Päätoimittaja: Venäjän kanssa tulee olla aina varuillaan

Kokemuksella: päätoimittaja Tapani Ruokanen 16:32

Studio55.fi-lähetyksessä vierailleen Suomen Kuvalehden päätoimittaja Tapani Ruokasen mielestä aikaamme leimaavat erittäin nopea muutos ja asioiden kärjistyminen. 

– Toisaalta nähdään erittäin positiivista kehitystä, toisaalta väkivalta ja raakuudet lisääntyvät, Suomen Kuvalehden pitkäaikainen päätoimittaja Tapani Ruokanen pohti Studio55.fi-ohjelmassa.

Ruokanen uskoo hämmennyksen aiheutuvan maailman ja kommunikaation nopeasta kehityksestä. 

– Koskaan aikaisemmin ei ole näin samanaikaisesti voitu olla perillä asioista kaikkialla maailmassa yhtaikaa, ja se aiheuttaa aikamoisen sekasotkun.

Vuonna 2008 alkaneen talouden epävarmuuden Ruokanen näkee jo pysyvänä tilana. Paluuta vakaaseen kehitykseen, jollaista esimerkiksi sodan jälkeinen jälleenrakennus oli, ei hänen mukaansa enää ole.

– Elämä on sirpaloitunut ja sektoroitunut, eikä enää ole sellaisia suljettuja kansallisia järjestelmiä, vaan kaikki ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa ja riippuvaisia toisistaan.

Ruokanen näkee tilanteessa myös paljon positiivista. Koska sooloilu on vaikeampaa, diktaattorit eivät voi enää hallita samalla tavalla ilman sen tulemista kaikkien tietoon. 

Ruokasen mielestä Suomen päättäjien tulee aina olla varuillaan Venäjän kanssa.

– Venäjä tulee aina pysymään tuossa, riippumatta siitä, kuka siellä kulloinkin on vallassa. Se on oma maailmansa, jota on aika vaikea ymmärtää, kuten olemme jo nähneet Ukrainan tapahtumien yhteydessä.

– Venäjällä on johtaja, joka haluaa nostaa sen suureksi vallaksi, ja tämä muutosprosessi on kestänyt parikymmentä vuotta, Ruokanen sanoo.

Miten Ruokanen arveli Ukrainan kriisin kehittyvän? Entä mitä eläköityvä päätoimittaja luki journalistin uransa huippuhetkiksi? Katso koko haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat