Mainos

Osaatko hoitaa korujasi oikein? Lue korujenhoito-opas

Onko kaapissasi arvokkaita koruja etkä tiedä, miten niitä tulisi hoitaa? Poimi parhaat hoitovinkit Kalevala korun korujenhoito-oppaasta.

Kultakorut

Kultaiset korut voi puhdistaa erityisellä kullanpuhdistusaineella, jota saa kultasepänliikkeistä. Muuten kultakorut voi pestä vedellä ja astianpesuaineella ja pienellä harjalla. Ketjujen jousilukkoja ei pidä liottaa vedessä, sillä lukon sisällä oleva jousi voi löystyä.

Hopeakorut

Hopeiset puhdistetaan hopean puhdistusliinalla, mikäli ne ovat vain vähän tummuneita. Voimakkaan tummumisen voi puhdistaa hopeanpuhdistustahnalla. Tahnaa ei pidä sivellä kovin paljon, jottei se poista oksidointia korusta. Levitä puhdistustahnaa puhtaaseen pehmeään kangaspalaan ja pyyhi koru sillä. Sen jälkeen hankaa koru puhtaaksi ja pese vedellä ja miedolla astianpesuaineella, jotta puhdistusaine ei likaa vaatteita. Ketjut puhdistetaan samoin. Oksidoiduille koruille emme suosittele nestemäisiä hopeanpuhdistusaineita.

Älä hankaa korussa olevia kiviä puhdistusaineella.

Pronssikorut

Pronssi on kuparin, tinan ja sinkin seos ja hapettuu ja tummuu helpommin kuin jalometalli. Uusissa pronssikoruissa on suojaava lakkapinta. Ilman lakkaa koru tummuu ja saattaa jättää ihoon tai herkkiin vaaleisiin materiaaleihin tummaa väriä. Lakkapinta saattaa vahingoittua myös hajuveden, hiuslakan tms. vaikutuksesta. Korujen käyttöä saunassa, klooratussa tai suolaisessa vedessä tulisi myös välttää.

Kuluneet kohdat sekä hopeakorut voi kiillottaa puhdistusliinalla tai kultasepänliikkeiden hopeanpuhdistusliinoilla. Liinapuhdistuksen jälkeen koru olisi hyvä pestä miedossa saippuavedessä.

Musta pronssi

Mustan pronssin koruilla ominaisuudet ovat pitkälti samat kuin pronssikoruilla yleensä. Myös musta pronssi lakataan. Lakkaus suojaa pintaa, mutta ajan myötä lakkapinta ja musta väri kuluvat kuitenkin pois paljastaen pronssin oman lämpimän värin. Tuolloin pinta patinoituu normaalin pronssin tapaan. Tarvittaessa korut voidaan myös värjätä mustaksi uudelleen. Jos suojaava lakkapinta on kulunut pois, saattaa väri värjätä ihoa tai vaatetta. Lakkapinta saattaa vahingoittua myös hajuveden, hiuslakan tms. vaikutuksesta. Korujen käyttöä saunassa, klooratussa tai suolaisessa vedessä tulisi myös välttää. Materiaalin ominaisuuksista kerrotaan pronssikorujen hoito-ohjeessa, joka pakataan Maan voima -korujen mukaan.

Helmet

Kosmeettiset aineet kuten esimerkiksi hajuvesi, hiuslakka, kosteusvoiteet sekä hikoilu voivat olla kohtalokkaita helmille. Siksi helmet on pyyhittävä jokaisen käytön jälkeen puhtaalla, pehmeällä kankaalla, esimerkiksi flanellilla. Suositeltavaa on puhdistaa helmet aika ajoin erityisellä helmenpuhdistusaineella, mieluimmin kuitenkin punonnan yhteydessä.

Helminauhan pujotuslanka joutuu myös alttiiksi kosmeettisille aineille, hikoilulle ja muille epäpuhtauksille. Käytössä pujotuslanka usein venyy ja heikkenee. Siksi on aiheellista tarkistuttaa se aika ajoin ja pujotuttaa uudelleen tarpeen vaatiessa. Samalla voi pyytää kultaseppää tarkistamaan myös lukon käyttövarmuuden.

Koska helmen pinta saattaa vaurioitua terävistä kolhaisuista, on aiheellista säilyttää ja käyttää niitä erillään muista koruista. Suositeltavaa on säilyttää helminauha samettisisustaisessa korurasiassa tai silkkipussissa.

Paras neuvo helmikorujen käyttäjille on: helmet puetaan viimeiseksi ja riisutaan ensimmäiseksi.

Lasihelmet

Lasihelmet säilyttävät kirkkaan loisteensa parhaiten, kun helmet öljytään kevyesti kerran kuukaudessa (esim. Natusan-vauvaöljyllä). Levitä öljy helmille kangaspalalla ja anna vaikuttaa muutaman tunnin, kunnes öljy on imeytynyt. Lasihelmiä ei pidä käyttää saunassa, kloorivedessä tai pestä niitä vedellä. Myös kosmeettiset aineet kuten esimerkiksi hajuvesi ja hiuslakka voivat vahingoittaa lasihelmiä.

Nahka

Nahan puhdistukseen sopii vesipesu sekä saippua. Nahan kuivatus on hyvä tehdä huoneenlämmössä. Märkää nahkaa ei pidä venyttää tai muotoilla. Värjätty nahka saattaa kosteana luovuttaa väriä ihoon tai vaatteeseen.

Mattapintaiset sormukset

Kulta on materiaalina suhteellisen pehmeää. Tästä johtuen sormukset kuluvat ja naarmuuntuvat käytössä. Samettimaisen mattapintaisissa kultasormuksissa kiiltäväksi kulunut mattapinta voidaan korvausta vastaan kunnostaa ja palauttaa sormuksen pinta uudenveroiseksi. Mattapintaisen kultasormuksen uusi pintakäsittely valmistuu viikossa.

Posliini

Posliini on kaoliinista, maasälvästä ja kvartsista polttamalla valmistettu keraaminen tuote. Posliini keksittiin Kiinassa 600-luvulla ja Euroopassa kiinalainen posliini tuli tunnetuksi 1600-luvulla. Kalevala Koru käyttää tuotteissaan vain kotimaista posliinia. Posliinia voi puhdistaa pyyhkimällä sitä pehmeällä kostealla liinalla.

Lähde: Kalevala koru
Kuvat: Lapponia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.