Tästä nelikosta on luvattu suuri löytöpalkkio: "Herra Blow" ja Paksu-Joseph sekaantuivat huumeisiin – kahden muun taustalla synkkiä rikoksia

Europol on julkaissut etsintäkuulutukset neljästä miehestä, joista luvataan useiden tuhansien eurojen löytöpalkkio kustakin. Kahden osalta palkkio kipuaa kymmeniin ja jopa satoihin tuhansiin euroihin.

Euroopan Unionin poliisiyhteistyöjärjestö Europol pitää yllä listaa rikollisista, joita jäsenmaiden poliisiviranomaiset etsivät erityisen hanakasti.

Listalla on tällä hetkellä kaikkiaan 45 nimeä. Mukana on yksi suomalainen: nelikymppinen Jan Johannes Salminen, jota epäillään törkeistä talousrikoksista. Mies on pakoillut oikeudenkäyntiään ulkomailla jo vuosien ajan.

Salmisesta, kuten muistakaan etsintäkuulusteuista, ei tavallisesti makseta minkäänlaista löytöpalkkiota.

Poikkeuksen muodostavat neljä Europolin listalle nostettua rikollista, joita epäillään poikkeuksellisen vakavista teoista.

"Paksu-Josephista" luvattu 200 000 euron palkkion

Tämän hetken suurin löytöpalkkio Euroopassa on luvattu Alankomaiden viranomaisten etsimästä Joseph Johannes "Jos" Leijdekkersistä.

Maan syyttäjävirasto on luvannut maksaa miehen kiinni jäämiseen johtavasta vinkistä jopa 200 000 euroa. Raha on luvattu maksaa ratkaisevan vinkin antaneen henkilön tilille nopeasti heti kiinnioton jälkeen.

Leijdekkersin uskotaan olleen mukana laajassa salakuljetusorganisaatiossa, joka järjesteli Eurooppaan suuria määriä eteläamerikkalaista kokaiinia Alankomaiden ja Belgian satamien kautta.

Miehen epäillään liittyvän myös vuonna 2019 kadonneen ja surmatuksi pelätyn naisen tapaukseen.

Hollannin viranomaiset arvelevat, että Leijdekkers piilottelee virkavaltaa ulkomailla. Poliisin tietojen mukaan mies olisi pitänyt majaa ainakin Turkissa, mutta hänen tämänhetkisestä sijainnistaan ei ole tietoa.

Seksityöläisen murhaaja livahti vankilasta

Merkittävä löytöpalkkio on luvattu myös Itävallan viranomaisten etsintäkuuluttamasta Tibor Focosta, joka pakeni vankilasta vuonna 1995.

Foco oli suorittamassa elinkautista vankeusrangaistusta seksityöläisen murhasta, joka tapahtui maaliskuussa 1986. Hän pääsi livahtamaan vankeudesta opiskeluvapaan aikana.

Miestä ei ole sittemmin tavoitettu. Tutkinta seksityöläisen henkirikoksesta sen sijaan on avattu uudestaan.

Itävallan viranomaiset ovat luvanneet 20 000 euron palkkion henkilölle, joka antaa "laillisin keinoin" hankitun tiedon, joka johtaa Focon pidätykseen. Jos ratkaisevia vihjeitä on useampi, palkkiosumma jaetaan.

Palkkiosumma on vuosien varrella paisunut merkittävästi, sillä esimerkiksi vuonna 2016 miehestä luvattiin vain noin 3000 euron suuruista summaa.

Koska katoamisesta on jo runsaasti aikaa, etsintäkuulutuksen yhteen on laadittu useampia piirroskuvia miehen mahdollisesta ulkonäöstä. Osassa kuvista Focolla on pitkät hiukset ja parta, osassa miehen kuontalo on trimmattu särmäksi.

Tuntomerkkien mukaan mies on noin 175-senttinen ja sinisilmäinen. Mies on tällä hetkellä 67-vuotias, ja puhuu saksan lisäksi ainakin englantia, ranskaa ja unkaria.

Tarkemmat tuntomerkit sekä ääni- ja käsialanäytteet voi tutkia Europolin verkkosivuilta.

Kolmoismurhaaja karkuteillä

Kahdesta muusta etsintäkuulutetusta luvatut löytöpalkkiot ovat hieman pienempiä.

Puolan etsintäkuuluttaman Jacek Piotr Jaworekin epäilty rikos on kuitenkin poikkeuksellisen raaka ja julma.

Viisikymppisen miehen uskotaan surmanneen veljensä, tämän vaimon sekä pariskunnan lapsen ampumalla heinäkuussa 2021.

Kolmoissurman tutkinta on yhä kesken, sillä Jaworekia ei ole tavoitettu. Puolan viranomaiset ovat luvanneet miehestä noin 4300 euron suuruisen löytöpalkkion.

"Herra Blow"

Itävalta puolestaan lupaa 5000 euroa Martin Josef ”Herra Blow” Schabelista, joka on etsintäkuulutuksessaan luokiteltu vaaralliseksi.

Niin ikään viisikymppinen mies on kotimaansa viranomaisten mukaan myynyt suuria määriä huumausaineita pimeän verkon kauppapaikoilla.

Itävallan poliisin mukaan Schabel pyöritti huumeliigaa, jonka palvelukseen hän myös palkkasi erillisiä työntekijöitä. Apurit pakkasivat ja lähettivät asiakkaiden tilaamia huumepaketteja postitse, eikä Schabelin tarvinnut osallistua likaiseen työhön juurikaan.

Mies on pakoillut viranomaisia vuodesta 2021 saakka. Myös hänen epäillään oleskelevan tällä hetkellä ulkomailla.

Viimeinen havainto miehestä on huhtikuulta 2021, jolloin hän majoittui Lignano Sabbiadoron kaupungissa Italiassa, Adrianmeren pohjoisrannalla.

Itävallan viranomaiset ovat varoittaneet, että mies saattaa olla aseistautunut ja vaarallinen.

Erityisinä tuntomerkkeinä mainitaan miehen tatuoinnit. Miehen rintaan on neulottu katolilaiseen tyyliin rukoilevat kädet, selkään miehen pää ja vasempaan sääreen koiran pää.

Lue myös:

    Uusimmat