Autoilijat tarkkana: Jos näet tämän väristen valojen vilkkuvan edessäsi, tiedätkö, miten toimia? Järkyttävä muistutus saatiin vain muutama viikko sitten

Hinausautojen letkat ovat muistaneet kuollutta yrittäjää – muistoajoja useilla paikkakunnilla 1:08
Hinausautojen hälytysvalot syttyivät ympäri maata maanantaina 21. marraskuuta. Taustalla oli muutamaa päivää aiemmin tapahtunut hinausauton kuljettajan kuolemaan johtanut onnettomuus. Katso videolta, miltä näytti Oulussa järjestetty muistoajo.

Perinteikäs Operaatio Lumihiutale avustaa joulunajan liikenteessä.

Autoliiton tiepalvelu on tehostetussa valmiudessa lauantaista 17. joulukuuta alkaen aina vuodenvaihteeseen asti.

Autoliitto muistuttaa tiedotteessaan, että tienposkeen jääneen auton ympärillä liikkuu usein myös avustavia ihmisiä. Näin on erityisesti silloin, jos paikalla on hinaus- tai tiepalveluauto keltaisine varoitusvalaisimineen tai sinisten valojen loisteessa työskentelevät pelastusviranomaiset.

Tien päällä työskentelyn sekä tarkkaamattomuuden vaaroista saatiin järkyttävä muistutus muutama viikko sitten, kun hinausauton kuljettaja sai surmansa liikenneonnettomuudessa Jyväskylässä. Kuljettaja oli nostamassa moottoritien pientareella ojaan suistunutta peräkärryä, mutta jäi henkilöauton alle ja menehtyi.

Menehtyneen kuljettajan muistoksi järjestettiin muistoajoja ainakin Jyväskylässä, Hämeenlinnassa, Kajaanissa, Oulussa ja Tampereella. Muistoajoissa kymmenet hinausautot kulkivat letkassa hälytysvalot päällä.

– Nähdessään varoituskolmion, hätävilkut tai minkä tahansa väriset varoitusvalaisimet, tulisi kuljettajan hiljentää nopeuttaan tuntuvasti, tehostaa havainnointiaan ja jättää paikkaa ohitettaessa reilusti turvaetäisyyttä myös sivusuunnassa, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen painottaa tiedotteessa.

Tiepalvelun vapaaehtoiset ja hinausautojen kuljettajat käyttävät puolestaan huomio- ja heijastinvaatetusta näkyvyyden parantamiseksi. Nämä eivät kuitenkaan yksinään riitä takaamaan avustustilanteiden turvallisuutta.

Vesalainen huomauttaa, että lain mukaan ajoneuvo on pystyttävä pysäyttämään edessä olevan tien näkyvällä osalla ja kaikissa ennakoitavissa tilanteissa. Tieosuuden suurin sallittu nopeus ei ole huonolla kelillä sopiva vauhti, vaan kaasujalkaa tulee keventää olosuhteiden muuttuessa vaativammiksi.

Hinausautojen kuljettajat tekevät työtään kelissä kuin kelissä 0:54
KATSO MYÖS: Hinausautojen kuljettajat painavat hommia kelissä kuin kelissä.

Näin saadaan katolleen kääntynyt auto hinausauton lavalle 0:39
KATSO MYÖS: Näin katolleen kääntynyt auto kiskaistaan hinausauton lavalle.

Lähde: Autoliitto

Lue myös:

    Uusimmat