oikeaan reunaan auttamaan tieltä lumihankeen suistunutta henkilöauton kuljettajaa. Rekan perään törmänneessä henkilöautossa oli kuljettajan lisäksi yksi matkustaja, joka kuljetettiin ambulanssilla sairaalaan Kuopioon. Muut osalliset eivät loukkaantuneet onnettomuudessa.

14.06: Hämeenlinnanväylällä onnettomuus

Vantaalla Hämeenlinnanväylällä on sattunut liikenneonnettomuus.

Pelastuslaitoksen ensitiedotteessa onnettomuus on luokiteltu suureksi.

Fintrafficin mukaan tarkempi onnettomuuspaikka on Kivistön liittymä–Kehä III:n liittymä.

Fintrafficin mukaan toinen ajorata on suljettu liikenteeltä ja liikenne seisoo.

Onnettomuus haittaa suunnassa Helsinkiin.

13.49: Huittisissa onnettomuus

Huittisissa valtatie 2:lla on sattunut kolmen ajoneuvon kolari, jossa oli osallisena yhteensä viisi ihmistä.

Kukaan ei loukkaantunut vakavasti. 

13.35: Raitiovaunut pulassa Helsingissä

Runsas lumentulo sotkee raitiovaunujen liikennettä Helsingissä. MTV Uutisten toimittaja ikuisti nämä vaunut Pasilassa. Toimittajamme mukaan kuljettajat puhdistivat lunta kiskoilta.

13.26: Kymmeniä onnettomuuksiä itäisellä Uudellamaalla

Itä-Uudenmaan poliisin mukaan liikenneonnettomuuksia on sattunut tähän mennessä jo kolmisenkymmentä. Esimerkkinä poliisi mainitsee tuoreen auton ja rekan välisen kolarin Nurmijärvellä Kahvila Roosan kohdalla.

12.46: Useita liikenneonnettomuuksia

Fintrafficin tieliikennekeskuksen liikennetilanne vilkkuu kovaa tahtia.

Maanteillä on tällä hetkellä useita onnettomuuksia ja myös raskaita ajoneuvoja on jäänyt jumiin.

Onnettomuudet painottuvat tällä hetkellä Etelä- ja Keski-Suomeen.

12.34: Lumipyry on saavuttanut Lapin, etelässäkin pyryttää sakeasti

Ilmatieteen laitoksen mukaan lumipyry on saavuttanut nyt myös Lapin. Samaan aikaan myös Etelä-Suomessa sataa sakeasti lunta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan viimeisen vuorokauden aikana lunta on satanut enimmillään yli 20 senttiä. 

– Voimakkaan tuulen ja kinostumisen takia joillain asemilla lumensyvyyden muutos on jopa negatiivinen, Ilmatieteen laitos huomauttaa. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

12.22: Talven pakkasennätys uusiksi: Utsjoella aamulla –34,2 astetta 

Kuluvan talven alin lämpötila on mitattu Utsjoella Kevojärven havaintoasemalla, missä pakkanen kiristyi tänään aamulla –34,2 asteeseen, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Viimeisten 24 tunnin ajalta seuraavaksi alin lämpötila kirjattiin Savukoskella Tulppion havaintoasemalla, –33,6 astetta. Utsjoen Kevolla ja Kittilän Lompolonvuomalla lämpötila laski –33 asteeseen.

Aamupäivällä kello yhdentoista aikoihin lämpötila oli Utsjoen Kevojärvellä yhä –33 asteen paikkeilla. Ilmatieteen laitos ennakoi pakkasen heikkenevän Lapissa päivän kuluessa.

Talven uudesta pakkasennätyksestä kertoi aiemmin Lapin Kansa.

12.10: Ysitiellä kolmen auton kolari – autoilijat eivät reagoineet sinivilkkuihin

Ysitiellä on taoahtunut kolmen auton peräänajo noin kello yhdentoista aikaan. Tarkka paikka oli Jämsän ja Korpilahden välillä, Saakosken kohdalla. 

Yksi onnettomuudessa olleista autoista ajautui törmäyksen voimasta ojaan. 

Onnettomuudessa oli mukana kaikkiaan viisi henkilöä. Tarvetta jatkohoitoon kuljetukselle ensihoidon toimesta ei kuitenkaan ollut, eikä liikennettä jouduttu sulkemaan onnettomuuden takia. 

Päivystävän palomestarin mukaan ihmiset eivät reagoineet sinisiin valoihin onnettomuuspaikalla. 

