Pääsiäisunelma

  • pohja:
  • 1 pkt (400 g) murotaikinaa
  • täyte:
  • n. 100 g tummaa suklaata
  • 20 kuivattua aprikoosia+vettä
  • kiisseli:
  • 3 dl lientä (aprikoosien keitinlientä, vettä ja 1-2 sitruunan mehu)
  • 3 keltuaista
  • 3/4 dl sokeria
  • 2 1/2 rkl maissitärkkelystä
  • pinnalle:
  • 3 valkuaista
  • 1 rkl sitruunamehua
  • n.3/4 dl sokeria
  • (1-3 rkl sitruunamelissan tai mintunlehtiä suikaleina)

Huuhdo kuivatut aprikoosit ja liota niitä muutama tunti tai yön yli vedessä. Jos aprikoosit eivät ole ehtineet pehmetä ja turvota tarpeeksi, kypsennä niitä hetki mikrossa tai liedellä. Mutta varo etteivät ne hajoa.

Nosta aprikoosit lautaselle odottamaan ja lisää keitinliemeen sitruunamehua ja vettä niin että saat 3 dl. Erota keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Lisää keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys kylmän liemen joukkoon. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes kiisseli sakenee.

Anna taikinan sulaa 1 tunti ja kauli se ohueksi levyksi. Sipaise piirasvuoan (halkaisija 24-26 cm) pohja ei reunoja öljyllä. Nosta kaulinta apuna käyttäen taikinalevy vuokaan ja painele se reunoille asti. Poista ylimääräinen taikina. Voit taputella taikinan vuokaan myös kaulimatta. Pistele pohja haarukalla ja laita reunoille alumiinifoliosta muotoillut kaistaleet estämään taikinan valahtamista reunoilta. Kypsennä uunin alaosassa 200 asteessa n. 15 min.

Levitä suklaanapit tai -palat kuumalle pohjalle, anna pehmetä hetki ja levitä tasaiseksi kerrokseksi (voit valmistaa piirakan tähän saakka vaikka jo edellisenä päivänä). Nosta aprikoosit suklaan päälle ja levitä pinnalle kiisseli. Vatkaa valkuaiset kuivassa puhtaassa kulhossa vaahdoksi, lisää sitruunamehu ja sokeri vähitellen vatkaten kunnes vaahto on kiinteää ja sileää. Levitä valkuaisvaahto piirakan päälle ja paista 3-5 min. 225 asteessa kunnes pinta saa kauniin värin. Tarjoa piirakka jäähtyneenä mutta mieluiten samana päivänä tai kuorruta valkuaisvaahdolla vasta herkuttelupäivänä.

Lue myös:

    Uusimmat