Paavo Väyryseltä taas uusi veto: Harkitsee pyrkivänsä keskustan puheenjohtajaksi kesällä 2020 – kommentoi puolueen hallitushaluja: "Se kuulostaa poliittiselta itsemurhalta"

10:19
Paavo Väyrynen vieraili MTV Uutisten Uutisextrassa huhtikuussa. Katso video!

 Paavo Väyrynen ilmoitti tänään eroavansa eurovaalien jälkeen perustamastaan Seitsemän tähden liikkeestä. Konkaripoliitikko kommentoi suunnitelmiaan MTV Uutisille.

Jo aiemmin Väyrynen on ilmoittanut olevansa ehdolla presidentinvaaleissa 2024. Tämän kevään eurovaalien jälkeen Väyrynen tulee eroamaan puolueestaan juuri presidentinvaaleihin keskittymiseksi.

– Vedän loppuun eurovaalikampanjan, ja sen jälkeen on sitten uudet haasteet, Väyrynen tiivistää.

Väyrynen aikoo koota taustalleen jonkinmuotoisen kansanliikkeen, minkä lisäksi Tähtiliike aikoo tukea häntä vuoden 2024 vaaleissa. 

Eroamispäätös on Väyrysen mukaan tehty yhteisymmärryksessä, ja välit Tähtiliikkeen johtoon ovat täysin kunnossa.

– Se selkeyttää tilannetta. Nyt ryhdytään kokoamaan kannattajia ja rakentamaan pitkäjänteistä työtä seuraavia presidentinvaaleja varten, Väyrynen linjaa.

Väyrynen: Saatan pyrkiä keskustan johtoon, jos menestyn eurovaaleissa

Keskustan puheenjohtajana vuosina 1980–1990 toiminut Väyrynen erosi puolueen jäsenyydestä keväällä 2018.

Keskustalle tullaan valitsemaan uusi puheenjohtaja syksyllä. Väyrynen ei sanojensa mukaan voi olla tuolloin käytettävissä puheenjohtajaksi, sillä puolueen säännöt estävät valitsemasta puoluejohtoon henkilöä, joka on ollut 12 kuukauden sisällä toisen puolueen jäsen.

Paikka keskustan puheenjohtajana kiinnostaa kuitenkin yhä.

– Minun kohdallani mahdollisuus liittyy kesään 2020, jolloin on varsinainen puoluekokous. Silloin 12 kuukauden aikaraja tulee täytetyksi, kun tämän kuun lopulla jättäydyn pois [tähtiliikkeestä], Väyrynen sanoo.

– En tiedä vielä, olenko ehdolla, mutta olen ilmoittanut, että jos tulen valituksi europarlamenttiin ja saan sillä tavalla kansan luottamusta, voisin harkita puheenjohtajaehdokkuutta. Jos taas eurovaalit ovat pettymys, vaihtoehto ei ole mahdollinen.

Paavo Väyrysen mukaan keskustan puheenjohtajavaaliin lähteminen ei ole uskottavaa, jos menestys eurovaaleissa on heikkoa.

"Paljon riippuu siitä, mitä nyt tehdään hallituspolitiikassa"

Henkilökohtaisen kannatuksensa keskustan puolueväen parissa Väyrynen arvioi riippuvan harjoitetusta politiikasta.

– Varmasti on [kannatusta], kuinka paljon, sitä en tiedä. Hyvin paljon riippuu siitä, mitä nyt tehdään hallituspolitiikassa, Väyrynen toteaa.

– Minusta tilanne on hyvin erikoinen: keskusta lähtee hyvin vahvasti heikentynein voimin takuumieheksi punavihreälle politiikalle. Se kuulostaa poliittiselta itsemurhalta, Väyrynen lataa.

Nyt 72-vuotias Väyrynen vakuuttaa terveydentilansa olevan tällä hetkellä erinomainen.

– Olen tietysti sanonut, että vuoden 2024 presidenttiehdokkuuden edellytyksenä on, että vaaleihin käydessä on oltava hyvä terveys ja työkyky, Väyrynen linjaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja