toim. Sari-Leena Heilanen
Pielisen perunasuurusteinen savumuikkusoppa
7 keskikokoista perunaa
7 cm:n kokoinen pala purjoa
pieni pala selleriä
1 l nestettä mielellään kalalientä
150 g savumuikkua
1 sitruunan mehu
0,5 dl kermaa
Kuoritut perunat, paloiteltu purjo ja pala kuorittua selleriä keitetään liemessä kypsäksi. Kypsä keittopohja ja puolet savumuikuista soseutetaan monitoimikoneella tai sauvasekoittimella hienoksi soseeksi.
Keittopohja maustetaan varovaisesti suolalla ja sitruunamehulla. Keitto on valmiina kauniin ruskea. Jokainen annos koristellaan erikseen halkaistulla savumuikku fileellä ja koristellaan sitruunamelissan oksalla. Keiton kanssa tarjotaan Puukarin Pysäkin pettuleipää.
Anitan currymarinoitu minttuinen lammaspaisti ja perunat persiljalla höystettynä
2,5 - 3 kg lampaanpaistia
5 tl suolaa
1 rkl kuivattua mintunlehtiä
3 kpl valkosipulin kynttä ohuina siivuina
n. 1l piimää
Lampaanpaistin pintaan hierotaan suola-minttuseos ja pistellään valkosipuliviipaleet paistiin. Paisti nostetaan luomupiimään ja annetaan marinoitua kylmässä yön yli. Marinoitunut paisti pyyhitään kevyesti, niin että osa piimästä jää pintaan.
Piimä antaa paistille kauniin värin. Kokonainen paisti paistetaan puu-uunin jälkilämmöllä tai sähköuunissa alhaisessa lämpötilassa 90 -110 C asteessa noin 3 - 4 tuntia. Jos kypsennysvaiheessa paistiin ei tule riittävästi väriä se voidaan laittaa kypsänä korkeaan lämpötilaan hetkeksi värin aikaansaamiseksi. Näin saadaan mehukas ja hyvänvärinen lopputulos.Jäähtynyt kypsä paistiliha irrotetaan luista. Paistiliha viipaloidaan ja asetetaan paistiluun ympärille.Paistiliemestä voi valmistaa kastikkeen lisäämällä tilkka kahvikermaa. Kastike suurustetaan ohrakasajauholla. Lammaspaisti tarjotaan kuorituilla perunoilla, joitten pinnalle on ripoteltu tuoretta persiljasilppua.