Päätoimittaja: Suomalaisilla ei ole syytä pelätä Venäjää

Kokemuksella: päätoimittaja Lauri Kontro

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut Maaseudun Tulevaisuuden pitkäaikainen päätoimittaja Lauri Kontro uskoo, että suurvaltojen välien kiristyminen voi heijastua koko Eurooppaan. Hänen mielestään Suomen tulisi satsata maanpuolustukseen.

Päätoimittaja Lauri Kontro sanoo, että Ukrainan kriisi on kiristänyt Suomen ja Venäjän suhteita. Myös maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan puheenjohtajana toimineen Kontron mukaan ei kuitenkaan ole syytä olettaa, että kriisi ulottuisi Suomeen.

– Eikä meidän (suomalaisten) ole syytä pelätä Venäjää, mutta varmasti on syytä olla huolissaan siitä tilanteesta, joka Euroopassa on nyt syntynyt.

Hän sanoo, että mikäli suurvaltojen välit jännittyvät entisestään, sillä voi olla vaikutuksia koko Eurooppaan. Suurvaltojen suhteiden kiristyminen heijastuu esimerkiksi siten, että sekä Venäjällä että osassa Eurooppaa on nähtävissä voimakasta propagandasotaa.

– Olisi todella tärkeää, että suurvallat, Venäjä, Yhdysvallat ja EU, pystyisivät liennyttämään suhteitaan. Koska jos tilanne edelleen kiristyy, ja sotilaallinen uhittelu vain kasvaa, niin siinä on aina olemassa vaara, että tapahtuu jotakin. Vaikka vain vahingossa.

Hän muistuttaa, ettei Suomen ja Venäjän välillä ole ollut sotia, vaan Suomi on aina ollut osallisena suurvaltakonflikteissa.

– Tietenkin jos Euroopassa tapahtuisi pahin, mitä en usko, enkä missään tapauksessa toivo, mutta jos näin tapahtuisi, niin kyllä me varmasti olisimme osa tätä kriisiä.

Kontro sanoo, että Suomen on pidettävä puolustuskynnyksensä kunnossa ja siihen olisi satsattava nykyistä enemmän.

Kontron mukaan suomalaisilla on perinteisesti ollut korkea maanpuolustustahto, jonka hän ei usko heikentyneen. Hän kertaa, että Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen Länsi-Euroopassa riisuttiin useita armeijoita aseista, ja esimerkiksi Ruotsissa asevelvollisuus lakkautettiin. Poikkeuksena oli Suomi, joka on pitänyt armeijansa kunnossa.

– Nyt ehkä näemme, että se oli hyvin viisas päätös meiltä.

Mitä mieltä Lauri Kontro on Suomen maaseudun tulevaisuudesta? Entä Suomen susikannasta? Katso lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja