Painostusta ja ahdistelua – entiset Suomen jalkapallomaajoukkueen pelaajat kertovat

3:52

MTV Sport paljastaa selvityksiä, joita ovat kertoneet joukko Suomen naisten jalkapallomaajoukkueessa sekä SM-sarjajoukkueissa vuosina 1990-2008 esiintyneitä naisjalkapalloilijoita.

- Kyllä sitä seksuaalista ahdistelua oli, niin henkistä kuin fyysistä. Itse en siihen koskaan lähtenyt mukaan, mutta pari vuotta sain tehdä selväksi, etten ole lähdössä mukaan, 15 vuotta SM-sarjatasolla pelannut ja 2000-luvun puolivälissä uransa päättänyt entinen Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen entinen pelaaja avautui taannoin Tulosruudussa.

- Kyllä se oli yllättävän yleistä ja sitä tapahtui joukkueesta riippumatta - se on käynyt selväksi, kun olen puhunut monien vanhojen pelikavereiden kanssa. Sitä oli ainakin minun urani ajan ja pelasin pitkään. 

1:49

Ilmiötä avaavat myös monet muut entiset maajoukkuepelaajat, joiden kommentteja on alla.

- Tietyissä liigaseuroissa vallitsi pitkäaikainen ahdistelukulttuuri, joka heijastui väistämättä Suomen naisten A-maajoukkueeseen, jossa kyseisiä pelaajia pelasi isossa roolissa. Osa pelaajista huomasi asian, osa ei. Osa ei joko halunnut tai uskaltanut puuttua, muun muassa SM-kultaa urallaan juhlinut toinen entinen maajoukkuepelaaja sanoo.

- Maajoukkuetapahtumia oli vähän, joten tapauksiakin oli vähemmän. Sen tiedän, että ainakin osa tapauksista vietiin silti Palloliittoon asti. Koin itse ahdistelua - henkistä ja fyysistä - niin muutamissa SM-sarjajoukkueissa kuin maajoukkueessakin. Lopetin jalkapallourani 2000-luvun puolenvälin tienoilla, hän kertoo.

- Eräs naisten pitkäaikainen maajoukkuepelaaja lähetti alaikäiselle tytölle hurjia määriä kirjeitä, joiden avulla hän yritti toistuvasti manipuloida tämän mieltä ja saada hänet kiinnostumaan naisista. Lopulta nuoren tytön vanhemmatkin yrittivät puuttua asiaan. He soittelivat epätoivoisina seuraihmisille ja muille pelaajille asiasta, eräs lukuisia A-maaotteluja pelannut pelaaja sanoo.

1:37

- ”Käännyttämistä” harrastettiin paljon. Osa pelaajista naureskeli asialle, osa loukkaantui ja ahdistui. Jokainen koki sen varmasti eri tavalla. Mutta se oli vastenmielistä häirintää. Maajoukkueessa eräs kokenut pelaaja kertoi usein nuoremmille, miksi toisen naisen kanssa kannattaa ryhtyä suhteeseen, muutamia maaotteluita urallaan pelannut jalkapalloilija muistelee. 

- Kukaan ei voi tosissaan väittää, etteikö sellaista kulttuuria olisi ollut useassa liigaseurassa, jonka kautta se kulkeutui maajoukkueeseen. Valtaosa pelkää edelleenkin pelaajia, jotka terrorisoivat silloin koko toimintaa julmallakin tavalla. Pelko estää monia puhumasta ja monet ovat halunneet unohtaa. Kaikki valmentajatkaan eivät todellakaan olleet puhtaita pulmusia, hän jatkaa. 

- Painostus ja ahdistelu olivat niin henkistä kuin fyysistä. Kokeneemmat maanittelivat seksisuhteisiin ja kokeiluihin nuorempia pelaajia. Vielä tänä päivänäkin asiasta puhuminen on monille mahdotonta, koska se hävettää niin paljon. Moni suostui siihen vain siksi, että halusi kuulua joukkueeseen. Itse ahdistuin eniten saunailloissa ja suihkussa. Lääppiminen ja painostaminen olivat ikäviä kokemuksia, joita kenenkään ei pitäisi kokea, SM-sarjassa turkulaisjoukkuetta pitkään edustanut pelaaja paheksuu. 

- Monet pelaajat haluavat kieltää ja vähätellä vanhoja asioita, koska ikävistä asioista ei haluta enää puhua. Osa kokee, että kulttuuri oli tuolloin niin erilainen, ettei sitä kaikkea voi laskea seksuaalisen häirinnän piiriin. 2010 vuoden jälkeen tilanne on varmasti muuttunut parempaan suuntaan, yhä SM-sarjatasolla pelaava nainen näkee. 

- Sanoin ennen ulkomaan maajoukkueleiriä muutamille kokeneille pelaajille, että minkäänlaista jaagaamista en suvaitse uusia tulokkaita kohtaan. He jättivätkin heidät rauhaan. Hiljalleen kulttuuri muuttui toivottavasti parempaan suuntaan. Ainakin toivon niin. Minun olisi pitänyt puuttua asioihin tiukemmin, entinen A-maajoukkueen päävalmentaja toteaa. 

2:10

1:02

- Puhuin taannoin joidenkin minua ahdistelleiden pelaajien kanssa. He eivät vieläkään ymmärrä tehneensä väärin, hiljattain uransa lopettanut maajoukkuepelaaja kuvailee. 

- Osa ahdistelijoista on kokenut, että se meininki kuului tuolloin pukukoppiin ja on suivaantunut, että asia nostetaan nyt esille. Jotkut ovat jopa ihan raivoissaan!

- Osa syyllisistä soittelee jopa pelaajia läpi ja yrittää etsiä henkilöitä, jotka ovat paljastaneet asioita. Isoin kysymys heidän mielestä kuuluu, että miksi pitää ylipäätään kaivella vanhoja asioita esiin?

- Puhuttuani muidenkin pelaajien kanssa, voin hyvin sanoa, että 10-15 vuoden aikana vähintään kuudessa SM-sarjaseuroissa koettiin seksuaalista häirintää. Toivottavasti toiminta on nykyään ammattimaisempaa eikä tuollaista pääse enää syntymään, tamperelainen ex-naisfutaaja tuumii.

Ylälaidan videolla entinen Suomen naisten maajoukkueen entinen pelaaja kuvailee ahdistelukokemuksiaan. 

Jutun puolivälissä olevalla videolla entinen maajoukkueen päävalmentaja Reima Kokko paljastaa osan pelaajista jopa lopettaneen uransa seksuaalisen häirinnän vuoksi.  

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja