Mainos

Päivi-haukan poikasille kävi huonosti

MTV Uutisten kummilinnun, mehiläishaukka Päivin, poikasille on käynyt huonosti. Päivin pesintä onnistui tänä kesänä: Päivi sai kaksi poikasta. Perheonni ei kuitenkaan kestänyt kauaa.

Vajaa viikko sitten tapahtui jotain kummallista: satelliittipaikannukset kertoivat, että Päivi-haukka lentelee kaukana Vesilahden pesästä Inkoossa. Viikonloppuna Päivi jo ylitti itärajan ja saapui Karjalankannakselle.

Eilen pesälle tehtiin tarkastuskäynti ja karu totuus paljastui.

- Pesällä on vieraillut joko kanahaukka, näätä tai huuhkaja. Poikasista oli jäljellä vain muutama untuva, kertoo mehiläishaukkojen satelliittiseurannasta vastaava dosentti Patrik Byholm Ammattikorkeakoulu Noviasta.

Poikasten kohtalo harmittaa myös tutkijaa.

- Olisin toivonut perheonnea Päiville. Todella harmillista, pahoittelee Byholm.

Mehiläishaukoilla huono pesintävuosi 

Tänä vuonna mehiläishaukkojen pesintä on sujunut muutenkin huonosti. Osittain siihen on vaikuttanut huono sää, osittain huono onni.

- Tämä on huonoin pesintävuosi viisi vuotta jatkuneen mehiläishaukkojen tutkimusprojektin aikana. Satelliittihaukoista Päivin lisäksi myös Annikan pesintä epäonnistui. Koiraista Jouko rakensi pesää, mutta munia sinne ei ilmestynyt. Mikko-haukka myöhästyi pahasti muuttomatkalla eikä ehtinyt pesimään. Muutenkin pesinnät olivat tänä vuonna myöhässä, harmittelee Byholm.

Yleensä petolinnuilla pesien tuhoutumismäärä on 10-20 prosentin luokkaa. Huonoina kesinä pesimätulos voi olla surkea.

- Mehiläishaukka on selvästi hitaasti lisääntyvä laji ja se on yksi syy lajin ahdinkoon, arvioi Patrik Byholm.

Päivi teki taas ennätyksen

Sitä voi vain arvailla, mitä Päivi-haukka nyt miettii.

- En tiedä, onko linnuilla tunteita, mutta varmasti poikasten kohtalo sai Päivin lähtemään etuajassa muuttomatkalle. Ainakin linnuilla on vahva hoivavietti. Siitä on aiempia havaintoja, että lintuemot tuovat pesälle ruokaa vielä seuraavanakin päivänä poikasten kuoleman jälkeen. Sitten ne lopettavat, kertoo Byholm.

Kuukauden etuajassa alkanut muuttomatka tekee Päivi-haukasta jo toistamiseen ennätyslinnun. Yksikään satelliittiseurannassa oleva mehiläishaukka ei ole aiemmin lähtenyt näin varhain muuttomatkalle. Aiemmin Päivi on tehnyt ennätyksen lentämällä talvehtimaan Etelä-Afrikkaan, kauemmas kuin yksikään muu seurannassa oleva mehiläishaukka.

Mehiläishaukka luokitellaan vaarantuneeksi. Laji on vähentynyt 1980-luvulta lähtien. Ahdingon syytä selvitetään satelliittipaikantimien avulla. Yksi syy kannan vähenemiseen on suuri poikaskuolleisuus.

Tähän mennessä satelliittilähettimen on saanut 40 mehiläishaukkaa. Päivi-haukka sai lähettimensä Vesilahdella toissa kesänä.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.