– Ilmiö aiheuttaa erittäin vaarallisia tilanteita varsinkin nyt, kun on huono näkyvyys pöllyävän lumen takia, pelastuslaitos muistuttaa tiedotteessaan. 

Pelastuslaitos ohjeistaa, että onnettomuuspaikan läheisyydessä vauhtia tulee hidastaa merkittävästi. Autoilijan on myös varauduttava pysäyttämään ajoneuvonsa sinivilkut nähdessään tilanteen niin vaatiessa. 

0:55
Toimi näin, jos satut onnettomuuspaikalle!

11.37: Kehä III:lla liikenne poikki tunnin

Vantaalla kehä III:n Tuupakan liittymän onnettomuudesta on saatu lisätietoa. 

Pelastuslaitoksen mukaan kyseessä on kuorma-auton ja pakettiauton peräänajo.

Onnettomuudessa yksi henkilö on loukkaantunut, ja hänet on toimitettu jatkohoitoon.

Liikenne on poikki arviolta noin tunnin verran eli noin puoli yhteen päivällä. Onnettomuus haittaa ajosuunnassa itään. 

Poliisi tutkii onnettomuuden syytä.

11.21: Poliisi muistuttaa auton puhdistamisesta lumesta

Länsi-Uudenmaan poliisi muistuttaa, että lumisateiden jälkeen pelkästään jään poistaminen auton laseista ei riitä, vaan auto tulee puhdistaa lumesta perusteellisemmin.

Poliisi havainnollistaa sanomaansa puhuttelevalla kuvalla, jossa koreilee henkilöauto paksun lumipeitteen alla. 

– Kuvan mukainen auto tavattiin viikonloppuna liikenteestä. Kyseessä on liikennekäyttöön soveltumaton auto, jonka kuljettaja sai sakon, poliisi muisatuttaa tviitissään. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

11.16: Kehä III:lla ramppi suljettu

Fintraffic on päivittänyt kehätie III:n onnettomuuden tilannetta Vantaalla. 

Onnettomuus haittaa ajosuunnassa itään ja Tuupakan liittymä on suljettu. 

Aiemmin kerrottiin, että ajokaista on suljettu liikenteeltä. 

11.12: Tilanne Hämeenlinnanväylällä ohi

Hämeenlinnanväylällä sattuneen onnettomuuden vaikutukset liikenteelle ovat ohi, selviää Fintrafficin tieliikennekeskuksesta. 

11.03: Vantaalla kaksi onnettomuutta

Vantaalla Kehä III:lla Tuupakan liittymän kohdalla on tapahtunut liikenneonnettomuus.

Fintrafficin tieliikennekeskuksen yksi ajokaista on suljettu liikenteeltä ja onnettomuus haittaa liikennettä ajosuunnassa itään.

Myös Hämneelinnanväylällä Vantaalla sattui onnettomuus ja ajokaista oli suljettuna liikenteeltä.

Onnettomuuspaikka oli Klaukkalan liittymästä 400 metriä Lamminsuon liittymän suuntaan.

Tilanne Hämeenlinnanväylällä selvisi klo 11 jälkeen. 

Päivitetty Hämeenlinnanväylän osalta. 

10.40: Palloiluhalli romahtanut Jyväskylässä

Jyväskylän Kortesuolla sijaitseva palloiluhalli on romahtanut.

Pelastuslaitos sai ilmoituksen asiasta aamukymmenen jälkeen. Paikalle lähetettiin viisi yksikköä.

Pelastuslaitoksen mukaan hallilla on ollut töissä kuusi henkilöä, joista yksi on lievästi loukkaantunut sortuman vuoksi.

Poliisi tutkii työtapaturman kulkua. Pelastustoiminta on yhä käynnissä.

Ylen mukaan nimellä Vehkahalli tunnettu halli lyyhistyi kasaan myös viime helmikuussa lumen painon vuoksi.

Hallissa on kumirouhetekonurmikenttä, jossa voi pelata esimerkiksi jalkapalloa.

9.48: Autoilijoille tiukka viesti

Ajokelit ovat Suomessa tänään laajalti huonoja tai jopa erittäin huonoja runsaasta lumisateesta ja pöllyävästä lumesta johtuen, varoittaa Fintrafficin tieliikennekeskus.

– Nyt on syytä unohtaa ohittamistilanteet kokonaan, jotta näkyvyys saadaan pidettyä todella pahasti pöllyävän pakkaslumen keskellä. Muistetaan myös pitää kunnon turvaväliä edellä ajavaan, jotta onnettomuuksilta ja peräänajoilta vältytään, sanoo Fintrafficin tieliikennekeskuksesta liikennekeskuspäällikkö Eero Sauramäki.

9.21: Kuusi henkilöä osallisena risteyskolhussa Joensuussa

Joensuussa kuusi henkilöä oli osallisena peltikolarissa risteysalueella.

Onnettomuus tapahtui pelastuslaitoksen mukaan aamuseitsemän aikaan.

Rekka oli luisunut risteyksessä henkilöauton perään pienellä nopeudella. Törmäyksen seurauksena henkilöauto pukkasi myös edessä olevaa henkilöautoa. Kaikki ajoneuvot säilyivät ajokuntoisina eikä henkilövahinkoja ilmennyt.

9.01: Vältä turhaa ajoa myös tiistain aikana

Ajokeli on tänään suuressa osaa maata huono tai jopa erittäin huono, mikä lisää myös onnettomuusriskiä.

Helsingin pelastuslaitoksen palopäällikkö Taisto Hakala antaa Twitterissä yksinkertaiset vinkit turvalliseen liikenteeseen. 

 • Vältä turhaa ajoa
 • Varaa aikaa
 • Puhdista auto lumesta
 • Takavalot päällä, tarvittaessa sumuvalo
 • Käytä vilkkua
 • Alenna nopeutta
 • Pidennä turvaväliä
 • Älä käytä kännykkää
 • Kunnioita suojatietä
 • Huomioi raskaat ajoneuvot
 • Vältä turhia ohituksia

8.41: Keski-Uudellamaalla vilkas ilta

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella oli eilen klo 15–24 välisenä aikana yhteensä 30 tehtävää.

– Alkuiltapäivä ja alkuilta klo 21 asti olivat rauhallisia. Ennen klo 21 oli 12 tehtävää, joista vain 3 liikenneonnettomuutta, pelastuslaitos kertoo tiedotteessa.

Iltayhdeksän jälkeen oli kiireistä. Puoleen yöhön mennessä oli 10 liikenneonnettomuus-, kaksi rakennuspalo- ja kuusi muuta tehtävää.

– Onneksi ei mitään vakavaa sattunut, vain ojaanajoja ja pieniä kolareita. Rakennuspalotkin saatiin alkupaloon sammumaan.

– Malttia liikenteeseen ja varovaisuutta kaikissa liikkumismuodoissa. Lumi on kinostunut paikoitellen lähes metrin kinoksiin, pelastuslaitos muistuttaa.

8.16: Kolmelle vakavia vammoja nokkakolarissa Espoossa

Kolme ihmistä loukkaantui nokkakolarissa Espoon Matalajärventiellä tiistaina aamulla.

Päivystävän palomestarin mukaan kolmikko kuljetettiin sairaalahoitoon ja heidän vammansa ovat alustavan arvion perusteella vakavia.

Kolarissa olivat osallisina pakettiauto ja henkilöauto, jossa oli kuljettajan lisäksi yksi matkustaja. Toista henkilöautossa ollutta jouduttiin leikkaamaan irti romuttuneesta ajokista.

Matalajärventie kulkee Espoossa Kehä III:n vierustalla lähellä Järvenperää.

Viranomaiset selvittävät yhteenajon syytä. Palomestarin mukaan ajokeli oli turmapaikalla yhteenajon sattuessa liukas.

8.08: Lohjalla lumensyvyydeksi mitattiin 56 senttiä

Uudellamaalla suurin lumensyvyys on meteorologi Pekka Poudan mukaan mitattu Lohjalla, se on 56 senttiä. Etelä-Suomessa sankin lumisade on loppunut ja se on siirtymässä kohti pohjoisinta Suomea.

Tällä hetkellä ajokeli on isoilla väylillä Tampereen korkeudella erittäin huono, eikä ajokeli päivän mittaan parane, sillä lumisateita on luvassa etenkin keskiosassa maata päivälläkin. 

7.57: Pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä peruutuksia ja myöhästymisiä

Helsingin seudun liikenteessä (HSL) on tiistainakin lukuisia poikkeuksia vallitsevan ajokelin ja sääolosuhteiden takia. HSL:n Poikkeuinfo ilmoittaa Twitterissä useiden bussien ja raitiolinjojen peruutuksista. 

Fintrafficin rataliikennekeskuksen mukaan pääkaupunkiseudulla K- ja A-junat kulkevat tänään 20 minuutin välein.

Kotkan ja Kouvolan väliset O-junavuorot korvataan linja-autoilla iltapäiväkahteen saakka.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

7.51: Jatkuvat lumisateet siirtyvät kohti pohjoista

Siinä, missä eilen Etelä-Suomessa lumi pöllysi myräkäksi asti, tänään tilanne on huomattavasti maltillisempi. Meteorologi Pekka Poudan mukaan eteläosissa ei voida enää puhua lumimyräkästä.

– Jatkuva sateen alue on väistymässä pohjoiseen ja heikentymssä, Pouta kertaa tämänhetkistä ennustetta.

Etelä-Suomessa voi tiistain aikana tulla ajoittaisia lumikuuroja.

7.44: Tilannenopeudet ja turvavälit kannattaa ottaa huomioon aamun liikenteessä

Tiistaiaamuna teiden suolaaminen ei ole mahdollista pakkasen takia.

– Suolausraja kulkee siinä 6–8 pakkasasteessa. Nyt on liian kylmä sille [suolaukselle], Fintrafficin liikenneoperaattori Mikko Penkkala sanoo Uutisaamussa. 

Aamun liikenteessä tulee Penakklan mukaan ottaa huomioon se, että matka voi kestää keliolosuhteiden takia huomattavasti pidempään kuin tavallisesti. 

– Kun pöllyävä lumi heikentää näkyvyyttä, ehdottomasti tilannenpeudet ja turvavälit olisi erittäin tärkeää ottaa huomioon, Penkkala ohjeistaa. 

7.18: Yön liikenne sujui olosuhteisiin nähden hyvin

Tieliikennekeskuksen liikenneoperaattori Mikko Penkkalan mukaan olosuhteet huomioon ottaen yön liikenne on sujunut hyvin. 

Tieliikennekeskus on pitänyt nopeusrajoitukset tavanomaista maltillisempina – myös moottoritiellä, jossa rajoitukset ovat olleet paikoin jopa 60 km/h.

– Voimakas lumisade ja pöllyävä lumi tiestöllä on aiheuttanut haasteita, mutta aurauskalusto on ollut koko yön liikkeellä.

Aurauskalusto on keskittänyt resurssinsa yön ja varhaisen aamun aikana pääväylille, minkä takia pienemmät tiestöt voivat olla tiistaiaamuna heikossa kunnossa.

– Siinä on työmaata edessä päivän mittaan, hän sanoo. 

2:10
Katso videolta Fintrafficin Mikko Penkkalan haastattelu kokonaisuudessaan.

5.12: Koko maassa varoitetaan huonosta tai erittäin huonosta ajokelistä

Eilen alkaneen lumimyräkän odotetaan laantuvan aamun aikana. Etelässä lumisade on tänään kuuroluonteista, mutta paikoitellen lunta voi tulla reippaamminkin.

Ajokeli ei Ilmatieteen laitoksen mukaan välttämättä parane, vaikka lumisade hellittää. Lumi on edelleen kevyttä, kinostuu voimakkaasti ja pöllyää liikenteessä.

Koko maassa on voimassa varoitus erittäin huonosta tai huonosta ajokelistä. Myös varoitus purevasta pakkasesta on voimassa koko maassa Pohjois-Pohjanmaata ja Kainuuta lukuun ottamatta.

Finavia tiedotti eilen, että lentoliikenteessä Helsinki-Vantaan matkustajien on syytä varautua myöhästymisiin ja siihen, että lentoja voidaan ohjata laskeutumaan varakentille. Finavia niin ikään kehotti matkustajia saapumaan lentoasemalle hyvissä ajoin.

Kovan lumisateen takia pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteessä vuorovälejä on harvennettu.

Fintrafficin rataliikennekeskuksen mukaan pääkaupunkiseudulla K- ja A-junat kulkevat tänään 20 minuutin välein. Kotkan ja Kouvolan väliset O-junavuorot korvataan linja-autoilla iltapäiväkahteen saakka.

Maanantai 12. joulukuuta:

22.41: Helsingin pelastuslaitoksella noin kymmenen kelistä aiheutunutta tehtävää

Muutamaa koiranulkoiluttajaa lukuun ottamatta kaupunki on autio, kertoo MTV Uutisten Mikael Mikkonen Helsingin Kalliosta.

Helsingin pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Vesa Paatelman mukaan päivä on ollut yllättävän rauhallinen.

Paatelan mukaan laitoksella on ollut päivän aikana noin kymmenen kelistä aiheutunutta tehtävää, jotka ovat olleet pääasiallisesti liikenneonnettomuuksia sekä vahingontorjuntaa.

Pelastuslaitoksella oli varauduttu jopa pahempaan ja sopimuspalokuntiakin on valmiudessa.

Paatela kertoo, että edellisistä vuosista on opittu, että ihmisille on hyvä antaa ohjeita ja suosituksia, muuten onnettomuuksia sattuisi enemmänkin.

– Jos vaan on mahdollista niin huomenna olisi hyvä olla etätöissä ja välttää autolla liikkumista, Paatela kertoo MTV Uutisten haastattelussa.

2:26
Katso videolta, mitlä sää näytti Helsingissä Kymmenen uutisten aikaan.

Päivittyvä seuranta

21.43: vakavilta liikenneonnettomuuksilta toistaiseksi vältytty

Helsingin poliisin johtokeskuksesta kerrotaan MTV Uutisille, että vakavilta liikenneonnettomuuksilta on toistaiseksi vältytty. Lumimyräkkä on aiheuttanut useita peltikolareita ja tieltä suistumisia. Poliisin mukaan raskas liikenne on ollut myös suurissa vaikeuksissa, ja ajoneuvot ovat jääneet jumiin ramppeihin. Erityisen vaikeaksi paikaksi mainitaan Kalkkikallio Vantaalla kehä III:n kohdalla. Helsingin keskustassa rekkoja on jäänyt jumiin muutaman auton ryppäissä Katajanokalla, kun satamaan saapuneiden laivojen lasteja on purettu.

20.25: Poliisi: Vakavilta onnettomuuksilta on toistaiseksi vältytty

Vanhempi konstaapeli Sami Silventoinen kertoo MTV Uutisille, että liikenne on sujunut toistaiseksi kohtalaisen hyvin.  

– Muutamia suistumisia on Uudenmaan alueella tullut ja erityisesti raskas liikenne on ollut pikkuisen vaikeuksissa, varsinkin jyrkimmissä mäissä, Silventoinen sanoo.

2:29
Katso poliisin arvio lumimyräkän keskeltä.

18.48: Helsingin raitiovaunuliikenne sekaisin

Helsingin seudun julkisessa liikenteessä on lukuisia perumisia ja viivästyksiä. Myräkkä vaikeuttaa etenkin raitiovaunuliikennettä, jossa kaikilla linjoilla on merkittäviä häiriöitä, joiden arvioidaan jatkuvan koko illan. MTV Uutisten Seitsemän uutisissa haastatteleman poliisin mukaan ainakin yksi raitiovaunu oli suistunut kiskoilta, ja suistumisia on sittemmin tapahtunut useampia.

18.35: Meteorologin arvio: lunta satanut noin 15–20 senttiä

MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela kertoo, että kovimmat tuulet osuvat maanantai-iltaan.

Lumisade ei Jokelan mukaan itsessään ole kovin sakeaa, mutta kova tuuli pöllyttää lunta ja tekee ajokelistä erityisen haastavan.

Jokela arvioi, että lunta on satanut noin 15– 20 senttiä. Tuulen takia määrää on hankala mitata.

Merialueilla yksittäiset puuskatuulet ovat yltäneet yli 20,8 sekuntiin metrissä.

3:31

18.27: MTV testasi mörkömyräkän

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman toimittaja Pyry-Jukka Peltomäki suuntasi itse keskelle lumimyrskyä havainnoimaan sääolosuhteita. Hänen arvionsa mukaan Helsingin Pasilassa tuuli ylsi puuskittain jopa lähemmäs 20 metriin sekunnissa. 

– Se on helppo sieltä studion lämmöstä huudella, että pysykää sisällä, älkää menkö ulos, Peltomäki toteaa. 

Täysin yllätyksenä tällainen keli ei kuitenkaan ole tullut, vaan esimerkiksi Väylävirastossa suunnitelmia lumimyrskyn varalle tehtiin jo viime viikolla.

– Etukäteen tiedettiin viime viikon loppupuolella, että tällainen mahdollisesti aika haastavakin talvisää on tulossa ja lähdettiin varautumaan siihen. Toki tässä sitten toteutuu kaikki ne haasteet: tulee pöllyävää lunta ja pakkastakin on melko paljon, mutta tähän on varauduttu sekä maantie- että ratapuolella, Väyläviraston toimialajohtaja Virpi Anttila sanoo.  

Katso lisää jutun päävideolta!

18.14: Kelikameran kuvaa liikenteestä

Fintrafficin kelikamerasta on nähtävissä erittäin huono ajokeli.

17.11: Kinoskorkeudet eivät yllä ennätyksiin

Talvisin täysin lumettomiksi jääviä alueita tuskin nähdään Suomessa vielä tällä vuosisadalla, sanoo Helsingin yliopiston tutkija.

Lunta on tällä hetkellä Etelä-Suomessa selvästi tavallista enemmän, Ilmatieteen laitoksen tutkija Kimmo Ruosteenoja sanoo.

