Päivitä koti edullisesti – pienillä muutoksilla uutta ilmettä

Kodin ilmeen muutos ei vaadi paksua lompakkoa tai huikeita remonttitaitoja, vaan luovuutta ja rohkeutta toteuttaa. 

Herättele luovuuttasi kiertelemällä vanhoissa antiikkiliikkeissä, katselemalla inspiroivia kuvia tai katsastamalla rautakaupan maalivalikoima. Mieti, miltä unelmiesi koti näyttäisi ja miten voisit lisätä palan unelmaa omaan kotiisi.

Varsinkin vuokra-asunnon sisustaminen oman maun mukaiseksi voi olla haastavaa, sillä kiinteitä elementtejä on toisinaan mahdotonta lähteä remontoimaan. Jo pienet muutokset tekevät kuitenkin paljon.

Näillä vinkeillä tuunaat jo olemassa olevat kalusteet ja seinäpinnat uudennäköisiksi pienellä vaivalla.

Kehystä peili seinälistoilla

Monessa asunnossa on valmiiksi yksinkertaiset peilit eteisessä tai kylpyhuoneessa. Kokonaan uuden ilmeen saa kehystämällä peilit seinille tarkoitetuilla listoilla. Listat ovat edullinen vaihtoehto oikeille taulukehyksille, jotka tehdään mittatilauksena. Listoja varten tarvitaan vain kulmasaha. Kokeile koristeellisia, massiivisia tai kauniita kokopuisia listoja. Listat voi kiinnittää suoraan peilin päälle.

Vaihda valaistusta

Jos esimerkiksi kylpyhuoneen seinät näyttävät omaan silmään kellertäviltä, vaihda valaisimeen kylmää valkoista valoa hohtava lamppu. Lämminvalkoinen valo voi saada huoneen näyttämään likaiselta tai pimeältä.

Uudista vetimet

Tylsänkin keittiön kaapit saavat uuden ilmeen vetimiä vaihtamalla. Kokeile rohkeasti eri värejä, malleja ja kokoja. Huomioi kuitenkin kaappien ovien valmiit reikien paikat. Samaa vinkkiä voi soveltaa muihinkin kaappeihin ja lipastoihin.

Hanki iso taulu seinälle

Jos seinien maalaus ei ole mahdollista tai tyhjät seinät alkavat ahdistamaan, hanki seinälle reilunkokoinen taulu. Voit myös itse pingottaa kauniin kankaan kehyksiin, joita saa esimerkiksi maalaustarvikeliikkeistä.

Kehystä kollaaseja

Postikortit, valokuvat tai vaikka tapettipalat voi kehystää seinälle hauskoiksi kollaaseiksi. Jos kehyksiä ei löydy entuudestaan, kannattaa suunnata kirpputoreille. Valitse erikokoisia ja -mallisia kehyksiä. Jos haluat rauhallisemman ilmeen, maalaa kehykset saman sävyisiksi spraymaalilla. Kiinnitä kehykset seinään taulukoukuilla, jotka eivät jätä rumia jälkiä seiniin.

Vaihda paikkaa

Hyödynnä jo olemassa olevat kalusteet ja järjestele ne uudelleen. "Sopisiko tämä tuoli paremmin vierashuoneen yöpöydäksi tai tuo pikkupöytä eteiseen posteille ja avaimille?" Vaihtele myös taulujen ja koriste-esineiden paikkoja. 

Ompele pehmoiset sisustustyynyt

Ompele vaikkapa lapsille pieneksi jääneistä villapaidoista koristetyynynpäälliset. Villapaitoja voi metsästää myös esimerkiksi UFF:ltä. Myös miesten kauluspaidoista saa hauskat tyynyt. 

Ota maalisuti esiin

Maali on edullinen tapa uudistaa vanhoja kalusteita, ikkunoiden ja ovien puitteita sekä taulukehyksiä. Pieniin maalauskohteisiin tarvitaan vain pari desiä maalia, joka ei maksa paljoa. Kaakelimaalilla uudistat keittiön välitilan ja kylpyhuoneen seinät. Kokeile myös saumamaalia, jolla raikastaa helposti kaakeleiden ilmeen. Kellastuneet puiset huonekalut voi myös hioa ja petsata!

Asettele kauneimmat kirjat esille

Kirjahyllyt eivät ole välttämättä kaunista katseltavaa. Kokeile järjestää kirjat värijärjestykseen kansien perusteella. Saat mielenkiintoisen sateenkaaren hyllyysi. Isoimmat teokset eivät välttämättä mahdu hyllyyn siististi, joten pidä niitä suosiolla esillä.

Kaiva aarteet kaapeistasi

Mieti, mitä kauniita esineitä säilytät esimerkiksi astiakaapissasi, jotka olisivat kauniita katseenvangitsijoita esimerkiksi hyllyillä tai pöydillä. Vaihtelemalla esineitä saat aina uudistettua kotisi ilmeen.

Rakenna itse näyttävä sängynpääty

Makuuhuoneen seinät on välillä hankalaa täyttää luomatta liian levotonta ilmettä. Hotellimaista tyyliä voit jäljitellä sängynpäädyllä. Ison sängynpäädyn rakentaminen on helppoa: liimaa vanerilevyyn vaahtomuovia ja vanua ja pingota päälle kangas. Niskatyynyt voi myös kiinnittää sängynpäätyyn ja päällystää esimerkiksi samalla kankaalla kuin sängynpäädyn. Kangaskauppojen valikoima on täynnä vaihtoehtoja!

Osittainen lähde: Realsimple.com

Lue myös:

    Uusimmat