Osaatko laskea tullin ja veron? Välty ikäviltä yllätyksiltä nettikaupoilla

Mikä onkaan mukavampaa kuin shoppailla rennosti kotisohvalta? Nettishoppailijan on kuitenkin hyvä tietää muutama tärkeä fakta.

Kun skrollaat ulkomaisilta nettisivuilta himoitsemiesi merkkituotteiden edullisia hintoja kuola valuen, on hyvä muistaa, että tuotteen hintaan tulee usein hieman ekstraa. Kahden sadan euron paita voi yhtäkkiä rokottaa lompakkoa reilut sata euroa enemmän.

Jos tuote kuitenkin tilataan Euroopan Unionin alueelta – ole huoleti! Ostajan ei tarvitse tällöin huolehtia tullimaksuista tai veroista. Arvonlisäverotuksesta huolehtii myyjä.

Esimerkki: Tilaan USA:sta puseron, jonka hinta on 200 euroa. Postikulut ovat 35 euroa. Vaatteista tullimaksua maksetaan 12 prosenttia.

Lähetyksestä maksetaan tullimaksu, koska tavara tulee EU:n ulkopuolelta. Tuotteen arvo on yli 150 euroa. Arvonlisäverotuksen arvoraja on 22 euroa.

Tullin määrä on 12 prosenttia puseron hinnasta ja postikuluista: 200 + 35 = 235 x 0,12 = 28,20 euroa.

Arvonlisävero on 24 prosenttia puseron hinnasta, postikuluista ja tullimaksusta: 235 + 28,20 = 263,20 x 0,24 = 63,17 euroa.

200 euron hintaisesta puserosta joutuu siis maksamaan yhteensä 326,37 euroa.

Lähde: Tulli

Esimerkki: Tilaan USA:sta lippiksen, jonka arvo on 19 euroa. Ostajan ei tarvitse maksaa tullimaksua tai veroja. Verottoman lähetyksen raja on 22 euroa ja tullittoman 150 euroa.

Lähde: Tulli

Jos taas shoppailet ostoksiasi Euroopasta, mutta EU:n veroalueen ulkopuolelta, täytyy ostajan maksaa arvonlisävero sekä yleensä tehdä myös tulliselvitys. Esimerkiksi Kanariansaaret kuuluvat veroalueen ulkopuolelle.

Laskin esiin – muista nämä!

EU:n ulkopuolelta tilatuista tuotteista koituukin enemmän kuluja: sekä tullimaksun että arvonlisäveron verran.

Lisäksi paketin vastaanottajan täytyy tehdä tulliselvitys ostoksistaan.

Jos tilaamiesi tuotteiden arvo on alle 150 euroa, ei tavaroista tarvitse maksaa tullimaksua. Tätä rajaa ei kuitenkaan sovelleta esimerkiksi hajuvesiin, joten ole tarkkana. Tullimaksu on aina vähintään 10 euroa.

Arvonlisäveroa maksetaan, jos tuotteiden arvo on yhteensä yli 22 euroa. Arvonlisäveroprosentti on yleensä 24. Veroa maksetaan aina kuitenkin vähintään viisi euroa.

Lähde: Tulli

Lue myös:

    Uusimmat