Uudellamaalla lumensyvyys oli maanantaiaamuna 20 senttimetriä, ja iltapäivällä alkaneen lumimyräkän on ennustettu tuovan liki saman verran lunta lisää.

Eteläiselle Suomelle täysin poikkeuksellisista lumilukemista ei kuitenkaan vielä puhuta. Ilmatieteen laitoksen vuodesta 1960 alkaen tehtyjen vuorokausihavaintojen mukaan Helsingin Kaisaniemen mittausasemalla lunta on joulukuun puolivälin tienoilla ollut yhtä paljon viimeksi vuonna 2012, ja huippuvuonna 2010 lunta oli joulukuun 12. päivänä peräti 51 senttiä.

16.53: Helsinki-Vantaan kolmesta kiitotiestä ajoittain vain yksi auki

Helsinki-Vantaan matkustajien syytä varautua myöhästymisiin

Finavia tiedotti puolenpäivän jälkeen, että lentoliikenteessä Helsinki-Vantaan matkustajien on syytä varautua myöhästymisiin sekä siihen, että lentoja voidaan ohjata laskeutumaan varakentille. Finavia niin ikään kehotti matkustajia saapumaan lentoasemalle hyvissä ajoin.Ennusteen mukaan lunta voi sataa Helsinki-Vantaalle niin paljon, että kolmesta kiitotiestä saadaan ajoittain pidettyä auki vain yksi.

16.51: Etelässä ja idässä jopa 20 senttiä uutta lunta tänään

Helsingin pelastuslaitos kertoo varautuneensa lumipyryyn korottamalla pelastustoiminnan valmiutta ja resursseja.

Ajokeli muuttuu maan eteläosassa erittäin huonoksi lumituiskun takia iltapäivän aikana. Voimakas tuuli pöllyttää lunta, mikä vaikeuttaa näkyvyyttä ja kinostaa lunta teille.

Ennusteiden mukaan tänään etelässä ja idässä sataa yhteensä 10–18 senttiä uutta lunta, kertoo Foreca nettisivullaan.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin mukaan lumisadealue on saapunut etelärannikolle iltapäivällä ja levittäytyy illan aikana sisämaahan.

–  Voimakkaimmillaan sade on noin iltakuudesta eteenpäin, arvioi meteorologi Nina Karusto.

16.35: Carunan 25 000:lta asiakkaalta katkesi sähköt

Sähkönjakeluyhtiö Caruna kertoo Twitterissä, että sen 25 000:lta asiakkaalta katkesi iltapäivällä sähköt. Vikapaikka on kuitenkin saatu paikannettua ja korjaustyöt ovat käynnissä. Yhtiö on puhdistanut sähkölinjoja kovalla tahdilla.

16.22: Tässä järjestyksessä kadut aurataan Helsingissä

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala kertoo Twitterissä, mitkä kadut aurataan ensimmäisenä.

– Seuraa punaisia viivoja, ne aurataan ensimmäisenä, toimiala tviittaa.

16.07: Lumipyry alkanut etelässä

Ilmatieteen laitos kertoo lumipyryn saapuneen etelään. Lumisade etenee illan aikana maan keskiosaan, missä ajokeli huononee erittäin huonoksi huomiseen mennessä.

15.12: Näin lumimyräkkä tuntuu merellä, katso hurja video

Tänään Suomen yli pyyhältävä lumimyräkkä näkyy ja tuntuu myös merellä. MTV Uutisten toimittaja Terhi Romon kuvaama video näyttää, kuinka tänään Tallinnasta kohti Helsinkiä matkanneella Eckerö Linen M/S Finlandialla keikkuu.

– Ihmisiä lähinnä naurattaa, kun ei meinaa pysyä pystyssä.

0:59

14.44: Junaliikenteen supistaminen jatkuu koko tiistain

Fintraffic, Väylävirasto, HSL ja VR ovat yhdessä päättäneet jatkaa tiistaina harvennetuilla vuoroväleillä pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä. Kaikki A-junat ja K-junat ajetaan 20 minuutin vuorovälein. Kaikki muut lähiliikenteen junat ajavat normaaleilla vuoroväleillä.

Sääolosuhteet aiheuttavat rataliikennekeskuksen mukaan haasteita etenkin vaihteille., lumenpoistolle ja junakalustolle.

Kotkan ja Kouvolan väliset O-junavuorot korvataan linja-autoilla tiistaina klo 14 asti.

Kauko- ja tavaraliikenteessä ei liikennettä ennakolta vähennetä.

14.34: Päijät-Hämeen pelastuslaitos varoittaa huomattavasta onnettomuusriskistä

Myös Päijät-Hämeen pelastuslaitos varoittaa erittäin huonosta ajokelistä keskiyöstä alkaen. Onnettomuusriski on huomattava ja pelastuslaitos kehottaa välttämään turhaa ajoa.

13.30: Poliisi: Erittäin haastavat liikenneolosuhteet Länsi-Uudellamaalla

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos kehottaa tienkäyttäjiä mukauttamaan ajotapansa olosuhteisiin. Poliisi kehottaa varautumaan erittäin haastaviin keliolosuhteisiin iltapäivän ja illan aikana Länsi-Uudellamaalla.

Tulevan lumimyräkän takia poliisi muistuttaa, kuinka ensiarvoisen tärkeää on laskea ajonopeutta keliolosuhteisiin sopivaksi. Ohituksia on poliisin mukaan syytä välttää ja turvaväleihin täytyy kiinnittää erityistä huomiota.

Poliisi muistuttaa, kuinka onnettomuuspaikalla tulee toimia, jos havaitsee onnettomuuden tai joutuu sellaiseen itse:

 1. Huolehdi omasta turvallisuudestasi ja estä lisäonnettomuudet. Ohjaa auto tien sivuun, käynnistä hätävilkut ja aseta kolmio tielle.
 2. Hälytä apua numerosta 112.
 3. Pelasta välittömässä vaarassa olevat. Hätäkeskuksesta saat tarvittavat ohjeet siitä, miten menetellä.
 4. Jätä onnettomuuspaikan kuvaaminen poliisille.

13.14: Meteorologi: Aamulla jopa puolen metrin kinoksia – "Jääkää etätöihin"

Luvassa on voimakasta tuulta ja jopa 20 senttimetriä lunta maan etelä- ja keskiosiin huomisaamuun mennessä.

– Kehottaisin kaikkia, jotka pystyvät tiistaiaamuna: jääkää etätöihin. Ajokeli näyttää erittäin huonolta tästä illasta lähtien, meteorologi Markus Mäntykannas kertoi MTV Uutiset Liven sääsuorassa.

Teillä voi aamulla olla Mäntykannaksen mukaan jopa puolen metrin kinosta tuulen vaikutuksesta.

Katso koko kirpakka ennuste tästä:

4:44

13.10: Video näyttää ylämäessä sohjossa rimpuilevan sähkömopon

Helsingin liikennevalvontatoiminnon johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein on jakanut Twitterissä videon jonkinlaisesta sähkömoposta, joka pyristelee eteenpäin lumisohjossa.

– Kaikkea sitä näkeekin, kovasti näyttää sutivan. Mahtaa johtua siitä, ettei kevyessä sähköajoneuvossa tarvitse olla talvirenkaita, Pasterstein kirjoittaa.

0:17

12.26: Helsingin pelastuslaitos varoittaa talvimyrskystä

Myös Helsingin kaupungin pelastuslaitos on varoittanut iltapäivänä alkavasta talvimyrskystä.

Pelastuslaitoksen mukaan iltapäivällä ja illalla on luvassa runsasta lumentuloa ja puuskissa jopa 20 metriä sekunnissa tuulta.

– Varoitamme huonosta ajokelistä ja kehotamme välttämään tarpeetonta liikkumista ulkona. Mikäli olet liikenteessä, varmista riittävät ajovalot ja pidä turvaväli ja oikea tilannenopeus, pelastuslaitos kertoo Twitterissä.

Helsingin pelastuslaitos kertoo varautuneensa myrskyyn korottamalla valmiutta ja lisäresurssein.

– Myös kaupungissa toimivia sopimuspalokuntia ja niiden pelastusyksiköitä on hälytetty varikkovalmiuteen.

12.04: Uusi pakkasennätys

Vuorokauden tähän mennessä alin lämpötila on mitattu Lapissa Savukosken Tulppiossa, jossa elohopea laski 33,6 asteeseen, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto.

Useilla muillakin mittausasemilla Lapissa pakkasta on ollut tänään aamuyöllä tai aamulla yli 30 astetta.

Aiemmin myös Foreca kertoi, että Suomessa on ylitetty 30 pakkasasteen raja ensi kertaa tänä talvena. Samalla sanottiin, että pakkasta oli ollut Tulppiossa 33,4 astetta. 

11.22: Finnair: Tiedotamme suoraan asiakkaille viivästyksistä

Finnairin viestintäpäällikön Mari Kanervan mukaan Suomeen saapuva lumimyräkkä saattaa aiheuttaa viivästyksiä lentoliikenteeseen. 

– Ilmoitamme mahdollisista viivästyksistä suoraan asiakkaillemme tekstiviestitse tai sähköpostitse, Kanerva kertoo.

Lentoyhtiö ei osaa tässä vaiheessa arvioida, mitä lentoja viivästys koskisi.

– Kannattaa tulla ajoissa lentokentälle ja pakata tärkeimmät tavarat, kuten lääkkeet, käsimatkatavaroihin. 

Kanervan mukaan Finnairin lentoliikenne keskittyy aamuun ja iltapäivään. Aamun lentoliikenne on sujunut normaalisti.

– Talvisää saattaa hidastuttaa toimintoja, ja käyttöön voi tulla erilaisia rajoituksia ja toimia, jotka hidastuttavat liikennettä. Näitä ovat esimerkiksi lentokoneiden jäänpoistokäsittely, tai jos joudutaan ottamaan tiettyjä kiitoratoja pois käytöstä. 

Lentoyhtiö kertoo seuraavansa säätilannetta.

10.17: Finnair varoittaa mahdollisista viivästyksistä lentoliikenteessä

Myös Finnair kehottaa varautumaan viivästyksiin tämän päivän lennoissa runsaan lumisateen vuoksi. 

9.47: Tuorein sääennuste

Näin päivän lumimyräkkä etenee. 

4:44

9.27: Fintraffic varoittaa erittäin haastavasta ajokelistä

Tieliikennekeskus Fintraffic varoittaa erittäin haastavasta ajokelistä iltapäivästä alkaen.

Fintrafficin mukaan ajokeli on muuttumassa erittäin huonoksi Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa erittäin huonoksi.

– Onnettomuusriski on huomattava, Fintraffic kertoo tiedotteessaan.

09.14: Etelä-Suomessa pahin myräkkä odotettavissa kello kahden aikoihin – "Julkisilla kulkevien kannattaa varata enemmän aikaa"

HSL:n viestintäpäivystäjän Joona Packalénin mukaan tänään Helsingin Seudun joukkoliikenteessä matkustavien on hyvä varata enemmän aikaa matkustamiseen. 

– Viivästyksiä ja peruutuksiakin on varmasti luvassa. Kello 14 aikoihin on ennustettu, että sankin lumisade pyyhkäisee yli. 

Muun muassa A- ja K-junien vuorovälejä on supistettu 10 minuutista 20 minuutin vuoroväleihin.

– Yleensä tällaisissa sääolosuhteissa reuna-alueet kärsivät pahimmiten, koska kunnossapito ei pääse nopeasti paikalle. Näitä ovat Sipoo, Kirkkonummi sekä Pohjois-Espoo.

Ajantasaiset häiriötiedotteet on luettavissa reittioppaasta, mobiilisovelluksesta sekä HSL:n nettisivuilta. Packalén arvioi, että liikenne palautuu normaaliksi noin kello 19 aikaan.

Helsingin Seudun liikenteen tiedotteista näkyy, että bussi- ja raitiovaunureittejä on jo peruttu.

9.03: Lumimyräkkä rantautuu etelään iltapäivällä

Päivän mittaan Etelä- ja Keski-Suomeen rantautuu lumisadealue. Etelän lumisadealue saavuttaa iltapäivän alkutunteina.

Pakkasta on mittarin mukaan maan etelä- ja keskiosassa 10–15 astetta, mutta sää tuntuu huomattavasti kylmemmältä navakan tuulen vuoksi.

– Mittarilukemiin voi lisätä sekä etelä- että keskiosassa tänään jopa kymmenkunta astetta, niin saa todellisen pakkasen purevuuden tuulen johdosta, sanoi MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas Uutisaamussa.

8.58: 30 asteen pakkasraja ylitetty

Suomessa on ylitetty 30 pakkasasteen raja ensi kertaa tänä talvena, tiedottaa Foreca. Aamukahdeksan jälkeen mitattiin 33,4 astetta pakkasta Lapissa Savukosken Tulppiossa.

Useilla muillakin mittausasemilla Lapissa pakkasta on ollut tänään aamuyöllä tai aamulla yli 30 astetta. 

Forecasta arvioitiin STT:lle, että Savukoskella nyt mitattu talven pakkasennätys saattaa vielä rikkoontua tänään aamun tunteina. 

Navakka tuuli lisää tänään osaltaan pakkasen purevuutta Suomessa. Iltapäivällä on maahan saapumassa etelästä sankaksi arvioitu lumipyry.

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja