Ostitko älypuhelimen? Varo yllättävän suurta laskua!

Älypuhelimet ovat aiheuttaneet yllättävän suuria puhelinlaskuja kuluttajille, jotka eivät ole riittävän hyvin tietoisia puhelimensa eri ominaisuuksista.

Jos kuluttaja ei tiedä, että puhelimella voi käyttää datapalveluita, hän voi tehdä sen huomaamattaan, esimerkiksi painamalla vahingossa pikakuvaketta. Myös puhelimen ja siihen ladattujen ohjelmistojen asetuksissa voi olla oletuksena, että puhelin hakee automaattisesti verkosta esimerkiksi päivityksiä.

Jos kuluttajalla ei ole kuukausihinnoiteltua datasopimusta, datapalvelut veloitetaan yleensä siirretyn määrän tai käytetyn ajan perusteella. Tällaisissa tapauksissa liittymästä aiheutuneet kulut voivat nousta kuluttajan odotuksiin ja operaattorin tarjoamaan kuukausipakettiin nähden huomattavan korkeiksi. Koska kuluttaja ei pysty laskun perusteella jäljittämään, mitä datapalveluja hän on käyttänyt, hän ei välttämättä osaa varoa niiden käyttämistä jatkossakaan.

Kuluttajaviraston muistilista älypuhelimen omistajille:

d1. Jos olet epävarma siitä, mitä ominaisuuksia puhelimellasi on, varmista asia käyttöohjeesta, puhelimen asetuksista ja tarvittaessa puhelimen myyneestä liikkeestä. Myyjän velvollisuus on kertoa puhelimen ominaisuuksista sekä mahdollisista puhelimen käyttöön liittyvistä riskeistä. Samat asiat on hyvä käydä myyntilanteessa lävitse aina, kun ostat uutta puhelinta.

2. Jos et ole aikaisemmin käyttänyt datapalveluita, mutta haluat ottaa ne käyttöön, selvitä operaattoriltasi, mitä datan käyttö maksaa. Tee tarvittaessa liittymään oma sopimus datan käytöstä.

3. Käy lapsesi kanssa läpi hänen puhelimensa ominaisuudet ja sovi pelisäännöt datan käyttöön. Ota asia esille tarvittaessa myös lähipiirisi vanhusten kanssa.

4. Jos olet varma, että et halua käyttää datapalveluja, voit suojautua yllättäviltä kuluilta pyytämällä operaattorilta niihin eston. Toinen vaihtoehto hallita kuluja on hankkia käyttöön saldorajapalvelu. Näitä palveluita voit valita sekä koti- että ulkomaan käyttöön.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja