Ostamassa asuntoa: Unohda putkiremontti – tämän sivuuttaminen vaarantaa taloutesi!

Valitettavan usein kerrostaloasunnon ostajat eivät osaa kysyä asuntonäytöllä muista tulevista taloyhtiön saneerauksista kuin putkiremontista. Tämä saattaa vaarantaa oman talouden.

Kerrostaloasunnon ostajat eivät osaa pyytää nähtäväksi kuntoarvioraporttia tai PTS eli Pitkän Tähtäimen Suunnitelmaa, jolloin arvio tulevaisuuden kustannuksista jää heikoksi ja taloustilanne asunnon omistajalla saattaa yllättävien saneerausten takia olla vaarassa hyvinkin pian.

Nykypäivän kerrostaloasunnon ostajien keskuudessa kestoaiheena tuntuu olevan huoli taloyhtiön putkiremonttitilanteesta. Jos remontti on vielä edessäpäin, askarruttaa ostajaa remontin suunniteltu ajankohta sekä kustannukset. Jos taloyhtiön ikä ja putkien kunto ovat vielä suotuisat tai hallitus ei ole asiaa vielä ottanut hoitaakseen, tulee asunnosta helpommin kaupat. 

Tulevat remontit laskevat asunnon hintaa

Kuntoarvion teettäneet taloyhtiön osakkaat joutuvat usein laskemaan asuntojensa hintoja, sillä tulevat remontit tekevät asunnosta vähemmän houkuttelevan verrattuna siihen tilanteeseen, että ostaja ostaisi vastaavanlaisen asunnon, jossa kuntoa ei olisi tutkittu ja näin ollen tulevia remontteja ei olisi kirjattu isännöitsijäntodistukseen.

Tuloksena tästä, ostaja ostaa todennäköisesti kalliimmalla huonompikuntoisesta ja huonommin hoidetusta taloyhtiöstä asunnon kuin se asukas, joka päättää lähteä taloyhtiöön, jossa huolehditaan taloyhtiön omaisuudesta.

– Valitettavasti ostaja ei useinkaan ole tietoinen siitä, että taloyhtiöön tarvitaan monia muitakin remontteja, jotka saattavat olla yhtä kalliita kuin linjasaneeraus, kertoo DI Jari Marttinen Raksystems Insinööritoimisto Oy:stä.

– Tällöin uusi taloyhtiön asukas ei ole varautunut rahallisesti tuleviin remontteihin ja kohtaa suurella todennäköisyydellä taloudellisia ongelmia tulevina vuosina.

Pyydä lisäselvityksiä

Kerrostaloasunnon ostajan tulisi muistaa kysyä asuntonäytöllä, että onko taloyhtiöön teetetty kuntoarvio ja pyytää nähtäväkseen taloyhtiöön tehdyn kuntoarvion raportti sekä PTS eli Pitkän Tähtäimen Suunnitelma. 

Näissä dokumenteissa on kirjattuna taloyhtiön kunto, järkevät ja taloudelliset suunnitelmat tulevista remonteista, niiden aikataulusta sekä kustannusarvioista. Pitkän Tähtäimen Suunnitelma ulottuu 10 vuotta eteenpäin ja antaa näin kattavan kuvan tulevien vuosien tarpeista.

Ostajan tulisi tutustua huolella isännöitsijäntodistuksen liitteenä olevaan kunnossapitotarvesuunnitelmaan, joka on hallituksen laatima esitys tulevista remonttitarpeista.

Kannattaa myös kyseenalaistaa se, mihin hallituksen esitys perustuu, etenkin jos kuntoarviota ei ole laadittu. Jos mitään remontteja ei ole tehty eikä suunnitteillakaan ole, kannattaa olla huolissaan taloyhtiön kunnosta.

Kuntoarvioraportista tukea lainaneuvotteluihin

Kuntoarvio on dokumentti taloyhtiön kunnosta. Pitkän Tähtäimen Suunnitelma auttaa ostajaa myös hahmottamaan mahdollisten taloudellisten satsausten ajankohdat.

Lainaa neuvotellessa tulevat kustannukset voidaan jo suunnitella hyvissä ajoin ja ottaa huomioon lainan määrässä sekä kuukausimaksujen suuruudessa. 

Muista, että muiden kuin putkiremonttien tarve ei näy pyyntihinnoissa!

Ostajan tulisi osata tiedustella asuntoon tutustuessaan mm. taloyhtiön vesikaton kuntoa sekä siihen mahdollisesti tulevia remontteja. Myös salaojien kunto ja niiden toimivuus on hyvä tiedustella.

Parveke- sekä julkisivuremontit kannattaa useimmiten toteuttaa käsi kädessä ja nämä rasittavat osakasta useampien tuhansien verran. Samaan aikaan uusitaan monesti myös ikkunat, jotka lisäävät kustannuksia vielä entisestään. Jo pelkän parvekeremontin hinnaksi saattaa tulla 15 000 € yhtä asuntoa kohden.

Jos viereisen asunnon kylpyhuoneeseen tuleekin vesivahinko ja se vaatii korjausta, tarkoittaa se myös kustannuksia toiselle osakkaalle. Jos yhdessä asunnossa oli vesivahinko, niin kysymys kuuluu, että missä kunnossa muut taloyhtiön kylpyhuoneet ovat? 

Lähde: Raksystems Insinööritoimisto Oy

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja