Mainos

Outo orivarsa ihmetyttää Pirkanmaalla – "Jouduin oikein hieraisemaan silmiäni"

Naama-nimisestä orivarsasta toivotaan menestyksekästä ravuria. Erikoisenvärisen varsan hipiä on niin herkkä, että se käyttää kesällä aurinkorasvaa.

Lämminverinen varsa syntyi Oriveden Eräjärvellä Parvelan hevostilalla huhtikuussa 2015. Erikoinen ulkonäkö ja väritys saivat ensin jopa omistaja Noora Ojanperän hämmentymään.

Ojanperä oli avustamassa tammaa synnytyksessä, kun orivarsa "Naama" saapui maailmaan kevätyön pikkutunneilla.

– Pyyhin pyyheliinalla synnytyskalvoja pois varsan päästä ja jouduin siinä hämärässä oikein hieraisemaan silmiäni, kun vaalea väri ei tuntunut lähtevän. Kesti todella kauan tajuta, että se on sen oikea väri, Ojanperä kertaa MTV Uutisille.

Väritys varsin erikoinen

Valkoisen pään ja sinisten herasilmien lisäksi Naaman yhden jalan sukka ylettyy kainaloon saakka. Varsan molemmat vanhemmat ovat varsin perinteisiä ruunikkoja, joten hevosen ulkonäkö oli siksikin yllätys.

– Odotimme ilman muuta, että saamme tummanruskean varsan, jolla on mustat jouhet.

Varsalle annettiin nimeksi Who Made Who, mutta lempinimi Naama oli tullut jäädäkseen.

– Suomenhevosilta tällaisia yllätyksiä voi joskus odottaakin, mutta lämminveriset ovat niin tasaväristä kansaa, että tämä on ihan ihme, että hevoselle tuli tällaiset merkit.

"Onko se todella ravihevonen"

Muut hevoset eivät ole vierastaneet Naamaa, vaan se on sopeutunut hyvin joukkoon. Ihmisiä varsan outo väri sen sijaan jaksaa ihmetyttää.

– Monet kysyvät, että mikä tämä on ja ihmettelevät, että onko se todella ravihevonen.

Luonteeltaankaan Naama ei ole ihan perinteisemmästä päästä.

– Naamalla on kova tahto, se on hyvin rohkea varsa.

– Ihmiselle se on kiltti, vaikka onkin orivarsa. Sen silmät ovat vähän julman näköiset, mutta Naamalla on lempeä luonne. Varsaa uskaltaa harjata ja paijailla karsinassa, ei se ole ainakaan vielä purrut ketään.

Varsa käyttää lasten aurinkorasvaa

Naaman nahka on kuitenkin herkkä auringolle, koska sen päänalueen ihosta puuttuu tumma pigmentti valkoisen värin kohdalta.

– Rasvasimme Naaman pään lasten aurinkorasvalla, kun huomasimme, että sen iho alkoi punoittaa. Tämäkään ei auttanut, vaan sen kasvot olivat loppukesästä tosi kärähtäneet.

Huhtikuussa kaksi vuotta täyttävällä Naamalla on kaikkiaan kahdeksan omistajaa ja se asuu edelleen Parvelan hevostilalla Pirkanmaalla. Hevosta treenataan parhaillaan ravuriksi: sen kanssa ajetaan kolme pitkää hölkkälenkkiä viikossa.

Mikäli valmennus sujuu suunnitelmien mukaan, Naaman on tarkoitus päästä jo loppuvuodesta kokeilemaan juoksemista raviradalla.

– Toivotaan, että hänellä olisi erityislahjakkuus myös ravinopeuteen. Sitä on vielä vaikea sanoa, mutta hyvällä tyylillä se nyt menee. Kyllä sillä on tähän kaikki edellytykset ja hyvä suku.

Naamalla on omat FB-sivut

Naamasta on tullut jo sen verran suosittu, että sille on perustettu omat Facebook-sivut. Ryhmässä voi seurailla hevosen kuulumisia.

Jos ravihevosenura ei ota tulta alleen, voi Naamasta Ojanperän mukaan tulla myös harrasteratsu.

– Meillä omistajatädeillä on sitten muitakin suunnitelmia. Naamasta emme luovu, vaikka siitä ei menestyksekästä kilpahevosta tulisikaan.

Naaman tarinasta kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.