Mainos

Päihderiippuvaiset ry: Nykyinen hoitotapa pahentaa päihdeongelmia

Päihderiippuvaiset ry:n mukaan nykyinen tapa hoitaa päihderiippuvuuksia lääkkeillä vain mahdollistaa riippuvuuden jatkumisen.

Järjestön puheenjohtaja Tarja Orre painottaa, ettei päihderiippuvuutta voida hoitaa lääkkeillä.

– Lääkkeiden antaminen ylläpitää päihderiippuvuutta, hän toteaa aamun Huomenta Suomi -lähetyksessä.

Päihderiippuvaiset ry:n varapuheenjohtaja Reeta Kroner on itse kärsinyt päihderiippuvuudesta ja hänellä on omakohtaista kokemusta siitä, miten päihdeongelman lääkitseminen pahentaa ongelmaa.

Kronerin juominen lähti hallinnasta hänen opiskellessaan Yhdysvalloissa vuonna 2011. Kun Kroner tuli Suomeen vuonna 2013 ja ongelmaan puututtiin, tilanne vain paheni.

– Hoitoni oli katkaisuhoitoa ja minulle tarjottiin lääkkeitä. Jäin koukkuun lääkkeisiin ja se ylläpiti sairauttani. Käytin lääkkeitä samaan tarkoitukseen kuin alkoholia, Kroner selittää.

– Joka kerta, kun menin uuteen hoitopaikkaan, tutustuin uusiin ihmisiin ja menin syvemmälle riippuvuuteen. Yhden vuoden aikana olin jo muuttunut alkoholistista narkomaaniksi ja asuin käytännössä kadulla.

Apua terapiasta ja vertaistuesta

Lopulta Kroner päätti, ettei jaksa enää. Läheiset olivat katkaisseet välit häneen ja ahdistus oli niin kova, että se sai haluamaan muutosta.

– Suurin syy, jonka takia hakeuduin hoitoon, oli yksinäisyys. Olin valmis tekemään mitä vaan, että voisin elää ilman päihteitä.

Kroner sai vertaistukeen perustuvaa ja täysraittiuteen pyrkivää hoitoa, johon osallistuivat myös hänen läheisensä. Hoito tepsi ja Kroner on nykyään täysin raitistunut.

Orre ihmettelee, että miksi päihderiippuvuuksien lääkehoitoa edelleen jatketaan, vaikka on huomattu, että se on tuloksetonta.

– Perustava ongelma on se, että päihderiippuvuutta ei hoideta sairautena, vaan hoidetaan sen oireita ja siitä seuraavia sosiaalisia ongelmia. Ei ymmärretä sitä, että se on fyysinen sairaus.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.