Mainos

Pääsotaharjoituksessa torjutaan hybridi-iskuja – "On entistä tärkeämpää antaa sellaista virka-apua, johon poliisilla ei ole kykyä"

2:08

Pääkaupunkiseudun ja rannikon puolustamista harjoitellaan seuraavan viikon ajan käytävässä puolustusvoimien pääsotaharjoituksessa. Myös erilaisten hybridiuhkien tunnistamista ja niihin vastaamista harjoitellaan nyt laajasti.

Uusimaa17-harjoitus kokoaa varusmiehiä, reserviläisiä ja kantahenkilökuntaa yhteensä noin 9 000 henkilöä. Puolustusvoimien lisäksi mukana harjoituksessa on iso joukko erilaisia viranomaistahoja. Yhteistyötä päästäänkin testaamaan nyt isolla kokoonpanolla niin eri puolustushaarojen kuin viranomaisten kesken.

– Poliisi, Rajavartiolaitos, Tulli, satamaviranomaiset, lentokenttäviranomaiset ja kaikki, jotka tätä turvallisuustyötä tekevät, kenraalimajuri, maavoimien komentaja ja harjoituksen johtajana toimiva Petri Hulkko luettelee.

1:07

Aikaisemmin Puolustusvoimien antama virka-apu on kohdistunut pitkälti perinteisempiin kohteisiin, kuten yksittäisiin rikostapauksiin tai vaikkapa kadonneiden etsintöihin. Nykyisin yhteistoiminnassa on otettava huomioon entistä monimutkaisemmat hybridi-ajan uhkakuvat.

– On tullut entistä tärkeämmäksi antaa poliisille sellaista virka-apua, jolle poliisille ei ole kykyä. Sitä tässä harjoituksessa harjoitellaan, sotilaallisen voimankäytön välineiden käyttöä poliisin johdossa. Se on äärimmäisen tärkeää, jotta sitten tarvittaessa oikeassa tilanteessa osaamme toimia oikein, Hulkko sanoo.

Maavoimien komentaja myöntää, että erilaisten hybridiuhkien tunnistaminen ja niihin vastaaminen voi olla vaikeaa. Hulkon mukaan Suomen kyky varautumisessa on kuitenkin hyvässä kunnossa.

– Koska tunnistaminen on vaikeaa, tulee meidän harjoitella erilaisissa toimintaympäristöissä. Nyt harjoitellaan satamassa, mutta on harjoiteltu jo lentokentillä, on harjoiteltu ostoskeskuksissa. Kyllä meillä on erinomaisen hyvä kyky hybridiuhkiin varautumiseen.

Uudenlaiset hybridisodankäynnin uhat eivät kohdistu vain maalle ja Maavoimia kohtaan. Myös merellä on sellaisiin varauduttava.

– Vaihtoehtoja on todella paljon. On se sitten veden alla tapahtuvaa toimintaa, on se satamissa tapahtuvaa toimintaa, on se matkustaja- tai kauppa-alusliikenteessä tapahtuvaa toimintaa. Kyllä merelläkin hybriditoimintaa voidaan tehdä vaikka kuinka paljon. Siinä on vain käytännössä vain mielikuvitus rajana, merivoimien komentaja, vara-amiraali Veijo Taipalus sanoo.

0:35

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.