Päivän oudoin fakta? Ainoastaan Suomessa myydään isoja nenäliinoja

Sään viilennyttyä flunssa-aalto käynnistyy päiväkodeissa, kouluissa ja työpaikoilla. Flunssa kuuluu yleisimpiin sairauspoissaolojen aiheuttajiin, sillä lähes jokainen suomalainen sairastaa flunssaa ainakin kerran vuoden aikana. Hyvä käsihygienia auttaa ehkäisemään flunssan leviämistä.

Flunssa tarttuu yleensä suoraan ihmisestä toiseen. Noin 80 prosenttia kaikista tautitartunnoista leviää suoraan tai välillisesti kosketuksen kautta. Esimerkiksi sormenkynnen alla voi olla jopa 10 miljoonaa bakteeria. Huolellinen käsien pesu onkin tärkein yksittäinen keino ehkäistä flunssan leviämistä.

Tartuntojen välttämiseksi kädet on hyvä muistaa pestä heti kotiin tultaessa. Kädet on syytä pestä tai desinfioida myös niistämisen, yskimisen ja wc-käynnin jälkeen sekä ennen ruokailua tai elintarvikkeiden käsittelyä.

Käsien pesun lisäksi niiden huolellinen kuivaaminen on oleellinen osa hyvää käsihygieniaa. Huonosti kuivatut kädet ovat otollinen kasvualusta mikrobeille. Esimerkiksi ruuanlaiton yhteydessä flunssakaudella kannattaa kiinnittää tavallista enemmän huomiota käsihygieniaan.

Suomi suosii isoa

Flunssakauden käynnistyessä kasvaa suomalaisten nenäliinojen kulutus. Keskimäärin suomalainen kuluttaa vuodessa nenäliinoja noin 150 arkkia eli kaksi pakettia, ja suurin osa näistä käytetään marraskuusta helmikuuhun kestävän flunssasesongin aikana.

Suomessa nenäliinojen kulutus on suurempaa kuin Skandinavian maissa, mutta toisaalta Keski-Euroopassa käytetään nenäliinoja lähes kaksi kertaa enemmän kuin Suomessa.

– Ainostaan Suomessa myydään kooltaan 25x25 sentin isoja nenäliinoja. Muualla Euroopassa käytetään arkkikooltaan pienempiä taskuliinoja ja ohuita kasvopapereita. Suomessa isojen nenäliinojen osuus myynnistä on noin 80 prosenttia ja taskuliinojen noin 20 prosenttia, Serlan brand manager Mari Rautio toteaa.

Flunssa. 31:27

Lähde: Serla

Lue myös:

    Uusimmat