Pääseekö omaa kultaansa halaamaan Uudenmaan tiesulun läpi? Poliisi: Ei

8:03
Video: Julkisoikeuden professori Pauli Rautiainen kommentoi Uudenmaan liikkumisrajoituksia ja Suomen koronavirustilannetta: "Asia on perustuslakivaliokunnalle vaikea"

Poliisi järjesti tänään Facebook-sivullaan kyselytunnin, jonka aikana kansalaisten oli mahdollisuus kysyä Uudellemaalle kaavaillusta liikkumisrajoituksesta. 

Poliisin mukaan Poliisihallituksen asiantuntijoille tuli noin 300 kysymystä. Suurin osa kysymyksistä liittyi siihen, mitkä asiat olisivat Uudenmaan maakunnan rajan yli liikkumisen mahdollistavia syitä.

Hallituksen tavoitteena on, että liikkumisrajoitukset Uudellemaalle ja Uudeltamaalta voitaisiin ottaa käyttöön huomenna. Asetus olisi voimassa 19.4.2020 asti. Liikkumisrajoitukset koskevat lähtökohtaisesti kaikkia, joilla ei ole erikseen perusteltua syytä liikkua Uudeltamaalta muualle Suomeen tai muualta Suomesta Uudellemaalle.

Poliisi kertoo, että liikkumisen rajoitukset eivät koske välttämätöntä työmatkaliikennettä silloin, kun työtä ei voida järjestää etätyönä. Liikkumisrajoituksista voidaan poiketa, jos se on välttämätöntä esimerkiksi työn tai elinkeinon takia.

Poliisin mukaan jokaisella on oikeus palata koti- ja asuinpaikkakunnalleen liikkumisrajoituksesta huolimatta. Poliisi voi myös tarkastaa matkaajan kotikunnan esimerkiksi tietojärjestelmästä.

Poliisi kertoo, että esimerkiksi muuttokuorman kuljetus on mahdollista liikkumisrajoituksen aikana, mutta poliisi arvioi välttämättömyyden perusteen Uudenmaan rajalla.

"Parisuhteen laatu ei ole muu painava henkilökohtainen syy"

Poliisin mukaan muun muassa tapaamiset Uudenmaan rajan toisella puolella asuvien kanssa mietityttivät kysyjiä. Poliisin mukaan liikkuminen esimerkiksi parisuhteen takia ei ole lähtökohtaisesti välttämätöntä liikennettä.

– Parisuhteen laatu ei ole muu painava henkilökohtainen syy, jonka vuoksi liikkuminen olisi välttämätöntä. Jos asut itse Uudenmaan ulkopuolella, mutta kumppanisi Uudellamaalla, tulisi tällaista liikkumista varten olla muu painava henkilökohtainen syy, joka edellyttää välttämätöntä liikkumista, poliisi toteaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja