Ovatko virvoitusjuomien makeutusaineet turvallisia? Professori vastaa

Makeutusaineet ovat nousseet Suomessa julkiseen keskusteluun. Makeuttajien ADI-arvoista on käyty innokasta polemiikkia, samoin kuin stevian luonnollisuudesta.

Euroopan elintarvikeviranomaiset säätävät lisäaineiden turvalliselle käytölle ylärajan, eli ADI-arvon. Se ilmoittaa korkeimman pitoisuuden kyseistä lisäainetta, joka ei aiheuta ihmisille terveyshaittaa.

– ADI ei ole arvo, joka kuluttajan tarvitsisi tietää vakuuttuakseen tuotteen turvallisuudesta tai osatakseen käyttää sitä. ADI-arvo on tärkeä lainsäätäjille rajoitettaessa lisäaineen käyttöä eri elintarvikkeissa, ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitokselta sanoo.

"Ei ihmisen kuulu juoda viittä litraa virvoitusjuomaa päivässä"

Professori Heinonen muistuttaa, että ADI-arvoa tärkeämpää on kohtuus kaikessa kulutuksessa: ei ihmisen kuulu muutenkaan juoda viittä litraa virvoitusjuomaa päivässä. ADI-arvo lasketaan elopainon mukaan. Käytännössä 60 kilogrammaa painava ihminen voi esimerkiksi juoda stevioliglykosideilla makeutettuja juomia enimmillään kolme litraa päivässä.

Professori Heinonen työskentelee neljättä kauttaan Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen eli EFSA:n tieteellisenä asiantuntijana. Hänen erikoisalanaan ovat uuselintarvikkeiden turvallisuus ja ruoan eri ainesosien terveysväitteet.

– Olen osallistunut elintarvikkeiden turvallisuusarviointiin 10 vuotta. Arviot eivät perustu luuloihin, vaan faktoihin. Minusta on hyvä, että kuluttajat voivat halutessaan korvata sokerin keinomakeuttajilla, ja että markkinoille tuodaan uusia raaka-aineita.

Professori: Luonto on täynnä myrkyllisiä yhdisteitä

Light-juomissa käytettävä aspartaamikin on ollut historiansa aikana tiukasti kuluttajien epäilyksen kourissa; Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen on antanut uudelleenarvioinneissa sille hyväksynnän jo neljästi. Professori Heinosen mukaan aspartaamin haitallisuudesta ei ole tieteellisiä todisteita.

– En näe tavalliselle, normaalille kuluttajalle mitään syytä välttää makeutusaineita, kun niitä käyttää kohtuullisesti. Stevioliglykosideille ja aspartaamille ei ole asetettu eri kuluttajaryhmiä koskevia erityissäädöksiä. Niitä voivat nauttia kaikki vauvasta vaariin.

Professori Heinonen ei ymmärrä, miksi raaka-aineen luonnollisuus olisi tae sen turvallisuudesta. Hänen mukaansa luonto on täynnä myrkyllisiä yhdisteitä. Pohjoismaissa on pohdittu esimerkiksi, pitäisikö kassiakanelin määrää piparkakuissa rajoittaa, koska sen sisältämä kumariini on haitallista.

– Otan mieluummin tutkitusti turvallisen, E-koodillisen tuotteen kuin esimerkiksi uutteen, josta en tiedä mitään.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat