Mainos

"Paistaa se aurinko oikeussaliinkin"

Jäisen Etelä-Sataman yli matalalta loistava aurinko sai korkeimman oikeuden jäsenet siristämään silmiään. Pohjoisesplanadin varrella, aivan presidentinlinnan vieressä sijaitsevassa oikeussalin verhot olivat sivussa ja kirkkaus työntyi viidestä sivuikkunasta vaaleanruskeilla ja keltaisilla väreillä sisustettuun saliin.

Säteet osuivat myös suoraan liituraitajakkuun ja lyhyeen hameeseen pukeutuneeseen Susan Ruususeen. Seinälle piirtyi varjona Ruususen profiili. Jutun toinen syytetty, kustantaja Kari Ojala sai olla villatakissaan varjossa.

Oikeudenkäynti saatiin alkuun heti aamukymmeneltä. Toimittajia ja muuta yleisöä vastikään remontoituun, mutta alunperin 1816 valmistuneen ja satamakapteeni C.G. Castegrenin rakennuttaman talon saliin oli kertynyt parikymmentä.

Kustantaja jyrähti

Parrasvaloihin Ojala pääsi lyhyessä, mutta tiukkasanaisessa puheenvuorossaan. Ojalan mukaan oikeudenkäynti antaa pääministeri Matti Vanhasesta moraalittoman kuvan. Ojalan mukaan Vanhanen kokee olevansa muiden ihmisten yläpuolella.

Sen verran kirkasta vaaleanruskeilla ja keltaisilla väreillä sisustetussa salissa oli, että kustantaja Ojalan asianajaja Antti Karanko joutui luopumaan powerpoint-esityksestään ja jakoi sen paperilla.

- Omien elämänkokemusten kuvaaminen kaunokirjallisuudessa ei ole rikollista, Karanko totesi.Syytettyjen puolelta vedottiin myös siihen, että Vanhanen on aiemmin avannut yksityiselämäänsä julkisuudessa, eikä kirjan julkaisemisella ole ollut loukkaamistarkoitusta.Lisäksi puolustuksen näkökulmasta kirjassa kerrotut tiedot ovat harmittomia eivätkä ne loukkaa Vanhasen yksityiselämää.

- Kirjassa ei esimerkiksi kerrota miten Matti Vanhanen rakastelee.

- Tämä ei ole paljastuskirja, Karanko totesi. - Kyse on kaunokirjallinen ja elämäkerrallisten osien muodostama kokonaisteos.

Ruususen asianajaja Riitta Leppiniemi muistutti Vanhasen todenneen hovioikeuden päätöksen jälkeen, että kirjassa esitetyt tiedot ovat "harmittomia".

Ruusunen itse kertoi, ettei hänellä ollut tarkoitusta ikinä loukata Mattia. - En ole mielestäni tehnyt mitään väärää, kun olen kertonut omasta elämästäni.

Asemat selvät

Asemat korkeimmassa oikeudessa olivat alkupuheenvuorojen perusteella selvät. Kustantaja Ojala ja Susan Ruusunen vaativat syytteen hylkäämistä.

Kihlakunnansyyttäjä Simo Kolehmainen sen sijaan vaatii Susan Ruususelle ja Ojalalle ankarampia rangaistuksia. Ruusunen sai hovioikeudessa 20 päiväsakkoa ja Ojala 60. Käräjäoikeudessa syytteet menivät nurin.

Matti Vanhasta edustanut asianajaja Petteri Sotamaa vastusti Ojalan ja Ruususen vaatimusta hovioikeuden tuomion muuttamisesta.

Ei uutta näyttöä

Korkeimmassa oikeudessa ei enää uutta näyttöä tule, vaan kyse on juridisesta arvioinnista.

Oikeudenkäynnissä puidaan sitä loukkasivatko Ruususen "Pääministerin morsian" -kirjassa esitetyt tiedot Vanhasen yksityiselämää vai oliko kirjan tiedoilla merkitystä Vanhasen poliittisen toiminnan arvioinnissa vai oliko Ruususella oikeus kertoa asioista sillä perusteella, että kyse oli hänen elämäänsä.

Kauppatorin rannassa Suomenlinnan lautta puskee sataman jäiden keskellä.Etelästä nousee pilvilauttoja ja varjot hailakoituvat.

Lisää aiheesta:

- Kirjajupakan erikoissivut: Nettitreffeiltä käräjille

-

Katso Jarkko Sipilän raportti

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.