Mainos

Paavi johtaa viimeisen messunsa

Paavi Benedictus XVI johtaa huomenna keskiviikkona viimeisen messunsa ennen paavin viran jättämistä. Perinteinen tuhkakeskiviikon messu aloittaa pääsiäispaaston.

Messu piti alun perin pitää pyhän Sabinan kirkossa Roomassa, mutta paavin eroilmoituksen jälkeen messu siirrettiin Pietarinkirkkoon.

– Uskomme, että monet haluavat tulla rukoilemaan pyhän isän, kardinaalien ja piispojen kanssa, Vatikaanin edustaja Federico Lombardi selitti.

Hyvästelee katolilaiset Pietarinaukiolla

Paavi jättää jäähyväiset katolilaisille Vatikaanin Pietarinaukiolla helmikuun 27. päivä. Seuraavana päivänä hän eroaa virastaan. Paavi perusteli eroaan terveytensä nopealla heikkenemisellä.

Lombardin mukaan paavilla on jo jonkin aikaa ollut sydämentahdistin. Muuten hänen terveyttään kuvataan hyväksi. Tahdistin ei Lombardin mukaan kuitenkaan vaikuttanut paavin tekemään eropäätökseen.

Vuonna 2005 paaviksi nousseen Benedictuksen kausi kesti kahdeksan vuotta. Eronsa jälkeen paavi Joseph Ratzinger vetäytyy Vatikaanissa sijaitsevaan entiseen luostariin.

Seuraava paavi Afrikasta?

Benedictus XVI:n maanantainen eroilmoitus sai välittömästi käyntiin huhumyllyn hänen seuraajastaan.

Osa katolisen kirkon tuntijoista arvioi, että seuraava paavi tulisi Latinalaisesta Amerikasta, jossa suurin osa maailman katolilaisista asuu. Myös filippiiniläiset ja afrikkalaiset ovat toivoneet, että kirkko olisi valmis aasialaiselle tai tummaihoiselle paaville.

Nigerialainen katolinen poliitikko Pat Utomi sanoi, että Afrikka symboloi monin tavoin haasteita, joiden kanssa katolinen kirkko joutuu painiskelemaan.

– Mielestäni Johannes Paavali II oli vastaus Neuvostoliitolle. Seuraava haaste on saavuttaa sovinto islamin ja herätysliikkeiden kanssa, Utomi pohti.

Seuraavan paavin kansalaisuuden lisäksi paljon arvailuja on herättänyt hänen ikänsä. Osa asiantuntijoista arvelee, että Benedictus saattaisi eropäätöksellään pyrkiä viestittämään, että seuraavan paavin tulisi olla nuorempi.

– Vanhojen on tehtävä tilaa nuoremmille. Kirkko tarvitsee sitä, sanoi paavin elämäkerturi Marco Politi.

Uusi paavi aiotaan nimittää ennen pääsiäistä.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.