Kylmää kyytiä luvassa – myräkkä tuo tullessaan yli kymmenen senttiä lunta ja paukkupakkasia

Alkava viikko on kylmä ja luminen 2:40
Alkava viikko on kylmä ja luminen

Suomen etelä- ja keskiosiin maanantaina rantautuva lumimyräkkä tuo mukanaan paikoin kovia tuulia ja yli kymmenen senttiä lunta.

MTV Uutisten meteorologi Mette Mannosen mukaan maanantaina etelässä herätään kymmenen asteen pakkasiin.

Tuulet voimistuvat maanantaina ja eteläisille merialueille voidaan odottaa jopa myrskytuulten lukemia. Myös mantereella on hyvin tuulista, mikä lisää Mannosen mukaan pakkasen purevuutta selvästi.

Alkuviikon aikana runsaita lumisateita kulkee Suomen yli pohjoiseen, loppuviikosta sateet Mannosen mukaan vähenevät.

Kylmintä, mutta poutaisinta on Mannosen mukaan Pohjois-Lapissa, jossa pakkaset voivat kiristyä jopa 30 asteeseen.

Sateet alkavat heiketä keskiviikkona ja loppuviikosta sää lauhtuu hieman.

– Selvästi pakkasen puolella silti pysytään, Mannonen sanoo.

Meteorologit: ajokeli on maanantai-iltapäivänä huono

Forecan päivystävän meteorologin Ilkka Alangon mukaan maan etelä- ja keskiosissa on maanantaina syytä myös varautua myräkän aiheuttamiin sähkökatkoihin ja huonontuneeseen ajokeliin. Myös Ilmatieteen laitos varoittaa, että lumituisku aiheuttaa maanantaina erittäin huonoa ajokeliä Etelä-Suomessa iltapäivällä.

–  Tuuli on huomenna huomattavan kovaa. Se voi aiheuttaa sähkökatkoja ja nostaa lunta ajoteille, Alanko sanoo.

–  Liukkailla teillä tuulisuus vaikuttaa ajamiseen. Kova puuska tuntuu heti autossa, kun tuuli pääsee puhaltamaan yllättäen sivusta. Lisäksi lumisateet heikentävät näkyvyyttä, hän jatkaa.

Sääennusteen mukaan myräkkä alkaa laantua tiistaiaamun aikana.

–  Lumipyry liikkuu maanantai-illan ja tiistaiyön aikana länteen sekä pohjoiseen. Tiistaiaamuna lumipyry ulottuu maan länsiosasta Kainuuseen, Alanko sanoo.

Ilmatieteen laitos jakoi Twitterissä animaation matalapaineesta sateineen. Animaatio yltää tiistai-iltaan asti. Myös Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta ajokelistä.

Junaliikennettä supistetaan Etelä-Suomessa

Lähijunaliikenteen vuorovälejä on päätetty harventaa maanantaina iltapäivällä ennustetun kovan lumisateen vuoksi. Asiasta kertoi Fintrafficin rataliikennekeskus sunnuntaina iltapäivällä.

Keskuksen tiedotteen mukaan pääkaupunkiseudulla alkavat K- ja A-junat kulkea 20 minuutin välein kello 14.40 alkaen maanantai-iltapäivällä. Kotkan lähiliikenteen junavuorot perutaan ja VR:n mukaan korvataan linja-autokuljetuksin.

Rataliikennekeskus kehottaa matkustajia seuraamaan maanantaina VR:n ja pääkaupunkiseudulla HSL:n tiedotteita mahdollisten aikataulu- ja liikennemuutosten vuoksi.

Korjattu otsikkoa 12.12.2022 klo 5.32: Lunta on tulossa yli kymmenen senttiä, ei kymmeniä senttejä. 

Lue myös:

    Uusimmat