Pahamaineinen "Paksu-Joseph" Euroopan etsityimpien listalle – 200 000 euron löytöpalkkio

Europol on julkaissut uuden etsintäkuulutuksen. Ratkaisevan vinkin antajalle luvataan poikkeuksellisen suuri löytöpalkkio.

Joseph Johannes "Jos" Leijdekkers tunnetaan lempinimellä Bolle Jos. Liikanimi tarkoittaa paksua tai tukevaa. 

Mies on vastikään nostettu Europolin etsityimpien rikollisten listalle, sillä hänen uskotaan olleen osa massiivista kokaiinin salakuljetusrinkiä Hollannissa. Lisäksi miehen epäillään liittyvän vuonna 2019 kadonneen naisen tapaukseen.

Mies on paennut Alankomaiden viranomaisia ulkomaille. 

Hollannin poliisin tietojen mukaan mies on mahdollisesti pitänyt viime aikoina majaa Turkissa. Hänen tämänhetkisestä sijainnistaan ei kuitenkaan ole tietoa. 

Kiinnijäämiseen johtavasta vinkistä onkin luvattu massiivinen 200 000 euron palkkio. Hollannin syyttäjälaitos lupaa, että palkkio voidaan maksaa vain päivien sisällä, heti kiinnioton jälkeen.

Huumeliigan avainhenkilö

Hollannin poliisin epäilyjen mukaan Leijdekkers oli avainhenkilö suuressa kansainvälisessä kokaiiniliigassa. Huumerikosten lisäksi miestä epäillään laajamittaisesta rahanpesusta. 

Europolin julkaisemassa etsintäkuulutuksessa kerrotaan, että viranomaiset ovat päässeet miehen tekosten jäljille viestisovellus SkyECC:stä löydettyjen viestien perusteella.

SkyECC oli etenkin rikollisten suosima, tietoturvalliseksi mielletty viestisovellus. Viranomaiset pääsivät kuitenkin käsiksi palvelun kautta lähetettyihin viesteihin. Sovelluksen käyttäjinä olleita rikollisia on sittemmin pantu tilille myös Suomessa.

Hollannin poliisin mukaan Leijdekkersin viestit paljastavat, että mies oli mukana pesemässä miljoonia euroja likaista rahaa sekä myös satoja kiloja kultaa. 

Varat oli poliisin epäilyjen mukaan hankittu kokaiinikaupalla. 

Leijdekkersin liigan uskotaan tuoneen aineita Etelä-Amerikasta. Eurooppaan huumeet on rahdattu Alankomaiden Rotterdamin ja Belgian Antwerpenin satamien kautta. 

Liittyy ehkä kadonneen naisen tapaukseen

Rikosepäilyihin liittyy myös väkivaltaa tai sellaisella uhkailua.

Hollannin poliisi uskoo, että Jos Leijdekkers liittyy jollain tavalla vuonna 2019 kadonneen naisen tapaukseen.

Viisikymppinen Naima Jillal nähtiin viimeisen kerran Amsterdamissa 20. lokakuuta. Nainen nousi autoon ja katosi. 

Hollannin poliisin hankkimat viestit paljastavat, että Leijdekkersillä oli ”merkittävä rooli” naisen katoamisessa.

Poliisi kertoo takavarikoineensa toisen suuren rikosjutun yhteydessä haltuunsa puhelimen, josta löydettiin kuvia naisesta. 

Kuvien perusteella naista oli todennäköisesti kidutettu, eikä hänen uskota löytyvän elossa. 

Hollannin poliisi varoittaa lähestymästä Leijdekkersiä omin päin. Havaintoja miehestä tehneitä kehotetaan lähestymään paikallisia viranomaisia. Mahdollisia vinkkejä voi toimittaa myös Alankomaiden poliisille sähköpostitse osoitteeseen tips-jos@politie.nl.

Lue myös:

    Uusimmat