Osaatko sittenkään liikennesääntöjä? Poliisin jakama kuva leviää somessa

Itä-Uudenmaan poliisilaitos on jakanut seinällään sosiaalisessa mediassa ahkerasti leviävän muistutuksen liikennesäännöistä. Tarkista, onko sinulla vielä säännöt hakusessa!

Milloin pyöräilijä väistää autoilijaa? Osaatko tulkita liikennemerkkejä? Nyt on aika testata!

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen Facebookissa jakama kuva on levinnyt ahkerasti sosiaalisessa mediassa. Testaa alta, ovatko liikennesäännöt hallussa!

Alkuperäinen kuva: Liikenneturva

Saitko mietittyä oikeat vastaukset? Alta voit tarkistaa, oletko teiden tunari vai maanteiden kuningas!

Vastaukset:

Kuva A: Molemmat pyöräilijät (1. ja 3.) väistävät autoja (2. ja 4.), sillä tieliikennelain mukaan polkupyöräilijän on väistettävä muuta liikennettä tullessaan pyörätieltä ajoradalle. Tämä koskee myös kuvassa näkyvää tilannetta, jossa pyöräilijät voivat käyttää ajoradan ylittämiseen suojatien yhteydessä olevaa pyörätien jatketta.

Kuva B: Autoilija numero 1. väistää sekä jalankulkijaa että pyöräilijää (2. ja 3.). Jalankulkijaa tulee väistää aina, kun hän on astumassa suojatielle. Lisäksi kääntyvän autoilijan tulee väistää risteävää tietä ylittävää polkupyöräilijää ja mopoilijaa. Kääntyvän ajoneuvon kuljettajan tulee väistää kyseisessä tilanteessa, vaikka paikassa ei olisi suojatietä tai pyörätien jatketta.

Muistutuksena: Polkupyörän taluttaja on jalankulkija ja häneen sovelletaan jalankulkijasäännöksiä.

Kuva C: Pyöräilijän tulee väistää suoraan tulevaa autoa eli autoa numero 3. Pyöräilijää koskevat tässä tapauksessa samat säännöt kuin autoilijaa: hänen tulee väistää vastaan tulevaa ajoneuvoa, mutta vasemmalta tulevaan nähden pyöräilijällä on etuajo-oikeus.

Kuva D: Tämä tilanne on useimmille vähän kinkkisempi. Tässä tapauksessa molempien pyöräilijöiden (2. ja 3.) tulee nimittäin väistää suojatien yli ajavaa autoilijaa (4.). Koska auton tulosuunnassa ei ole kärkikolmiota tai stop-merkkiä, pyöräilijä väistää tullessaan pyörätieltä ajoradalle (sama periaate kuin kohdassa A). Mikäli auto numero 1. kääntyisi oikealle, tulee sen kuitenkin väistää pyöräilijöitä.

Lue myös:

    Uusimmat