Mainos

Päärynästä tiimalasiksi – voiko vartalotyyppiä muuttaa treenaamalla?

Jokaisella meillä on vartalossaan ongelmakohtia, joita haluaisimme muokata. Löytyykö unelmakropan salaisuus liikunnasta? 

Onko vartaloa mahdollista muokata tietyn liikuntalajin tai treenin avulla? Vai onko perusmuotomme sama riippumatta siitä, kuinka monta kyykkyä oikein teemme? Liikuntafysiologi Michelle Olson paljastaa totuuden näihin monia ihmetyttäneisiin kysymyksiin.

– Ihminen ei voi muokata luustoaan tai valita paikkoja, joihin rasva varastoituu. Myös lihasten kasvu ja kehon muoto riippuvat DNA:sta, Olson kertoo.

Liikunnan avulla on kuitenkin mahdollista muokata vartaloaan, kunhan muistaa, että geenejään ei pysty muuttamaan. Myös ruokavalio vaikuttaa paljon siihen, miltä vartalomme näyttää.

Geenit rajoittavat liikunnan tuloksia

Erityisesti liikuntalajit, jotka sisältävät raskaita nostoja, vaikuttavat kehomme lihasten rakennukseen. Aerobiset tai kehon omalla painolla tehtävät harjoitukset eivät tuota tulosta yhtä nopeasti kuin kovatehoinen voimaharjoittelu.

– Jos haluat muokata vartaloasi, käytä raskaita painoja. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pilates ja jooga eivät olisi hyödyllisiä, ne vain kehittävät kehoa eri tavalla.

Vaikka voimme muokata liikunnan avulla vartaloamme, jossain vaiheessa geenit tulevat kuitenkin vastaan.

– Jos sinulle on tyypillistä, että rasva kerääntyy reisiisi, pilates tai juokseminen eivät muuta sitä tosiasiaa, Olson muistuttaa.  

Eri lajit muokkaavat kehoa eri tavalla

Eri lajien avulla voidaan kuitenkin muokata vartaloa, vaikka vartalotyyppiä liikunta ei varsinaisesti muuttaisikaan.

Jooga: Joogassa lihakset venyvät ja vahvistuvat tasapainoa vaativissa harjoituksissa. Joogan avulla voit kehittää erityisesti keskivartalon syviä lihaksia ja ylävartalon lihaksia.  

Juoksu: Juoksu sopii niille, jotka haluavat muokata erityisesti jalkojaan ja pitää rasvaprosenttinsa kurissa. Erityisesti reidet ja pohkeet muokkautuvat juoksuharrastuksen parissa.

Uinti: Uinnin avulla omaa keskivartaloaan voi muokata timmimpään kuntoon. Uinti kehittää monen yllätykseksi ensisijaisesti vatsalihaksia, mutta tietysti myös yläselän ja hartian lihaksistoa.

Pyöräily: Spinning-tunnit tai pyörälenkit on tehty erityisesti heille, jotka haluavat muokata reisilihaksiaan.

Pilates: Pilates on tehotreeniä keskivartalolle. Tämän lajin avulla voit muokata vartalostasi ryhdikkään ja notkean. 

VIDEO: Kahvakuulalla tehtävät liikkeet muokkaavat tehokkaasti erityisesti ylävartalon lihaksistoa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.