Mainos

Pahoittelut lomailijoille: Espanjassa on nyt lunta ja kylmempää kuin Suomessa – nurinkurinen sääilmiö vain kerran vuosikymmenissä

Tuleva vuorokausi on Suomessa suurilta osin lämpimämpi kuin Espanjassa, missä ollaan saatu viime päivinä myös lumisateita. Espanjan kylmyys ja lumisateet ovat kaikessa erikoisuudessaan varsin harvinaisia: vastaavaa tapahtuu yleensä vain noin kerran 20-30 vuodessa.

Espanjan vuosikymmenten kylmimmät lämpötilat ja toisaalta Suomen lauhat kelit johtuvat pitkälti Britannian ylle asettuneesta korkeapaineen alueesta, kertoo MTV:n meteorologi Markus Mäntykannas.

– Britannian yllä olevan korkeapaineen vuoksi Siperiasta on valahtanut Itä-Eurooppaan erittäin kylmää ilmamassaa, joka tavoittelee Välimeren alueella myös Espanjaa, hän sanoo.

– Samaan aikaan Ison-Britannian pohjoispuolelta puhaltaa pohjolaan lauhaa ilmaa. Atlantilta tuleva tuuli laukaisee Norjan vuoristot ylittäessään myös föhn-ilmiön.

Alla oleva kuva havainnollistaa ilmavirtojen liikkeitä:

Lämmin ja kuiva föhntuuli syntyy, kun kostea ilmavirtaus ylittää vuoriston ja menettää kosteutensa.

Lämmin ilmavirta nostanee tulevan vuorokauden lämpötilat ainakin Suomen länsiosissa jopa viiteen plusasteeseen. Espanjan sisäosissa lämpötilat painuvat puolestaan suurimmilta osin pakkasen puolelle.

Viime päivinä Espanjassa on satanut myös lunta. Mikroblogipalvelu Twitterissä on julkaistu useita lumisia videoita ja kuvia muun muassa maan kaakkoisosien lomakaupungeista Murciasta ja Alicantesta. 

Mäntykannaksen mukaan nurinkurinen sääilmiö on harvinainen. Hänen mukaansa Espanjan länsi- ja etelärannikon lomakohteissa lunta sataa vain noin kerran 20-30 vuodessa. Esimerkiksi Alicanten maakunnassa sijaitsevaan Deniaan lunta on satanut edellisen kerran vuonna 1983.

– Toivottavasti kukaan ei ole ottanut äkkilähtöä sinne, sillä tällä hetkellä ilmat saattavat olla melkoinen pettymys, hän toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.