Päärynäpiirakka

  • Pullataikina:
  • ½ l nestettä (maitoa tai vettä)
  • 50 g hiivaa
  • (2 tl kardemummaa)
  • 1-2 munaa
  • 1 ½ -2 dl sokeria
  • 150-200 g rasvaa
  • runsas 1 ½ l (noin 1 kg) jauhoja
  • Täyte:
  • 1 prk (100 g) maustamatonta tuorejuustoa
  • ½ dl kevytkermaa
  • 1 muna
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl vanilliinisokeria
  • 1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna tai ½ tl jauhetta
  • 4 päärynää tai 1 tlk (400 g) päärynöitä

Pullataikina:

Lisää kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva, munat, sokeri ja mausteet sekä jauhot hyvin alustaen. Lisää rasva alustamisen loppupuolella.

Kohota taikina peitettynä noin kaksinkertaiseksi. Vaivaa kohonnut taikina jälleen kiinteäksi ja leivo.

Voitele piirakkavuoka. Ota ½ litran taikinasta 1/3 osaa ja kauli pyöreäksi pohjaksi. Levitä kaulittu pohja piirakkavuoan pohjalle jauhotetuin käsin. Anna pohjan kohota liinalla peitettynä ja pistele pohja haarukalla. Voitele pohjan reunat munalla.

Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä kohonneelle pohjalle. Kuori ja halkaise päärynät tai valuta säilykepäärynät ja asettele ne kauniisti täytteen päälle.

Paista piirakkaa uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia. Leivo loppu pullataikinasta pikkupiirakoita, pikkupullia, voisilmä- tai hillopullia tai kierrepullia. Nautinnollisia leivontahetkiä!

Lue myös:

    Uusimmat