Päiväkodin johtaja: "Ovet ovat auki tiistainakin" – Kukaan päiväkodissa ei tosin tiedä, tuleeko kukaan töihin ja kuinka monta lasta voidaan hoitaa

Päiväkodin johtaja: ”Ovet ovat auki huomennakin” – Kukaan päiväkodissa ei tosin tiedä, tuleeko kukaan huomenna töihin 4:25
Näin lakko vaikuttaa päiväkoti Louhikossa huomenna.

Huomenna alkava laaja kunta-alan lakko vaikuttaa erityisesti kouluihin, päiväkoteihin ja sairaaloihin. Lakko koskee noin 80 000 ihmistä kymmenessä kaupungissa.

Helsingin Pihlajamäessä olevan päiväkoti Louhikon johtaja Heidi Murto sanoo, ettei hän vielä tiedä, kuinka paljon henkilökuntaa tulee huomenna töihin.

– Emme tiedä tuleeko henkilökuntaamme huomenna aamuvuoroon vai iltavuoroon, sillä emme tiedä, ketkä tulevat töihin. Emme pysty siis varautumaan, että meillä olisi henkilökuntaa esimerkiksi kello 6.15 aina kello 17 asti.  

Sitäkään ei Murron mukaan ole vielä tiedossa, että kuinka paljon päiväkoti voi ottaa lapsia hoitoon huomenna. Se määräytyy sen mukaan, kuinka paljon hoitajia tulee töihin.

Siitä huolimatta päiväkoti Louhikko avaa ovensa huomennakin, Murto sanoo.

– Ruokahuolto on järjestetty myös sen mukaisesti, miten päiväkotiin mahtuu lapsia. Siivouspalvelu toimii myös normaalisti. Ovet ovat auki huomennakin, Murto sanoo.

Päiväkoti varautunut niin hyvin kuin pystyy

Murto kertoo, että päiväkoti Louhikossa huomenna alkavaan lakkoon on varauduttu etukäteen.

– Henkilökunnalta on kysytty etukäteen, että tulevatko he töihin vai eivät. Henkilökunnan päätettäväksi on jäänyt se, että vastaavatko he kyselyyn vai eivät.

Murto painottaa, että kyselyyn ei ole ollut pakko vastata, ja että henkilökunta saa edelleenkin huomenna päättää tulevatko he töihin vai eivät.  

– Olemme kysyneet myös lapsien vanhemmilta, minkälaisia hoitotarpeita heillä on lakon aikana.

Moni vanhemmista on ilmaissut jäävänsä kotiin hoitamaan lastaan, mikäli lakko toteutuu. 

"Vanhempien käytännössä mahdotonta varautua"

Jos päiväkodin on vaikeaa varautua huomiseen lakkoon, on vanhemmilla sitäkin hankalammat keinot varautua. Eräitä keinoja on turvautua sukulaisten ja tuttavien mahdolliseen apuun lastenhoidossa sekä jättäytyminen töistä vedoten pakottavaan perhesyyhyn.  

– Lasten vanhempien on käytännössä mahdotonta varautua huomiseen, Murto sanoo.

Murto sanoo, että perheille ja koteihin viestiä on viety aktiivisesti senkin takia.

Palautettakin on vanhemmilta tullut. 

– Osa vanhemmista on sanonut lakon olevan taistelua hyvän asian puolesta, ja järjestävänsä lapsen hoidon itse. Osa vanhemmista on puolestaan ollut harmissaan, murheissaan ja hieman peloissaankin.

Lakko kuuluu myös lasten suista

Päiväkoti Louhikko ei ole kertonut suoraan lapsille huomenna alkavasta lakosta ja sen tuomista mahdollisista muutoksista lasten päivärytmiin. Se ei kuitenkaan lapsia hidasta. 

– Lapset tuntuvat puhuvan siitä itse. Lapset ovat kertoneet, että heidän vanhempansa ovat lakossa ja etteivät he tule huomenna päiväkotiin, Murto sanoo.

Murron mukaan huomenna tiedetään enemmän, kuinka asiat järjestyvät.

– Jos kävisi niin, ettei yhtäkään työntekijää tulisi, niin sitten joudumme sanomaan perheille, että tänään valitettavasti lapsenne ei mahdu hoitoon. 

Lue myös:

    Uusimmat